System Sensor - okno na świat!

Zaczęty przez mnd.pl, 05 Czerwiec 2011, 14:40:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

romantv

Witam
Jeżeli chodzi o dekodery cyfrowe to należy przetestować sterowanie. Są wersje, z którymi system działa poprawnie.
Pozdrawiam.

marek

Cytat: romantv w 20 Lipiec 2011, 13:05:32
Oczywiście, że istnieje taka możliwość bym zamocował Pany czujnik na dodatkowym pudełku.
Po pierwszym sierpnia jak wrócę do domu.
Podkreślam, że takie rozwiązanie jest dobre tylko wówczas kiedy osoba nie porusza głową lub poruszanie nią ma sterować systemem.

PS
Moim zdaniem nie ma takiej możliwości by opiekunka nie dała sobie rady z Systemem Sensor, który opracowałem. Będzie to pierwsza osoba, która ma problem z obsługą tego systemu. I wskazówki oczywiście uzasadnione i techniczne będą bardzo istotne w rozwoju tego projektu.

Pozdrawiam
Roman

moje spostrzeżenia

1   Panie Romanie czy istniała by możliwość zainstalowania przy czujniku umieszczonym na pudełku małego laserka tak aby opiekunki nie miały kłopotów z ustawieniem sensoru(aby widziały gdzie czujnik skanuje)??Szczerze mówiąc ustawienie czujnika tak żeby poprawnie działał nie jest łatwe.

2  Zwiększenie panelu alfabetu i komunikatów oraz połączenie go z tablicą do pisania znacznie ułatwiłoby osobom w ciężkich stanach i ich opiekunom korzystanie z Systemu Sensor

Reasumując
W tym momencie niestety mama i opiekunki nie poradzą sobie z tą wersją Systemu Sensor niestety :-\,więc czekamy na wenę twórczą Pana Romana i programisty Kamila ;)
pozdrawiam i proszę o odniesienie się do moich  i nie tylko moich spostrzeżeń

Cytat: mab5 w 15 Lipiec 2011, 22:46:12
Kochani
zgłosiłam do Pana Romana jeszcze takie uwagi:
widzę konieczność utworzenia dodatkowego okna, w którym od razu wyświelałby sie komunikat czy tekst pisany przez chorego. Moje argumenty:
1. aby pisać w Word czy Notatniku chory musi najpierw w oknie Programy uruchomić sobie edytor a następnie przejść na panel alfabetu... w tym czasie często okno Edytora staje się nieaktywne i żeby je uaktywnić chory musi znów uruchowmić panel myszy, kliknąć w edytor tekstu a następnie znów wejsć na panel alfabetu.... wydaje mi się, że takie "odpalanie" edytora to tylko kilkanaście niepotrzebych ruchów na które musi nasz chory stracić energię....
2. program Word czy inny edytor uruchamia sie domyślnie z małą czcionką... chory  nie siedzi tak blisko jak my przed monitorem, jesli siedzi np na wózku to odległość do monitora się zwiększa... pierszy ruch jaki  robimy- to zwiększamy czcionkę - tu znów trzeba się naklikać i o ile z chorym jest ktoś zdrowy to zrobi to w kilkanaście sekund ale chory pozostawiony sam znów straci czas i energię

dlatego widzę potrzebę takiego okna jakie mamy w Pytajniku-w którym od razu widać co chory pisze bez konieczności wchodzenia w programy do edycji tekstu
proszę o ewentualne poparcie lub obalenie moich przemyśleń :)))

romantv

Witam i dziękuję za Pana spostrzeżenia, które z pewnością pomogą w udoskonaleniu systemu.
Obecnie Kamil już nie pracuje nad projektem ze względów zdrowotnych.
Odpowiadając na pierwsze pytanie dotyczące wskaźnika laserowego, jest to bardzo dobry pomysł również myślałem o tym rozwiązaniu. Jednak ze względu bezpieczeństwa nie ma takiej możliwości by taki wskaźnik był umocowany przy czujniku. Musimy pamiętać, że mamy do czynienia z laserem małej mocy jednak jest to skupiona wiązka światła (laser).
Kolejny aspekt tej sprawy to koszty, zdecydowanie zwiększyły by się koszty samego urządzenia z czujnikiem.
Jednak sprawa jest godna uwagi i pomyślę nad innym rozwiązaniem, które umożliwiało by pozycjonowanie czujnika. Choć muszę przyznać, że do tej pory nikt nie miał takich problemów.
Upieram się nad zamocowaniem czujnika na oprawkach okularów, raz ustawienie kierunku skanowania nie ulegnie zmianie. Ja mam tak zrobione i nie mam żadnych problemów.

A co do paneli, rozmiaru okien i dodatkowego okna do pisana to pomyślę nad tym rozwiązanie.
Z pewnością w pierwszej kolejności przystąpię do prac nad rozmiarem okien.

Pozdrawiam.

marek

Witam P.Romanie
Cytat: romantv w 25 Lipiec 2011, 08:57:09

Upieram się nad zamocowaniem czujnika na oprawkach okularów, raz ustawienie kierunku skanowania nie ulegnie zmianie. Ja mam tak zrobione i nie mam żadnych problemów.

Wszystko się zgadza,ja też nie mam problemów z posługiwaniem się Systemem Sensor tak jak Pan,to  rewelacyjna sprawa dla osób niepełnosprawnych,ale niestety mama i opiekunki nie radzą sobie,mimo że ćwiczymy.
Mama czy nie widzi panelu komunikatów,panelu liter(choć zaćma z jednego oka już zdjęta),nie potrafi zaakceptować komunikatu jaki chciałaby przekazać czy litery,nie umie nic z sensem napisać,niestety.Nie wiem czym to  jest spowodowane,może długoletnią chorobą,może cierpieniem, walką o każdy następny,godny dzień,nie wiem.Także lipa Panie Romanie,mimo dobrych chęci wszystkich;
na dniach odeśle urządzenie WIELKIE DZIĘKI ,będę czekał na modyfikację urządzenia,znam temat,na razie nie dajemy rady,ale trzymam rękę na pulsie i może jeszcze kiedyś.......się uda
pozdrawiam

RILU

Marku testujesz sensora dla nas wszystkich
Jakby to było gdyby Pan Roman przyjechał do ciebie i na miejscu zobaczył o co
chodzi ?
Może miałby na niedoskonałości sensora jakiś pomysł ?
Pan Roman nie widział pewnie dokładnie chorego leżącego np:. Twojej Mamy.
Urządzenie jest bardzo potrzebne do komunikowania się z chorym bo bez tego jak
sam wiesz jest bardzo trudno wyjść naprzeciw potrzebom chorego.
Pozdrawiam
RILU :) :) :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

marek

Etam Rilu,nic to nie da,mama nie widzi paneli,są za małe,System Sensor nie działa sam,trzeba ustawiać  np.OpenOffice,opiekunki nie radzą sobie z ustawieniem czujnika(przydałoby sie jakieś światełko kierujące,opiekun wiedziałby na który punkt czujnik jest ustawiony,gdzie skanuje),a chorzy na SLA leżący, latami wentylowani mechanicznie mało mają mieśni które wykonują jakiś ruch.Pan Roman już i tak wiele zrobił,teraz zaczekam na modyfikacje urządzenia,wtedy jeszcze raz można spróbować.A tak szkoda zachodu.
Ale pewnie inni nasi leżący są w lepszej formie i spokojnie DADZĄ SOBIE RADĘ ;Dz Systemem Sensor,bo to naprawdę fajna sprawa!
zapomniałem nadmienić że przycisk resetu centralki umieszczony na centralce bardzo,ale to bardzo ułatwia sprawę!Nie ma potrzeby wchodzic w ustawienia i resetować,aby czujnik ponownie skanował.Czujnik w odległości 8 cm ustawiony od wybranego mięsnia jest tez wielkim ułatwieniem.

RILU

Marku
to czekamy na modyfikację SENSORA
Serdecznie pozdrawiam
RILU :D
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

irena

my chętnie byśmy spróbowali.....ale wszystko to ta kasa

romantv

Witam Panie i Panów :)
Jak wrócę z wakacji to w pierwszej kolejności poprawię funkcjonalność z panelami.
Będzie możliwość powiększania paneli.

Panie Marku niech Pan jeszcze nie wysyła systemu, proszę by Pan jeszcze sprawdził z większymi panelami może mama da redę pracować.

Jeżeli istnieje taka możliwość to proszę by Pan do mnie zadzwonił 502 485 205,
lub podał swój nr tel. to ja zadzwonię.

PS
Proszę mi powiedzieć w jak sposób jest umocowany czujnik i jaką część ciała skanuje?
Czy miejsce skanowania jest zawsze takie same?

marek

uss,dziś właśnie odesłałem Panie Romanie,szczerze mówiąc mam dość,nauki,ustawiania,a i tak mama nie pisze.Wiem że stara się Pan pomóc,i ślicznie dziękuję za to!

Czujnik zamocowany był na okularach i skierowany na kącik ust,mama tylko ustami mieli,ale nic z tego nie wychodziło,zmieniałem na podbródek,policzek-nic z tego.
Może Panie Romanie ktoś inny z naszych chorych przetestuje System Sensor,ja już opadłem z sił :-\,moja opinia jest jak najbardziej pozytywna,po wprowadzeniu modyfikacji,pewnie i osoby w ciężkich stanach sobie poradzą

pozdrawiam i dziękuje

anna01

Witam,

W czasie pobytu u Rodziców rozmawiałam z Tatą o zmianie systemu komunikowania na System Sensor. W tej chwili używamy SmartNav, ale czytam, że system sensor jest wielofunkcyjny. Czy istniałaby możliwość wypożyczenia systemu sensor w celu przetestowania przez moją Mamę?

Pozdrawiam,
Ola

anna01

Panie Romanie, czy nie myślał Pan może o pomocy w sfinansowaniu projektu ze środków unijnych? Np. Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka: http://www.poig.gov.pl/   ? Może udałoby się uzyskać dofinansowanie na rozwój programu i systemu?

romantv

Witam Panią.
System Sensor nabyła fundacja do celów testowych. Jeżeli jest możliwe to proszę o podanie numeru telefonu do Pani. Mam parę pytani co do SmartNav.
Na stronie www.systemsesnor.pl są materialy dotyczące Systemu Sensor, zapraszam.
Pozdrawiam.

PS
Obecnie szukam kogoś kto byłby wstanie mi pomóc w sprawie pozyskiwaniu środków z UE.
Jednak nie jest to takie proste.
Sporo poświęcam czasu nad rozwojem mojego systemu.

Pawel

Ewa skontaktuje sie z Toba w sprawie wypozyczenia
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

anna01

anna01

Jeszcze rozważaliśmy Headmouse --> dzwoniłam dzisiaj do Harpo. Jednak pani powiedziała mi, że od SmartNav różni się to tylko firmą i ceną (kosztuje dwa razy tyle). Zasięg kamerki i sposób korzystania - identyczne.
Dzięki uprzejmości Pana Romana będziemy testować System Sensor V 4. To złoty człowiek :) I podoba mi się podejście jak do systemów open source --> będziemy go wspólnie udoskonalać :)

marek

Nikt nic nie pisze,ani P.Roman,ani Elunia,nikt z innych chorych używających System Sensor.
A ciekawi mnie czy okno alfabetu można powiększyć,czy istnieje już tablica do pisania czy nadal chorzy muszą łączyć System Sensor z innym programem do pisania?
pozdrawiam

Beatka

Witam!
Mam na imię Beata i z niecierpliwością czekam na opinię o System Sensor V4. Na spotkaniu w Nowym Targu Pan Roman proponował mojemu mężowi wersję V2, a wersja V4 była jeszcze testowana. Choroba u męża postępuje, więc martwi się, że wersja V2 nie będzie wystarczająca. Proszę Was, którzy testujecie urządzenia o informacje!!!!!!

romantv

Witam wersja V3 i V4 są bardzo podobne różnią się tylko tym, że wersja V4 pracuje bez komputera.

Pozdrawiam.

marek

Ja osobiście czekam na:

-panel alfabetu można już rozciągnąć,ale wielkość liter i ramka w której są litery i inne funkcje pozostała bez zmian,powiększamy tylko pustą stronę,???a ja czekam na większe litery na powiększonej stronie(albo coś źle robię że panel można powiększyć a litery bez zmian,no bo to bez sensu)

-wprowadzenie tablicy na której chory pisze,aby nie było potrzeby łączyć System Sensor z programem do pisania,co ułatwi chorym i opiekunom korzystanie z urządzenia,zmniejszy ilość rzeczy do otworzenia aby chory mógł pisać

-wprowadzenie światełka na czujniku które ułatwi nam ustawienie czujnika na odpowiedni mięsień

pozdrawiam