Nowe informacje o SLA - linki

Zaczęty przez RILU, 20 Maj 2011, 00:46:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RILU

Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

ANNAcórkaDANUTY

mamuniu, coraz bardziej boli i tęskno  :(

Gabriel

Dziś trafiłem na taki artykuł, no nie SLA ale o nerwach odpowiadających za stymulowanie ruchu. Jak pomóc ludziom z przerwanym rdzeniem kręgowym.
http://www.fakt.pl/Draznili-sparalizowanego-pradem-i-wstal-WIDEO,artykuly,104233,1.html

Chciałbym polecić obejrzenie filmu w niedzielę 22-05-11 o godz. 17:15 w ale kino!
,,Motyl i skafander" Poruszająca historia redaktora naczelnego francuskiego pisma Elle, który mimo paraliżu całego ciała dokonuje rzeczy niezwykłej: mrugając powieką, dyktuje książkę o swoim życiu. Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric), bogaty, uwielbiany przez kobiety redaktor naczelny francuskiego pisma Elle, na skutek wylewu krwi do mózgu zostaje całkowicie sparaliżowany. Może jedynie poruszać lewą powieką, która pozwala mu utrzymywać szczątkowy kontakt ze światem. Jean-Dominique jest świadomy swojego stanu, czuje się jak tytułowy motyl zamknięty w szczelnym skafandrze, z którego już nigdy się nie wydostanie. Mimo to decyduje się przełamać swoją samotność: posługując się powieką (dyktuje tekst, mrugając na wybraną literę alfabetu), pisze poruszającą książkę o sensie życia. Oparta na faktach, przejmująca opowieść o człowieku, który w jednej chwili traci wszystko, czym żył, i staje się więźniem własnego ciała
PANIE
podtrzymuj moje życie
gdy upadam
gdy siły brak
a lęk spowija moje serce

lek.spec.

wszyscy jesteśmy więźniami czegoś tylko nie zawsze sobie z tego zdajemy sprawę.