Ciekawe informacje, artykuły, linki...

Zaczęty przez bogna, 06 Luty 2013, 16:01:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maria

"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

Maria

Maria

Naciśnij poniższy link a zobaczysz sekretarzyk, który został wykonany ponad 200 lat temu!!!
http://www.youtube.com/embed/MKikHxKeodA?rel=0

Gabriel

Carrel, noblista, który będąc świadkiem cudu, wołał: ,,Jestem ślepy, Panie, wątpię, ale pragnę wierzyć", a po nawróceniu zaś: ,,Boże mój, jakże żałuję, że nic nie rozumiałem z życia. Życie nie polega na zrozumieniu, lecz na miłości, na niesieniu pomocy ¬drugim".

Ten FILM wzrusza. Są dobrzy ludzie ...

Good people / Мир не без добрых людей (ArkadiYM93) (lifeislamkozha)
PANIE
podtrzymuj moje życie
gdy upadam
gdy siły brak
a lęk spowija moje serce

Maria

Garść cytatów uczonych i pisarzy począwszy od czasów najdawniejszych do ostatnich
http://www.tworca.org/cytaty.html

wiesia_m

Gabriel

11 listopada ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

Tyle lat siłą przemilczanych
tyle upartej ludzkiej złości ,                                                             
ażeby stłumić, z serc wymazać
rocznicę polskiej niepodległości.
Nie ma tyranii, sił ni przemocy,
co by nam pamięć dnia tego  zatarła, 
który rozbłysnął w niewoli mocy 
okrzykiem "Polska nie umarła!". 
Dziś, gdy już mamy wolność słowa
i nie zagraża prawdzie zagłada,
niech się rozśpiewa pieśń legionowa 
brygadiera rozbrzmiewa sława.
Niechaj ożyje na naszych ustach
pieśń narodowa w sercach tłumiona.
Niechaj słowo "wolność" nie będzie puste.
Bracia, otwórzmy swoje ramiona.
Choć do upadku i skrajnej nędzy
nierząd satrapów nas doprowadził,
potędze Maryi kraj nasz zawierzamy,
Matka na pewno złu zaradzi.

autor :Monika Kicman
PANIE
podtrzymuj moje życie
gdy upadam
gdy siły brak
a lęk spowija moje serce

bogna

Kapitan Józef Kowalski ostatni żyjący weteran Bitwy Warszawskiej, dziś ma 113 lat
Gdy Polska odzyskała niepodległość miał 18 lat. Uczestniczył w Bitwie Warszawskiej, przeżył dwie wojny światowe i lata komunizmu. Dziś jest najstarszym, żyjącym mężczyzną na świecie...

http://zhistorii.blogspot.com/2013/11/kapitan-jozef-kowalski-ostatni-zyjacy.html

bogna

AUTYSTYCZNI BOHATEROWIE Z KOSMOSU
Mam autyzm i nie zbieram pieniędzy na konto. Za to piszę, co mi się podoba. Z pewnością byliście zaskoczeni tym, że tak świetnie wypowiadam się pisemnie. Zdradzę wam swój sekret...

http://kociswiatasd.blox.pl/2013/11/AUTYSTYCZNI-BOHATEROWIE-Z-KOSMOSU.html

Maria

bogna

Bliźniaki, które nie zorientowały się, że się już urodziły!
Magdalena Borowska, polska położna, która od 5 lat pracuje w szpitalu we Francji nagrała niezwykłe wideo przedstawiające kąpiel maleńkich bliźniaków. To wideo szybko obiegło świat i stało się hitem internetu. Położna poprzez krótki film chciała pokazać jak dzieci odtwarzają swoją bliskość sprzed urodzenia...

http://wiadomosci.onet.pl/blizniaki-ktore-nie-zorientowaly-sie-ze-sie-juz-urodzily/hr3mv

Maria

Maria

Polski podatnik finansuje ten teatr
http://wpolityce.pl/wydarzenia/67793-kolejny-skandal-na-scenie-teatru-starego-aktorzy-rezygnuja-z-udzialu-w-kontrowersyjnej-inscenizacji-nie-boskiej-komedii

"W jednej ze scen młody aktor mówi: ,,Zygmunt Krasiński napisał »Nie-Boską komedię«, która jest straszliwym paszkwilem na Żydów, to sztuka antysemicka". Następnie każdy z tej grupy przedstawia się z imienia i nazwiska i mówi: ,,W związku z tym, że »Nie-Boska komedia« jest tekstem antysemickim, nie chcę być Polakiem, chcę być Żydem". Tylko jedna aktorka się wyłamuje: ,,Jestem Polką, to reżyser kazał mi mówić, że jestem Żydówką, ale ja tego nie zrobię". Po czym grupa młodych rozbiera się i pisze sobie na piersiach ,,Holocaust = towar". Następnie sięga po mydło (z tłuszczu Żydów) i zmywa napis."
http://www.pch24.pl/bluzniercza--antypolska-ohyda-w-teatrze-starym--aktorzy-rezygnuja-,19342,i.html#ixzz2lNg9g8SS

Maria

Maria

Maria

Dokumentalny film opowiada historię zbrodni sowieckiego komunizmu począwszy od Wielkiego Głodu na Ukrainie (1932/1933), poprzez zbrodnię katyńską (1940), współpracę GESTAPO, SS i NKWD(KGB), po masowe deportacje w głąb ZSRR po zakończeniu II Wojny Światowej i medyczne eksperymenty na więźniach GUŁAGu.

Prace nad filmem trwały ponad 10 lat. W filmie wykorzystano archiwalne materiały filmowe dokumentujące zbrodnie komunizmu, a także fragmenty wywiadów z pozostałymi przy życiu ofiarami zbrodni, historykami (m.in. prof. Normanem Davisem i prof. Wojciechem Roszkowskim) oraz członkami Parlamentu Europejskiego.

Polecam - The Soviet Story - kliknij w link pod obrazem
<iframe src="//player.vimeo.com/video/46644084" width="500" height="286" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p>Sowiecka Historia - The Soviet Story 2008 from skiniu on Vimeo.</p>

Maria

Będzie to chłopiec - usłyszeli Heather i Patrick Walker. Radość z tej informacji zakrył smutek, kiedy rodzice dowiedzieli się, że dziecko cierpi na wrodzoną wadę tzw. bezmózgowie, czyli śmiertelną chorobą mózgu. Rodzice wiedzieli o chorobie swojego dziecka, jednak odmówili aborcji. Grayson, bo takie imię nadali dziecku rodzice, urodził się w Memphis i żył tylko osiem godzin po urodzeniu, po czym umarł śmiercią naturalną. Film dowodzi ogromnej miłości rodziców do maleństwa. Przytulali maluszka, całowali, zdążyli nawet jeden raz wykąpać swojego synka. Odszedł w ich objęciach. Historia tej rodziny jest bardzo wzruszająca i pokazuje wieczną miłość rodziców do dziecka.

Grayson James Walker Film

Maria

Maria

Maria