Odmowa wizyty lekarza rodzinnego

Zaczęty przez annna, 30 Lipiec 2011, 18:40:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

annna

przez ostatnie kilka dni moja D. bardzo zle sie czuła, doszlo do tego ze musielismy wezwac pogotowie bo miala problemy z oddychaniem. Pogotowie przyjechało szybko ale niestety nie byla to wizyta jakiej oczekiwalismy...lezkarz sprawdził cisnienie, zbadal płuca, sprawdzil saturacje i stwierdzil ze on tu nic nie poradzi mamy rano sprowadzic lekarza rodzinnego. Tak tez zrobilismy, nietety odmowil wizyty domowej bo pacjentka nie jest w stanie przyjmowac lekow i on nie jest tu juz potrzebny!!!
To chyba jakas kpina!!!! nie wiem gdzie szukac pomocy, co robic gdy sytuacja sie powtorzy????? Prosze o porade !!!
Pozdrawiam Kochani bardzo !!!

Pawel

Przeczytaj: http://www.mnd.pl/swoboda_oddychania.htm

Wzywaj pogotowie jakby co, do problemow z oddychaniem przyjedzie. Lekarz rodzinny z takiego powodu nie moze odmowic wizyty. W razie czego popros o pisemne uzasadnienie odmowy - musi je napisac - wtedy stowarzyszenie bedzie interweniowalo.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

marek

Cytat: annna w 30 Lipiec 2011, 18:40:06
Tak tez zrobilismy, nietety odmowil wizyty domowej bo pacjentka nie jest w stanie przyjmowac lekow i on nie jest tu juz potrzebny!!!
Nie jest w stanie przyjmować leków,jak mamy to rozumieć?
Jak chory nie przełyka,to potrzebna jest sonda lub PEG.
A tak w ogóle dobrze byłoby skontaktować się z lekarzami z wentylacji domowej, wiem że lekarze z Pogotowia czy rodzinni na tej chorobie nie za bardzo się znają.
pozdrawiam

RILU

Napisał Paweł ,napisał Marek .....
Annno musisz się sprężać i to ostro ,nie masz innych możliwości ,na przykład szpital ?
Napisali do ciebie doświadczeni tą chorobą ,nie masz czasu ,musisz działać
Ile dni już Mama nie przyjmuje pokarmu?
Zmierzył lekarz Twojej Mamie saturację?

Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

anna01

Może czasowo sondę założyć?  >:(

annna

gdzie szukac lekarza od wentylacji domowej??? mieszkam na wsi i w mojej gmienie nie potrafia odpowiedziec na to pytanie :(

Pawel

Gdzie mieszkasz? Najlepiej zadzwon do oddzialu NFZ z tym pytaniem. Jak sie nie uda daj znac:).
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?

annna

Moja D. jest znowu w domu i całe szczęście bo sanatorium nic nie pomogło a wręcz przeciwnie, wrociła w gorszym stanie jak fizycznym tak psychicznym...jest wiec w domku i staramy cieszyc sie kazda chwila choc jest bardzo ciezko:( Je tylko miksowane zupki i kleiki, ma juz klopoty z przełykaniem nawet tego, nie rozumiemy co mówi, choć bardzo sie stara. Po powrocie doszły pampersy a co za tym idzie złw wyniki moczu, klopoty ze snem i wyproznianiem. Nie wiem jak oprucz bycia z nią mozę jej jeszcze pomóc???
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)))

Pawel

RILU

Cytat: Pawel w 17 Październik 2011, 11:44:26
Trzeba pomyslec o PEG
Im szybciej tym lepiej dla chorej -lepiej zniesie zabieg.
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.