Witaminy

Zaczęty przez dc, 19 Marzec 2009, 11:20:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dc

Witajcie

Chciałem spytać kogoś bardziej obytego , czy jeżeli widzę na angielskojęzycznym forum ,ze ktoś spożywa np 250mg vit B1, 3-4 razy
dziennie a na polskim opakowaniu pisze 1 tabletka 3mg to znaczy ze on
zażywa ok 83 tabletki 3-4 razy dziennie?

Dzięki i pozdrawiam dc

RILU

Forum światowe ,obojętnie jaki kraj i wypowiedzi online nie
zawsze są adekwatne .
Radzę skonsultować się z lekarzem i farmakologiem z najbliższej apteki.
Trochę poszperaj w internecie o Vitaminum B1.

Pozdrowienia  :) ;)
RILU

artrzcin

Wracając do starego tematu zastrzyków z witaminy methyl B12 do wspomagania energytycznego chorych na SLA. Co niektórzy za granicą biorą zastrzyki domieśniowo w dawce 25mg dziennie przez wiele miesięcy i jak czytam na zagranicznych forach czują poprawę. U niektórych to zwiększona energia, u innych większa siłą mięśni, szczególnie w miejscach, w których zastrzyki są podawane (uda, ręce). U jeszcze innych jest zauważalna poprawa w połykaniu i mowie.  Tak czy inaczej, nie zauważono niekorzystnych efektów. Testy na zwierzętach i ludziach w Japonii dały pozytywne rezultaty w poprawie jakości życia.

My stosowaliśmy tego typu zastrzyki przez pewien czas ale w obliczu niezauważalnej poprawy szybko taką terapie przerwaliśmy. Zastanawiam się, czy przypadkiem za szybko z tego zrezygnowaliśmy i powinniśmy być bardziej konsekwentni i cierpliwi w oczekiwaniu na rezultaty.

Maria Magda

Proszę o poradę: jakie i w jakiej ilości witaminy powinno się brać przy SLA. mój mąż oprócz słynnego Rilutka ma przypisana witamine E w dawce 300 mg 2 razy dziennie i keratynę. co jeszcze powinien przyjmować-jakie preparaty witaminowe, zastrzyki witaminowe??????

lek.spec.

keratyna jest białkiem fibrylarnym wykorzystywanym podczas intensywnego uprawiania sportu , jest częścią struktur mięśnia. Po intensywnym wysiłku fizycznym narasta tzw. katabolizm po wysiłkowy , który prowadzi do mikrouszkodzeń w obrębie samego mięśnia , keratyna jest białkiem wykorzystywanym do naprawy owych mikrouszkodzeń a więc ma naturalne działanie anaboliczne , jednak uwaga osoby które nie uprawiają intensywnie sportu będą miały trudności z przyswojeniem nadmiaru keratyny a stałe dostarczanie nadmiaru białka przy niskim dostarczaniu węglowodanów będzie prowadziło do utraty masy ciała a więc do nasilenia procesów katabolicznych co jest niekorzystne dla chorych na SLA.

lek.spec.

zastrzyki z VIT.B12  były stosowana w latach 50 i 60 ubiegłego wieku w wielu chorobach neurologicznych mimo , że roczne zapotrzebowanie organizmu na VIT.B12 jest poniżej 100j. w Polsce stosuje się w serii do 1000j. (10 x 100j.) , znam osoby stosujące vit.B12 w ilości 3000j. rocznie przez okres kilku lat jak do tej pory wyniki badań mają dobre.
Vit.E dawka max. to 1000 mg/dobę chociaż zapotrzebowanie jest znacznie mniejsze , jeżeli ktoś decyduje się na branie vit,E powinien ją przyjmować stale i w dużych dawkach będzie to wtedy miało znaczenie antyoksydacyjne.

teresa

Od czerwca 2006r. przyjmuję bez przerwy WIT. E  2x dziennie po 400mg. Jestem osobą niską - 158 cm z wagą 53kg. Nie zauważyłam przez te wszystkie lata efektów ubocznych. Leczące działanie dużych dawek wit. E w SLA nie jest wprawdzie udowodnione, ale przepisał mi ją Pan Profesor w WIM i po prostu stosuję się do Jego zaleceń, co więcej - będę ją stosować do końca życia ;)

lek.spec.

jest spora grupa chorych która łączy duże dawki Vit.E z Rilutekiem latami i jest dobrze.

dzidek

Od VII 2010r biorę Rilutek ,Ecomer-tran i Fluimicil .Mam zdiagnozowany zespół opuszkowy.Chodzę ale mam trudności z mową ,połykaniem,oddychaniem jak ślina żle poleci.Nic więcej nie doradzają.

RILU

Na zmniejszenie wydzielania nadmiernego śliny działa dobrze Amitriptilina
Wypisuje ją neurolog lub lekarz który zna symptomy SLA. :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.