Masaż

Zaczęty przez aleks1010, 05 Maj 2011, 13:16:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aleks1010

Witam. Mógłby ktoś przedstawić mi jak wykonać masaż w SLA?

Joasia

Witam. Piszę w tym temacie, ponieważ chciałam zapytać, czy masaż nie szkodzi przy tej chorobie? Mój tata choruje. Zaczęło się od lewej nogi która stawała sie coraz słabsza. Na początku przed zdiagnozowaniem SLA jeździliśmy na masaż i noga stawała sie wyraźnie silniejsza. Po zdiagnozowaniu, lekarz prowadzący zakazał masażu. Twierdzi że przy tej chorobie masaż może tylko zaszkodzić. Co o tym myślicie? Bo co specjalista to mówi inaczej  :-\

anna01

Joasiu, bardzo mi przykro, że w Twojej rodzinie pojawiło się SLA... Wiesz - co lekarz - to różne opinie. Nie jest znana przyczyna choroby - zatem nie wiadomo, jak ją leczyć. Dlatego moim zdaniem lekarze boją się robić czegokolwiek. My również spotkaliśmy się z przeróżnymi opiniami. Jedni - każą rehabilitować. Inni - każą oszczędzać mięśnie, nie przemęczać organizmy. Ale tak na chłopski rozum nawet - jakiś ruch jest wskazany. Nie jestem lekarzem, ale delikatny masaż zaszkodzić nie powinien. Przy SLA wskazana jest rehabilitacja metodą PNF - możesz o niej poczytać tu na forum jak również w poradniku, który stąd możesz pobrać. Pytaj o wszystko - wszyscy tu borykamy się z SLA i staramy się sobie służyć radami.

Joasia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Słyszałam o tej metodzie. Jeździmy na nią dwa razy w tygodniu. Będę chciała żeby rehabilitował się tą metodą codziennie, bo wydaje mi się że może być jedyną skuteczną metodą. Jestem dobrej myśli :)

wrogoz

należy sobie odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: Jaki cel osiągniemy poprzez masaż? bo ja takowego nie widzę...

Pawel

Masaz jest psychicznym reeeelaaaaksem :D
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

teresa

TO PRAWDA!!! uwielbiam masaż relaksacyjny - odpoczywam przy nim i rozluźniam się :D

MoniaO

tez sie zgadzam z tym masazem! jak bylam w Chinach na kom.mac. to masaz mialam raz dziennie mmmmm jak superasnie sie po tym spalo! no full wypas - rewela!

RILU

Do tej pory wykonuję masaż rąk i stóp .Moja mała bardzo to lubi i rzeczywiście
masaż poprawia samopoczucie . :D
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

lek.spec.

masaż poprawia ukrwienie czynne mięśni i ułatwia usuwanie metabolitów przemiany materii z mięśni do chłonki i działa miorelaksacyjnie / rozluźnia mięśnie /.  Jest to obszerny temat poniewaz masaż jest obecny w kulturze i życiu wielu narodów a szczególnie się rozwinął na dalekim wschodzie.

wrogoz

rozluźnia mm. które mają obniżone napięcie... raczej nie jest to pozytywna stymulacja nieprawdaż?
Jeśli chodzi o masaż to co do formy leczenie w przypadku SLA raczej tego nie powinno się zaliczać.
Jako forma relaksacyjna - ok, jestem w stanie to zrozumieć.

teresa

Moja diagnoza na początku choroby(1999r.) to niedowład spastyczny czterokończynowy, SM. Od 2006r. niedowład spastyczny czterokończynowy, Stwardnienie Boczne Pierwotne. Obecnie niedowład spastyczny czterokończynowy w przebiegu SLA, dyskopatia wielopoziomowa kręgosłupa C i LS, pogłębiona lordoza Th.   Od początku choroby w czasie pobytów na różnych (szpitalnych) oddziałach rehabilitacyjnych zawsze miałam zlecane masaże. Przez pierwsze lata były to masaże czterech kończyn, później doszedł kręgosłup i tak na przemian. Od 2 lat mam zlecany masaż tylko kręgosłupa i to bez szyjnego. Ostatnio będąc w sanatorium zapytałam kierownika rehabilitacji dlaczego nie mam masażu kręgosłupa szyjnego, który przecież obejmuje i zanikające mięśnie obręczy barkowej. Odpowiedź brzmiała: "po co to ruszać?" a masażysta twierdził, że masaż wzmacnia mięśnie.

Stąd moje pytanie do  lek.spec. i wrogoz - co o tym myślicie Panowie?
Teresa

lek.spec.

masaż tak ! zarówno w uszkodzeniu górnego jak i dolnego neuronu ruchowego powinno się stosować masaż na mięśnie w obrębie osłabionych kończyn. Przeciwwskazaniem do masaży w odcinku szyjnym kręgosłupa jest przepuklina krążka międzykręgowego , która poprzez wrota przepuklinowe dostaje się do światła kanału kręgowego i wchodzi w kolizje z oponą twardą , rdzeniem kręgowym i korzeniami nerwowymi , jeżeli mamy do czynienia z czymś takim to trzeba odstąpić od masażu odcinka szyjnego , żeby to stwierdzić trzeba wykonać rezonans magnetyczny /MRI/ odcinka szyjnego. Jeżeli mamy do czynienia z prostą dyskopatią bez penetracji do kanału kręgowego wtedy można masować kręgosłup szyjny bez ograniczeń.

wrogoz

Droga Tereso.
Jeśli mamy do czynienia z dyskopatia to masaż jest jedynie leczeniem objawowym nie przyczynowym ( masując mięśnie nie spowodujemy aby ''wystający''fragment jądra miażdżystego uległ repozycji). Jedynym skutecznym leczeniem (z punktu widzenia fizjoterapii - pomijam leczenie chirurgiczne) jest terapia manualna.
Należy początkowo zdiagnozować czy ból który występuje ma pochodzenie nerwowe(np. ucisk korzeniowy, podrażnienie worka oponowego), stawowy (zaburzona konwergencja stawów międzykręgowych, mięśniowy czy może problem jest złożony.
Oczywiście w samej terapii manualnej są elementy masażu które się wykonuje ale tylko wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba.
Tak więc bóle kręgosłupa wymagają szczegółowej diagnostyki fizjoterapeutycznej podpartej badaniami obrazowymi (tk,mr,rtg)
Kierując wszystkich z bólami kręgosłupa''do jednego wora'' pt. masaż + fizyko jest po prostu pójściem na łatwiznę.
Tyle jeśli chodzi o sam kręgosłup.
W przypadku istnienia chorób współistniejących (np.SLA) należy wpierw wykluczyć wszystkie przeciwwskazania do stosowania danych technik  leczniczych a  następnie rozpocząć leczenie technikami dopuszczalnymi.
Czytając przykład podany powyżej (dotyczący ucisku na rdzeń) sam masaż rzeczywiście jest przeciwskazany... ba taki stan jest wskazaniem do operacji w trybie nagłym!
Pomijając takie sytuacje i podsumowując wszystko co napisałem -> samym masażem bólów kręgosłupa (chyba, że problem bólowy jest pochodzenia tylko mięśniowego ),dyskopatii - nie wyleczymy.

W skrócie: masaż nie ma uzasadnienia biomechanicznego w leczeniu dyskopatii,protruzji/ekstruzji jądra miażdżystego.

wrogoz

Cytat: lek.spec. w 11 Listopad 2011, 16:04:10
Jeżeli mamy do czynienia z prostą dyskopatią bez penetracji do kanału kręgowego wtedy można masować kręgosłup szyjny bez ograniczeń.

tylko po co :)

teresa

Dziękuję za odpowiedzi, ale może bardziej sprecyzuję moje pytanie ;)
Cytat: teresa w 11 Listopad 2011, 13:28:32
Ostatnio będąc w sanatorium zapytałam kierownika rehabilitacji dlaczego nie mam masażu kręgosłupa szyjnego, który przecież obejmuje i zanikające mięśnie obręczy barkowej. Odpowiedź brzmiała: "po co to ruszać?" a masażysta twierdził, że masaż wzmacnia mięśnie
Kierownik rehabilitacji i masażysta  wypowiedzieli się na temat masażu w kontekście SLA, a nie dyskopatii. Myślę, że przy moich zmianach zwyrodnieniowych i  uwypuklinach z dyskretnym uciskiem na oponę twardą nie powinno być przeciwwskazań do masażu tym bardziej, że lędźwiowy kręgosłup jest w gorszym stanie od szyjnego, a masaż jest zlecany za każdym razem. Trochę to wszystko jest zawiłe, ale ja chciała bym się dowiedzieć czy dla wzmocnienia mięśni w SLA powinno się stosować masaż kręgosłupa szyjnego? bo odnoszę wrażenie, że sprawa bardziej rozchodzi się o rozliczenie placówek rehabilitacyjnych z NFZ. Mylę się?

Maria Magda

Z tym masażem to jest jakoś dziwnie. Byłam z mężem na turnusie rehabilitacyjnym i zapisano mu właśnie masaże kończyn górnych i dolnych. Sugerowałam lekarzowi, że to chyba nie najlepszy pomysł, bo prof. Kwieciński nam je odradzał ale lekarz stwierdził, że trzeba. Efekt był taki,że ręce jakoś w miarę dobrze go zniosły (mój mąż ma niedowład rąk) ale za to nogi dostały jakiegoś szału - mięśnie zwariowały od kolan do ud - strasznie "skakały" jakby chciały wyskoczyć z nóg. Po masażu mąż nie mógł ustać na nogach. Na moją prośbę masaże zostały zakończone.

lek.spec.

dlaczego w dyskopatii prostej masaż ma sen to proste. Dyskopatia prosta polega na odwodnieniu jądra miażdżystego a więc centralnej części krążka międzykręgowego odwodniony krążek nieznacznie się kurczy co w obrazie RTG daje zwężenie przestrzeni międzykręgowej, jeżeli  przestrzeń międzykręgowa jest węższa wtedy zwiększa się obciążenie stawów międzywyrostkowych /apofizalnych/ a jak wiadomo stawy te maja wspólne unerwienie segmentalne z mięśniami przykręgosłupowymi co sprawia że zwiększony nacisk na nie wywołuje zwiększone napięcie mięśni przykręgosłupowych i koło się zamyka bo z kolei wzmożone napięcie mięśni przykręgosłupowych zwiększa obciążenie stawów apofizalnych.
Jak przerwać ten mechanizm oczywiście zabiegami cieplnymi i masażem rozluźniającym mięśnie przykręgosłupowe.
Terapia manualna jest jedną z wielu metod stosowanych w dyskopatiach , można ją wykonywać jedynie wtedy gdy pierścień włóknisty krążka międzykręgowego jest nieuszkodzony w przeciwnym przypadku może prowadzić do przemieszczenia jądra miażdżystego do światła kanału kręgowego i kolizji z elementami nerwowymi kanału.
pozdro lek.spec. 

wrogoz

Masaż nie powoduje przyrostu siły mięśniowej!!!!! ktoś kto tak twierdzi nie zna podstaw fizjologii człowieka, biochemii, teorii treningu mięśniowego...

a jeżeli znajdzie się ktoś na forum kto twierdzi inaczej to poproszę o odnośnik do badań wg standardów Evidence Base Medicine

Pozdrawiam

lek.spec do Twojej wypowiedzi odniosę się jutro z racji późnej pory :)

lek.spec.

Cytat: Maria Magda w 30 Listopad 2011, 23:35:35
Z tym masażem to jest jakoś dziwnie. Byłam z mężem na turnusie rehabilitacyjnym i zapisano mu właśnie masaże kończyn górnych i dolnych. Sugerowałam lekarzowi, że to chyba nie najlepszy pomysł, bo prof. Kwieciński nam je odradzał ale lekarz stwierdził, że trzeba. Efekt był taki,że ręce jakoś w miarę dobrze go zniosły (mój mąż ma niedowład rąk) ale za to nogi dostały jakiegoś szału - mięśnie zwariowały od kolan do ud - strasznie "skakały" jakby chciały wyskoczyć z nóg. Po masażu mąż nie mógł ustać na nogach. Na moją prośbę masaże zostały zakończone.
prawdopodobnie masażysta się przeliczył aby uzyskać rozluźnienie mięśni w zaawansowanej spastyce masaż i to delikatny powinien być poprzedzony / indywidualnie dobranymi zabiegami cieplnymi np. parafina lub fango , hydroterapią np.kąpielami kwaso-węglowymi , lub elektroterapią np. tonolizą , każdy chory reaguje w sposób indywidualny i trzeba to brać pod uwagę.

lek.spec.

wrogoz a gdzie  znalazłeś na tym forum informację ,że masaż poprawia siłę mięśniową.
Ja nie znalazłem takiej informacji.

lek.spec.

Jakie korzyści w SLA daje masaż;
1/ daje przekrwienie czynne mięśni co jest nieocenione dla mięśni mało używanych
2/ poprawia krążenie chłonki w obrębie naczyń chłonnych
3/ obniża napięcie mięśniowe co jest szczególnie ważne w spastyce mięśni
4/ relaksuje i przez to zmniejsza stres

z opinii chorych wynika , że jest to ich ulubiony zabieg, dlatego nie można chorego człowieka pozbawić tej przyjemności.
Powiem więcej , każdy chory na SLA ma prawo do masażu. 

RILU

Chciałbym nadmienić ,że mięśnie są karmione .
U leżącego chorego przemiana jest bardzo powolna,co za tym idzie
receptor mięśnia otrzymujący sygnał synapsowy (rozkaz) wywołuje skurcz lub rozkurcz
nie wywoła przy takiej wolnej wymianie pokarmu dużo energii.
Masaż i PNF pomaga w spowolnieniu spastyki .Mięśnie nie będą silniejsze bo jednak
następuje powolny ich zanik .Co znacza ,że masażem i PNF itp przedłużamy choremu
życie.Duży wpływ ma również dotlenienie mięśni .Choremu w domu możemy
zmierzyć tylko SpO2 nie wiedząc jak wygląda wartość CO2 ,którą można tylko ocenić poprzez analizę gazu we krwi .Wynik saturacji np:. 98% nie oznacza ,że mamy
98% nasycenia tlenem. Może przy 98% wyglądać to tak : 70% tlenu + 28% dwutlenkuwęgla = 98% na przyrządzie w domu.
Ale to widzimy kiedy skóra chorego staje się inna lekko niebieskawa i chory jest
bardzo senny.Kiedy ma czerwone policzki i ma dobry nastrój to nie potrzeba
się obawiać ,że wzrósł we krwi CO2 "trujak"
Dlaczego tak jest? Hemoglobina nasycona tlenem jest jasnoczerwona a nasycona
dwutlenkiem węgla ciemna i wywołuje barwę niebieską a potem siną.
Istnieje również paradoks,ponieważ nadmierna ilość tlenu we krwi też truje organizm
tzn w tej sytuacji tlen jest toksyczny co ma wpływ na jakość mobilną mięśni.

Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

lek.spec.

byłem dzisiaj na masażu czuję się zrelaksowany , odżyłem.

wrogoz

lek.spec  nikt na forum tak nie twierdził - była to odpowiedź do tego co napisała p. Teresa
konkretniej co jej masażysta powiedział