Pytanie

Zaczęty przez Żelik 119, 26 Sierpień 2024, 12:55:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żelik 119

Witam Wszystkich. 
W piątek odszedł mój Tato i co za tym idzie kłębią się myśli i pytania.
Czy zadawaliście sobie pytania lub jesli posiadacie takie informacje to ile czasu przed samą diagnozą u chorego występują symptomy choroby.
Naprzeklad u mojego Taty to ciągły nawracający ból kręgosłupa lędźwiowowego
A Wy co o tym sądzicie ?

Aga1989

Żelik, bardzo mi przykro z powodu Twojego Taty.
Chyba każdy o tym myśli,na ile mógłby ten czas wykorzystać gdyby wiedział wcześniej. Jednak każdy szuka zwykłych przyczyn na początku, lekarze rodzinni zresztą też, a czas mija...

Żelik 119

Bardzo dziękuję Aga masz rację,ale ja nie zagłębiam się co mogłem zrobić,powiedzieć bo to destrukcyjne.Choroba jest z nami od dekad i naukowcy pewnie mają bazę jakie zachowania czy dolegliwości długo przed diagnozą mogą sugerować zachorowanie.Tylko wiadomo dzisiejszy świat oparty jest na pieniądzu i nawet jeśli kiedyś ktoś mądry wynajdzie lek na SLA to wiadomo że zwykły Kowalski tego leku nie dostanie ,Kowalski zasługuje na Riluzol a lek jest ułudą dla chorych i ich najbliższych.

Dużo siły dla opiekunów bo widzę po Mamie jak Dużo ja kosztowała choroba Taty a w całej choroba leżał w łóżku tylko cztery miesiące bez respiratora,pega itp.

Słońce

WItaj Żelik, u mojego męża to było ponad 6 msc, objawy różne np bóle mięśni i stawów, zmęczenie, nadwrażliwość na zimno ( nogi sztywniały) najbardziej niespodziewane było że wywracał się jeżdżac na nartach czy łyżwach i mówil że nogi go nie sluchają, potem doszły fascykulacje bicepsów i spadek mięśni w obręczy barkowej. Zbieg okoliczności czy... wszystko się zaczelo kilka miesięcy po kleszczu i poszło :(, 2 lata bez respiratora i potem 8 lat z respiratorem- łącznie 10.
Pzdr Słońce

Żelik 119

Tak to kolejne spostrzeżenia o ciągłym zimnie i braku sił. Bardzo ciekawią mnie badania tych tęgich głów czy przypadkiem one mają się toczyć jak najdłużej. Mija 100 lat od pierwszego zachorowania a ja mam wrażenie jakby ta cała wiedzą dotyczącą SLA stanęła w miejscu powoli pełzając. Oczywiście bardziej rozwinięte państwa mają inne podejście do chorego i holistyczne zaopiekowana jest cała rodzina.Najbardziej interesuje mnie sprawa czy pomimo obranego przez każdego z nas modelu i stylu życia możemy bez wgledu na wszystko zachorować .Idąc ulicą mijam ludzi ubogich,alkoholików i pomimo nałogów słabego jedzenia większość z nich jest w dobrym stanie fizycznym.A większość ludzi tych których ja znam to ten lepszy sort ( nie ubliżając tamtym ludziom), ale mimo to właśnie ci majętni łapią to paskudztwo. Może SLA jak dna moczanowa może być nazywana przypadłością bogatych.
Napiszcie co Wy jeszcze myślicie. 

Aga1989

Żelik, być może przyczyną tego, że choruje "ten lepszy sort" jest stres, nasilający procesy oksydacyjne w organizmie.
Moim zdaniem to wiele kryje się niestety w genach. Jest wiele mutacji (ponad 30), które mogą się ujawnić w różnych momentach życia. Być może nie znaleziono lekarstwa, bo potrzebne by bylo opracowanie różnych terapii genowych, naprawiających uszkodzone geny, a większość chorych jest diagnozowana tylko objawowo.
Oczywiście nie mozna wykluczyć czynników środowiskowych (typu narażenie na pestycydy, rozpuszczalniki) lub produkty spożywcze z pryskane tzw. środkami ochrony roślin.
To tylko moja luźna myśl.
Co prawda nie jestem jeszcze zdiagnozowana, ale mam rożne nietypowe dolegliwości. Miałam w życiu sporo kontaktu z tymi  środkami ochrony roślin, a jako dorosła na studiach i przez pierwsze 2 lata pracy z odczynnikami chemicznymi i rozpuszczalnikami. Od 10 lat praca biurowa, ale pytanie czy nie zaszły wcześniej jakieś przemiany, lub po prostu urodziłam się z predyspozycja do dolegliwości podobnych do tych w tej chorobie.

Żelik 119

Myślę tak sobie że stres jest zapalnikiem wielu chorób o różnym podłożu, ale pytanie czy można żyć bez stresu.Tu się koło zamyka i jesteśmy w punkcie wyjścia. Oczywiście nie można całego zła świata podciągać pod działanie stresu,ale jest to niewątpliwie czynnik mega początkujący procesy zapalne.