Odleżyna lub czyrak

Zaczęty przez marek, 26 Sierpień 2011, 19:17:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adalek

Witam :-)
Temat wlasciwie sie zakonczyl , ale poniewaz jestem swiezo zarejestrowany i widze go TAKIM drukiem to chcialbym sie podzielic moim doswiadczeniem.
A sprowadza sie ono do zapobiegania odlezynom.
Obecnie u 90 kg mezczyzny  z ALS (juz 9 lat od diagnozy) lezacego na zwyklym materacu luzkowym, mobilizowanego 2x dziennie do Elektrycznego Fotela ( typu przedtelewizyjny ) nie doprowadzilismy ( Team z 4 osob plus Rodzina)  do odlezyn , powstawaly jedynie w trakcie pobytu w szpitalu >:(.
Podstawowa zasada  ktora stosujemy to czystosc, suchosc, dotego Zona pacjenta sprowadzila sobie jakis Szwajcarski krem ktorym trzy razy dziennie ( po myciu, po powrocie do lozka, po myciu wieczornym) nacieramy od szyji do pupy :-).
Pacjent spi od 22 do 6:30 tylko na plecach, bez jakichkolwiek zmian pozycji.
W Fotelu ma poduszke "przeciw odlezynowa" o stalej objetosci cisnienia zamknietego w chyba 40 malych komorach polaczonych ze soba.
No i w ciagu dnia robimy cwiczenia bierne (aktywych juz praktycznie nie ma jak poza tym pacjent potrzebuje tych miesni ro komunikacji), masazyk, trenujemy polykanie,relaks.
Wszystko co wiem o odlezynach to praktyka z niemieckiego Domu Spokojnej Starosci i przy obecnym Podopiecznym .
Pozdrawiam Adam

marek

RATUNKUprzetoka sie odnowiła!Źle to wyglada!Jamosiu,Muszelko prosżę o rady!
Robimy opatrunki z riwanolu,ale nadal cieknie :-[
pozdrawiam

jamosia

Odstaw Rivanol!!!!!!!!!!!!
Stary środek ale nie na odleżyny bo tylko zmacerujesz skórę.
Opisz co mama ma, jak to wygląda.
Jesli chcesz to dzwoń:)
Jestem dostępna 24 h na dobę dla chorych.
503 34 04 07

marek

Jamosiu,wieczorny opatrunek-rana wypłukana solą fizjologiczną, octenisept ,rivanol i woda utleniona odstawione zgodnie z zaleceniem.Fotki poszły mms-em.czekamy na dalsze instrukcje. :) aaaa.dalacin jutro bedzie recepta.
pozdrawiam i wielkie dzięki

jamosia

Przepraszam, że dopiero dzisiaj ale wróciłam od chorego w środku nocy:(
Mareczku, codzienna zmiana opatrunku.
Na teraz do środka Aquacell Ag. I po kolei: Zdejmujecie stary opatrunek, płuczecie ranę dokładnie sola fizjologiczną,osuszacie gazikiem, płuczecie octanisteptem, czekacie dwie minuty aby miał czas zadziałać, osuszacie i do środka wkładacie Aquacell Ag zwinięty- tak aby wypełnił całą jamę przetoki, na wierzch jeden cieniutki opatrunek i wszystko plastrem przepuszczającym powietrze. Zaglądacie tam dwa razy dziennie ale zdejmując tylko plaster i gazik z wierzchu. Aquacell Ag ze środka wyjmujecie dopiero wtedy gdy cały zamieni się w żel.  Jesli cały opatrunek się z żeluje to płuczemy ranę solą fizjologiczną dokładnie, osuszamy gazikiem, płuczemy octanisteptem i od początku:)Na początku gdy wysięk czyli wydzielina z rany jest duża to może być codziennie ale myślę ze za dwa dni to taki Aquacell Ag wystarczy na dwa, trzy dni.
Będziemy go stosować do czasu aż rana całkowicie się oczyści. Dawaj znać na bieżąco proszę:)

marek

Dalacin co 8 godz,o 14 był pierwszy+ Fluconazole raz na dobę.Opatrunek wieczorny jeszcze tylko sól fizjologiczna i octanisept.Aquacell Ag zamówiony,na poranną zmianę opatrunku już będzie.Rana jest coraz większa,lekarz z firmy od wentylacji dziś czyścił ranę i bardzo bolesna.Tramal już mamy,na wieczór podałem ketanol,jeszcze tramalu nie było.O 22 dalacin.
Lekarz rodzinny nie raczył wpaść,dużo pacjentów miał,dobrze że w przychodni jest Renia,Ona wszystko załatwi.A to co lekarz napisał tzn.Metronidazol 250 ml. nie ma w sprzedaży,tylko do leczenia zamkniętego.Ale jutro pohandluję w szpitalu,może sie uda.
Dziękuję Jamosiu i pozdrawiam

Aaa Magda prosze daj mi namiar na te plastry przepuszczające powietrze Hartmana,nie mogę znaleść,jest masa ale które to są?Proszę o nazwę :-\,bo jak nie załatwię znów bedę angażował Rilu do pomocy,który już nam nieraz podsyłał takie plastry.

jamosia

Mareczku:)
To, że rana po wyczyszczeniu chirurgicznym jest bolesna to niestety naturalne. Chirurdzy nie są w swoich działaniach zbyt delikatni i często usuwając "chore" tkanki naruszają zdrowe. Tramal złagodzi  Mamie ból  i  pomoże:)
Po interwencji chirurga też wysięk jest teraz większy. Ale z tym poradzi sobie Aquacell:)
Jeśli uda Wam się nakłonić chirurga aby tak już za bardzo nie grzebał i nie powiększał rany to będzie wspaniale.
Co do metronidazolu w płynie to faktycznie dostępny tylko w lecznictwie zastępczym ale jest to tani specyfik i jeśli posiadasz jakiekolwiek znajomości w szpitalu to na pewno dostępny. Jeśli nie uda się Wam załatwić to napisz a ja natychmiast wyślę Ci coś z moich zapasów. Jak tylko dostaniecie Metronidazol to po wypłukaniu rany solą, wypłuczcie Metronidazolem, na 10 minut włóżcie do środka rany gaziki nasączone metronidazolem, następnie osuszcie ranę, potem płukanie octaniseptem, poczekać ze dwie minuty aż zadziała, osuszcie no i w środek Aquacell Ag- taki kawałek aby wypełnił całą przetokę.

Co do plastrów to doskonały jest Omnifix w rolce. Biały, bawełniany plaster z otworkami przepuszczającymi powietrze.Ma rożne szerokości i docina się go wg potrzeby.

Trzymam kciuki i dzwońcie w ramach potrzeby:)

marek

Wysięk się zmniejszył  ;D,rana już nie jest tak zaogniona,palca już sie nie włoży.Osuszamy w środku gazikiem owiniętym na patyczek do czyszczenia uszu ;).Lepiej to wygląda!!dziękujemy Jamosiu

jamosia

Super:) Trzymam kciuki i jestem do waszej dyspozycji:)

marek

Jamosiu,sytuacja wygląda tak:
Wysięk się zmniejszył,przechodzimy na zmianę opatrunku 2x dziennie.
Przy wyjmowaniu z rany Aquacela podcieka krew,rana już nie śmierdzi.
Na końcu rany coś białego,chyba kość,ścianki rany czerwone.

Czy nadal stosować metronidazol?Dalacin się dziś kończy,czy dalej musimy podawac antybiotyk?Załatwić receptę?
A może Aquacela nie wkręcać już do środka?
Czekamy na instrukcje  ;D
pozdrawiam

jamosia

To białe coś na dnie rany to myślę, że złogi włóknika:)
Spróbujemy odstawić metronidazol.
Włóżcie do rany Aquacell Ag, oczywiście po wypłukaniu sola a potem octaniseptem. Na wierzch gaziki suchy i plaster.
Zobaczcie ile czasu będzie mógł być Aquacell w ranie bez wymiany czyli po jakim czasie się z żeluje... Jeśli to możliwe to zostawicie go tam co najmniej na trzy dni aby srebro miało okazję zadziałać. Oczywiście codziennie zmieniajcie opatrunek zewnętrzny czyli gazik i plaster i zaglądajcie tam. Bądźcie wyczuleni na zapachy....

marek

Jednak jeszcze śmierdzi z rany,opiekunka tak mówi.
Jamosiu,może posiew?i następny antybiotyk?
Czy jak myślisz?I jeszcze jedno;co to są te złogi włóknika?

jamosia

Na "smród" pomoże srebro. Tylko musicie mu dać szanse zadziałać:)Ja poczekałabym z posiewem jakieś pięć dni po antybiotyku.
Pamiętajcie aby dobrze wypłukać octaniseptem, najlepiej używając strzykawki.
I jak posiew to pamiętaj, aby wziąć wydzielinę przed zmiana opatrunku....

marek

Jamosiu,rano przy opatrunku coś białego wypadło.teraz był nasz lekarz prowadzący wentylację ale mający również specjalizację chirurg,to odłamek kości ogonowej  :-[ .Rana lepiej wygląda,rano poszedł posiew,zmiana opatrunku jeszcze niestety 2x dziennie.Aquacele Ag na szczęście mamy za darmo,nasz chirurg - anestezjolog tak wypisał receptę aby opatrunki były za darmochę ;)

jamosia

Chirurg odważny... Gratuluje mu:P
Odłamek kości.... tzn ze infekcja doszła do kości więc powinien być nadal antybiotyk i koniecznie leczenie przeciwbólowe w stałych odstępach czasu. Ja zaproponowałabym jeszcze cos przeciwzapalnego np. Olfen lub Ketonal ale skonsultujcie to z lekarzem.... pamiętajcie, że jeśli będziecie podawać te leki to koniecznie osłona dla żołądka (jaki prazol, Omar lup inny z grupy IPP).
Opatrunki koniecznie ze srebrem. Możecie na zmianę wykorzystywać tez ten atraumamm Ag co został Ci z poprzedniego leczenia. A jak wysięk, zmniejszył sie?
Ach...mam taka ochotę to naocznie zobaczyć.... Te odległości:(

marek

Jamosiu,tramal 2 x dziennie,mamę nie boli,uśmiecha sie,jest oki.
posiew wynik będzie w środę,chyba że wcześniej sam dopytam w laboratorium.
Wysięk mały,ścianki rany czerwone,podcieka krwią,ale opatrunek przy zmianach 2 x dziennie zżelowany.Zaczekamy z antybiotykiem do wyników posiewu?
Odczytaj proszę wyniki krwi,dziś odebrałem;
Kreatynina                               0,42 mg/dl
GFR(wg MDRD)                         162.00 ml/min/1.73m
Glukoza(surowica krwi żylnej)      139mg/dl
Sód                                        138,9 mmol/l
Potas                                      4,83 mmol/l
Chlorki                                     102,7 mmol/l

Nie ma Reni i nikt nie raczył mi naświetlić tematu  :-\
No ta odległość :P,ale zapraszamy,choć wiem ze to raczej nierealne
pozdrawiam

jamosia

Generalnie wyniki dobre:)
Trochę niska kreatynina ale mama ma na pewno zaniki mięśniowe.
No i jeśli ten poziom cukru był na czczo to trzeba by czasem go sprawdzić - jest w normie ale jak na poranny to taka wysoka norma:)
Co do wyniku posiewu to trzeba dać bakteriom narosnąć, tu niczego nie przyspieszysz...
Jeśli rana obficie Wam pokrwawia to możecie na zmianę z Aquacellem spróbować opatrunek Kaltostat. Tez zmniejsza wydzielinę a do tego hamuje krwawienie. Ale to tylko tak ze dwa razy a potem powrót do Aquacellu ag.

marek

jamosia

Mareczku:)
Nie mogę wejść w podany link ale po nazwie domyśliłam się, że to opatrunek hydrożelowy, który dobry jest na "czarne" odleżyny czyli takie z martwicą. A w Waszej ranie nie ma teraz martwicy....chyba.... Przynajmniej nic o niej nie mówiłeś...
Niech sobie leży w apteczce, może się przydać, jeśli nawet nie mamie, bo mam nadzieję, że jak tę ranę wyleczymy to następnych nie będzie to taki żel w tubce można włożyć do lodówki i jest doskonałym opatrunkiem na oparzenia.

marek

Co ja się dzisiaj nalatałem za Aquacelem Ag,ale zamówiłem!Jutro będę miał 20 szt.,receptę mam.Nasza Pani Magister dwoiła się i troiła,ale żadna z hurtowni w których się zaopatruje nie ma dostępu do tych opatrunków.Zamówiłem przez inną aptekę z innych hurtowni.Jeden opatrunek kupiłem,aby było na wieczór i rano na zmianę(26 zł jedna sztuka)
Rozumiem wszystko z tym Purinolem Jamosiu.Link zmieniłem  ;) Dziękuję i pozdrawiam