Akupunktura

Zaczęty przez lucjano, 05 Sierpień 2009, 16:20:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michu

Witam serdecznie,
do lucjano:Twój post z sierpnia ubiegłego roku przeczytałem z zaciekawieniem.Ja też mam problemy z mową,oddychaniem,przełykaniem(zespół opuszkowy).Proszę Cię bardzo napisz czy nadal stosujesz leczenie Automeridianem i jaka aktualnie jest Twoja opinia o tym urządzeniu.
     Pozdrawiam,michu

RILU

Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

teresa

michu tutaj znajdziesz nasze opinie na temat Automeridianu http://www.mnd.pl/forum/index.php/topic,2120.0.html

vo2342

Mało wiem o tradycyjnej medycynie chińskiej więc może nie powinienem się wypowiadać. Ale są tu takie głupoty powypisywane, że trudno powstrzymać się przed napisaniem paru słów...

Według wielu źródeł w polskim internecie, zabiegi akupunktury wykonywać mogą jedynie odpowiednio przeszkoleni lekarze. Pomysł, aby stosować akupunkturę bez odpowiedniego przeszkolenia jest co najmniej niepoważny. W najlepszym przypadku nie będzie rezultatu, w najgorszym - można sobie pogorszyć to i owo.

Akupunktura nie jest jedynym elementem tradycyjnej medycyny chińskiej. Oprócz niej w skład jej wchodzą: ziołolecznictwo, dieta 5 przemian, akupresura, qi gong (chi kung) mylony często z tai chi. Prawdę mówiąc nie wiem czy akupunktura (i pozostałe elementy tmc) pomaga przy waszym problemie czy nie. Ale pewnie wiele osób próbowało i jakieś badania może też były. Najlepszym źródłem jest anglojęzyczny internet.

Z wszystkich elementów tradycyjnej medycyny chińskiej dla zwykłych osób nadają się głównie: dieta 5 przemian oraz qi gong. Ja polecam qi gong shibashi. Ale potrzeba kilku miesięcy, aby poczuć jakieś efekty ćwiczeń (przepływu qi?). I pewnie jeszcze dłuższego stosowania, aby osiągnąć jakieś efekty zdrowotne. No i dla Was może być za słaby, a zbyt często wykonywać się go nie da. W waszym przypadku qi gong raczej odpada (ale mogę się mylić), bo potrzeba raczej dłuższego czasu aby przynosił efekty.

Pozostaje dieta 5 przemian i akupunktura, którą będzie robił profesjonalista. Dieta 5 przemian to pewien sposób przyrządzania posiłków. Ale bez problemu można jeść to co dotychczas (np. barszcz czerwony, smażone warzywa, itd.). Tyle, że przyrządzone wedle zasad tej diety.

RILU

Jesteś azjatką ,że tak powiem bo mniemasz się być profesjonalistką
w tej dziedzinie.Poza tym pisze się tu o elektroakupunkturze czyli
o elektrostymulacji natomiast bardzo mało o typowo azjatyckiej metodzie
zioła,igły,odżywianie.. itp
RILU :-*
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

Janek

Witam WSZYSTKICH!!!!!!!!!!
JA  od listopada ub.r aż do marca miałem akupukture 20 do 60 igieł ,medycynę chińską zioła sprowadzone AŻ z TYBETU, MERIDIAN I NIC!!! BO JEŚLI KTOŚ MA MAŁO BÓLU I NIEMA CO Z PIENIĄDZAMI ROBIĆ TO   PROSZĘ SPRUBOWAĆ .
teraz już siedzę w domu i chcę choć   WÓZEK ELEKTRYCZNY aby wyjechać między ludzi.

lek.spec.

a ja 31 lat doświadczenia i nie widziałem ani jednej osoby wyleczonej  z SLA akupunkturą , mało tego nie widziałem nikogo z SLA kto powiedziałby , że ta metoda spowalnia proces chorobowy.

lek.spec.

nie jestem przeciwny eksperymentom pod warunkiem , że robi je osoba wykształcona w danej dziedzinie wiedzy , która ma świadomość ewentualnych konsekwencji.

vonrafal

Witam
Nie wiem czy ten temat był poruszany, ale czy ktoś próbował może akupunkturę?

vonrafal

Chodzi oczywiście o leczenie akupunkturą w chorobie SLA?