Potwierdziło się

Zaczęty przez Żelik 119, 20 Maj 2024, 06:46:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrianos30

Nie choruje i nie jestem opiekunem. Skończyłem fizjoterapię i chciałem pomóc jeśli się da

Marcin1988

Ile ojciec ma lat ?

Miał badanie MRI głowy ?

Miał robione badanie NCV?

Rozumie że lekarze już zaszufladkowani go do ALS i przepisali Rilutek ?

Miał badania w stronę boreliozy i Bartonelli ?

Wszystko wskazuje na SLA, trzeba by było zadbać o dietę i suplementację nic więcej się nie da zrobić ...

I śledzić badania nad nowymi lekami obecnie w Holandii zaczynają się testy kliniczne leku VRG50635 i lekiem Prosetin.

A co do odmiany SLA to wychodzi na to że twoj ojciec ma odmianę kończynową czyli tą o lepszym rokowaniu.

Pisze scenariusz na oskarowy film w czarno białym kinie.

Żelik 119

Witaj

Tata ma 74 lata,MRI miał robione  było czysto tego drugiego badania nie.

Sugerowałem na boreliozę ponieważ Tata czasto bywał w lesie ,ale podobno Mamą za każdym razem oglądała.Czesto słyszę że ta choroba niesie za sobą utratę wagi i kłopoty z mową i w jednym i drugim jest nadwyraz poprawnie. Tata trenuje pluca i szczerze powiedziawszy nie idzie to w złym kierunku to samo z wagą która jest utrzymywana na tym samym poziomie. Co do suplementacji to witamina d i q10, witamina c..Tak bierze Rilutek 2 razy dziennie A powiedz wersja konczynowa czyli lepsza,ale z czym lepsza?

Bardzo dziękuję za zangazowanie w moją sprawę. 

Pozdrawiam serdecznie 

Żelik 119

Zapomniałem dodać Tata również miał RM kręgosłupa szyjnego I całości. Wyszła masakra przy każdym krążku spore uszkodzenia.

Tata ćwiczy w domu 3 razy dziennie. Ćwiczenia pokazał rehabilitant a oprócz tego on sam dwa razy w tygodniu wykonuje masaż kręgosłupa plus PNF.Studzę Taty zapał aby ćwiczył,ale z umiarem
  Jeśli ta choroba wzięła początek z końcem 2019 roku to zapewne niebawem zaczną siadać nogi które już teraz ma słabsze.
A w tej wersji konczynowej to jak się mogą pluca zachowywać? Czy znasz przypadki z tą odmianą?

Dziękuję za odpowiedź jeśli znajdziesz  chwilkę 

Marcin1988

75% ludzi chorych na SLA ma odmianę kończynową, lepsza bo podobno później atakuje płuca niż w odmianie opuszkowej. Ale przebieg choroby u każdego jest indywidualny więc nigdy tak do końca nie wiadomo jak będzie wyglądał i jak szybko będzie postępowała choroba. Dobrze że twój ojciec się rehabilituje bo to ważne.
Pisze scenariusz na oskarowy film w czarno białym kinie.

Żelik 119