Żywienie pacjenta w warunkach domowych

Zaczęty przez Ogaruus, 03 Styczeń 2023, 19:30:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ogaruus

Żywienie pacjenta w warunkach domowych

Leczenie żywieniowe w warunkach domowych obejmuje pacjentów, którzy wymagają żywienia w sposób sztuczny, z wykorzystaniem odpowiedniego dostępu do przewodu pokarmowego albo żywienia pozajelitowego, a którzy nie wymagają hospitalizacji. Ten rodzaj żywienia jest refundowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Personel medyczny dba także o kompleksowe przeszkolenie chorego i osób, które się nim opiekują. W domu pacjenta odbywają się także wizyty kontrolne lekarza i pielęgniarki.

Stosuje się metody żywieniowe:
Żywienie dożołądkowe za pomocą:
  • zgłębnik nosowo-żołądkowy
  • gastrostomii klasycznej
  • PEG (Przezskórna Endoskopowa Gastrostomia)

Żywienie dojelitowe za pomocą:
  • zgłębnik nosowo-jelitowy
  • jejunostomii
  • mikrojejunostomii

Żywienie pozajelitowe za pomocą:
  • cewnik żylny (wkłucie centralne)

Do żywienia w domu kwalifikuje:
  • Szpital (Szpital wydaje skierowanie do Poradni Żywieniowej)
  • Poradnia Żywieniowa
Skierowanie jest niezbędnym elementem objęcia kierowanego pacjenta nieodpłatnym świadczeniem żywienia w warunkach domowych

UWAGA:
Założony sztuczny dostęp jest warunkiem włączenia pacjenta do żywienia w warunkach domowych

Jak znaleźć świadczeniodawcę?
  • Wejdź na stronę https://aplikacje.nfz.gov.pl/umowy
  • W wyszukiwarce wpisz oddział NFZ
  • W polu rodzaj świadczenia: świadczenia kontraktowane odrębnie
  • Wybierz nazwę produktu kontraktowego: żywienie dojelitowe w warunkach domowych
  • Kliknij wyszukaj
  • Wyświetlą się świadczeniodawcy, którzy mają podpisaną umowę z NFZ
Opracowanie: Piotr S. FOCH na SLA
Od 19.12.2015 respirator nieinwazyjny
Lepsze jutro było wczoraj!