Pytanie o objawy

Zaczęty przez Lukaszuy, 10 Listopad 2024, 12:35:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lukaszuy

Jestem tu nowy i na wstępie chciałbym się przywitać. Od 3 miesiący dokuczają mi nieprzyjemne objawy które nie do końca zostały zdiagnozowane mimo że odwiedziłem wielu lekarzy.zacznę może od początku:
Zaczęło się od bólu i strzykania karku trwającego ok miesiąc. Później doszło zdrętwienie małego palca wskazującego w szczególności przy pochyleniu do przodu. Objawy utrzymywały się miesiąc. Pojawiły się również szumy uszne które trwają do dziś. 
Miesiąc później epizod przy rozładunku busa. Słabe ręce i piekący kark.
Badanie mr kregoslupa: stenoza i dwie przepukliny uciskajace rdzeń w odcinku szyjnym, piersiowy i ledzwiowy czysty. Bez zmian ogniskowych.
Później zaczęły boleć mnie też lędźwie, zdrętwiałe krocze przez dobę.
Obecnie mam osłabienie rąk po wysiłku i dziwny chód. Jakby nogi zrobiły się słabe czasami muszę się zastanowić jak dać krok, przez dwa tygodnie dziwnie mnie rwały obecnie ten objaw sie ustątpił w 90 %.  Do  tego drgania mięśni w różnych miejscac mrowienia twarzy, powieki, uczucie drgania w srodku. Proszę o podpowiedź czy powyższe objawy mogą sugerować Sla ? Lekarze twierdza ze raczej to wszystko nie od kregoslupa szyjnego.

Aga1989

Cześć. Robiłeś EMG/ENG? Odruchy masz ok? Prawidłowe odruchy wykluczają SLA.

Lukaszuy

Cześć, dzięki za odpowiedź. Jakieś podstawowe młoteczkiem mam ok. Jutro się rozejrzę za jakimś emg, eng w mojej okolicy i się odezwę.

Aga1989

Te proste badanie młoteczkiem pozwala wykluczyć uszkodzenia górnego motoneuronu, jednego z warunków SLA. To dobrze, że masz odruchy prawidłowe, to już połowa sukcesu :)
Polecam zrobić badanie EMG/ENG u dobrego diagnosty, aby było zrobione rzetelnie.

Lukaszuy

Dziwne mam te objawy 2-3 tygodnie jest ok późeniej wraca. Ostatnio miałem bolące zdretwiale nogi ledwo chodziłem jakby rwa, miałem wrażenie że jest jakieś opóźnienie w komunikacji i nie chca mnie słuchać teraz to minęło. Sam już nie wiem co mi jest 🥺 Jutro jadę do dr Toruńskiej zobaczymy.

Aga1989

Daj znać, co Dr stwierdzi. Będzie dobrze 👍

Lukaszuy

Hej,dzięki za zainteresowanie.  A więc tak objaw Chvostka dodatni. Odruchy kolanowe trochę słabe. Objaw Babińskiego ujemny. Reszta badań wyszła dobrze. EMG bez odchyleń. Dostałem skierowanie na mri głowy i badanie krwi więc póki co dalsza diagnostyka.