Badanie Emg

Zaczęty przez Lukaszuy, 15 Listopad 2024, 11:32:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lukaszuy

Witam, mam pytanie do badanie EMG czy musi być ono w kierunku Als bo mi Pani Toruńska zrobiła w kierunku polineuroati. Zbadała 4 kończy i się zastanawiam czy to wystarczy?

Aga1989

Cześć. Wystarczy. W badaniu sprawdza się uszkodzenie mięśni w 3 poziomach. Co Ci wyszlo?

Lukaszuy

Emg w porządku wydaje mi się że badała nerwy a nie mięśnie ale mogę się mylić.  Mam drobne ogniska w t2 w rezonansie głowy. Nie pasują do Sm bo sa za małe, podejrzewają neuroboreliozę. Byłem wczoraj u neurologa i tak mi powiedział ale on się takimi rzeczami nie zajmuje. Kazał mi szukać innego lekarza.

Aga1989

Jeśli miałeś przyklejane elektrody to miałeś ENG. Jeśli wbitą igielke, to EMG. Z neuroborelioza to dobry neurolog lub bardziej zakaźnik. Może dawać fascykulacje. Można z tym żyć, choć czasami jest nieprzewidywalna, jak u mojej babci dając szeroki wachlarz przemijających objawów.

Lukaszuy

Nie miałem wbijanych tylko moczone w czymś przylepce. W opisie mam emg w kierunku polineuropatii sam juz nie wiem. Muszę najpierw badania zrobić narazie to przypuszczenia. Byłem chory na borerlioze 10 lat temu. Leczyłem się prawie dwa lata. Dokładnie czasami dwa tygodnie jest dobrze a później na tydzień lub dwa się polepsza.

posik

Szybciej konkrety uzyskasz od lekarza.

Aga1989

To na pewno. Nie znamy pełnej sytuacji i nie mamy wiedzy medycznej z zakresu neurologii.

Lukaszuy

To było EMG. Aga1989 lepiej powiedz co się stało ze stroną fascykulacje.pl bo mie mam gdzie się żalić  ;)

Aga1989

Stronce skończył się coroczny hosting i była zrzutka :)  czasami jeszcze się coś zwiesza, ale udaje się wbić. Próbuj kilka razy dziennie, może za którymś razem się uda ;) żale można wylać, ale też stawiają człowieka do pionu ;)

posik

Stawiają do pionu? Jakieś konkrety?

posik

Prawdopodobnie prostowanie będzie nieopłacalne.

Aga1989

To była przenośnia :) tzn. uświadamiają, że dolegliwości mięśniowe mogą mieć różne przyczyny, nie tylko tą najgorszą, czyli SLA.