Mój Tata

Zaczęty przez Żelik 119, 16 Maj 2024, 11:36:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żelik 119

Dzień dobry Wszystkim!  

Mój Tata od 2022 (Wielkoanoc) poszedł do garażu i tu przerażenie ponieważ nie daje rady podnieść klapy garażu do góry,ale już parę tygodni wstecz zaczęły się problemy z goleniem, wkładania spodni skarpetek(ogólna niemoc).Tato 25 lat w górnictwie (tam nie było lekko),ale jak to facet ,Mamą mówi idź do neurologa).Oczywiście poszedł,ale 6 grudnia po kilkumiesięcznej rehabilitacji i ćwiczeniu w domu zobaczył iż to wszystko (profesjona rehabilitacja) nie daje żadnych rezultatów a wręcz odwrotnie problemy są większe.  Bodajże w marcu ubiegłego roku kilku neurologów aż któryś z tych mędrców wpadł na pomysł zrobienia EMG (szkoda tylko że jednej kończyny).Na wizycie lekarz stwierdził że gdyby druga ręką była niesprawna to mogłoby to być SLA.Jest 2023 marzec ,Tata jeździ samochodem na rehabilitację,ale żadnych efektów (sami przecież wiecie ile kosztuje prywatna rehabilitacja)
.Widzę i słyszę co raz większą frustrację i zrezygnowanie u Taty i proponuję aby położył się na kompleksowe badania do szpitala.Tak zrobił.W marcu tego roku w końcu poszedł. Miał chyba wszystkiego (hormony,krew ) wyszły nadwyraz dobrze.Sytuacja na dziś prawa ręka i obręcz barkowa już całkowicie niesprawna,lewą słabsza chodzi normalnie,mówi normalnie.Mowi że ma mało siły. Od 2022 roku utrzymuje te samą wagę + 2 kg. Oczywiście 4 razy w tygodniu przyjeżdża rehabilitant do domu.Czy mógłbym was poprosić o poradę co mogę zrobić w tej sytuacji.Czytam forum od paru miesięcy i widzę że tylko tu mogę uzyskać fachową pomoc.

Z góry dziękuję za pomoc! :)