Znieczulenie ogólne?

Zaczęty przez bogna, 27 Luty 2013, 09:45:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogna

Witam,
mam do usunięcia dwie ósemki, jedna jeszcze nie wyszła a już się psuje. Stomatolog powiedziała, że musi sie tym zająć chirurg a ze względu na problemy z oddechem i połykaniem najlepsze byłoby znieczulenie ogólne. Czy macie jakieś doświadczenie albo rady czy sie zdecydować i na co zwracać uwagę??

Pozdrawiam

anula680

Witam Cię!
Mogę doradzić Ci Tylko tyle,musisz poradzić się lekarz który prowadzi Cię pod kątem SLA,tym bardziej, że mówisz masz problemy oddechowe.
Gdy załatwiałam Pawłowi stomatologa to chciałam w znieczuleniu ogólnym,ale po wstępnej rozmowie z dentystą i doktorką która go prowadzi odradzili ,ponieważ jest to trochę ryzykowne
chociaż Paweł podłączony  jest do respiratora
zaproponowali znieczulenie miejscowe,
ale obyło się i bez tego(nie miał wyrywane tylko borowane)
Może Marek coś odpisze,mama miała usuwany lub e  :)
Pozdrawiam!

U Ciebie może być inaczej,skonsultuj to z lekarzem prowadzącym.
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

bogna

Dziękuję za podpowiedź. Tylko jest jeden problem, jestem rzadkim gościem na klinice i odkąd zmarła moja dr Tomik to trafiałam w czasie wizyt na kilku neurologów...

Jestem w programie wentylacji domowej(nieinwazyjnej) i mój anestezjolog chciał się podjąć takiego znieczulenia ale miejscowy chirurg się nie zgodził...odsyłają mnie do Krakowa...

Pawel

Szkoda, ze sie nie zgodzil. U mnie dr Habieda dal sedacyjne leki i miejscowe znieczulenie przy wyrywaniu jednego zeba.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

bogna

A jakiego rodzaju było to znieczulenie? Nie miałeś później problemu z połykaniem?

Pawel

Bylo to miejscowe znieczulenie + leki uspokajajace. Mam klopoty z przelykaniem, ale male. Po wyrwaniu bylo tak samo.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

marek

http://mnd.pl/forum/index.php?topic=3614.msg16311#msg16311
P.stomatolog usunęła zęba w domu w znieczuleniu miejscowym przy asyście lekarza POZ.

bogna

Cytat: Pawel w 27 Luty 2013, 19:45:59
Bylo to miejscowe znieczulenie + leki uspokajajace. Mam klopoty z przelykaniem, ale male. Po wyrwaniu bylo tak samo.

Tak to zrozumiałam i sprawdziłam co to leki sedacyjne. Pytałam o ten lek do znieczulenia miejscowego, bo stomatolodzy mają pewnie duży wybór środków i dobrze byłoby mieć jeśli to możliwe informacje o czymś sprawdzonym?

Maria

Bogna, nie sugeruj się powyższymi wypowiedziami, wypowiadający się nie zaznaczyli, że mieli usuwane ósemki. Ząb zębowi nie jest równy. Ósemki są specyficznymi zębami i trudnymi do usunięcia szczególnie w młodym wieku, a tym bardziej ząb całkowicie nie wyrżnięty, dlatego usuwają chirurdzy. W Twojej sytuacji zabieg powinien być wykonany w szpitalu na szczękówce.  
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

marek

Cytat: bogna w 27 Luty 2013, 20:48:12
Cytat: marek w 27 Luty 2013, 20:05:06

P.stomatolog usunęła zęba w domu w znieczuleniu miejscowym przy asyście lekarza POZ.
To była zwykła stomatolog czy chirurg? Pana mama oddychała samodzielnie?
Zwykła stomatolog,usuwana była trójka górna.mama 9 lat jest wentylowana mechanicznie,opuszkowe SLA.
pozdrawiam

bogna

Dziękuję Wam za wszystkie rady i podpowiedzi.

Pozdrawiam