Co jeść aby uniknąć zaparć

Zaczęty przez Anna 1961, 23 Marzec 2013, 13:31:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anna 1961

Witam, potrzebuję porady w kwestii odżywiania i trawienia. Do tej pory jadłam na śniadanie bułkę tartą z pasztetem z puszki. Jednak pasztet podwyższa cholesterol a białe pieczywo powoduje zaparcia, nie mogę jeść ani otrębów ani ciemnego pieczywa. Czym to można zastąpić aby było niedrogie i łatwe w przygotowaniu? Z powodu braku ruchu nasiliły się zaparcia i dotychczasowe sposoby nie działają.
Chciałabym się również dowiedzieć co stosujecie.

Maria

Aniu, włącz do diety jogurty i suszone śliwki. Dobrze będzie jak zalejesz śliwki wodą, niech postoją kilka godzin, potem zagotować, pić wywar i zjadać ugotowane śliwki lub wszystko zmiksować. Surowe jabłka i warzywa pomagają, można zetrzeć na tarce. Unikaj żywności wysoko przetworzonej. Pij około 2 litrów płynów. No i niezawodna kiszona kapusta.
"W domowym leczeniu przewlekłych zaparć pomocne są kiszonki, szczególnie kiszona kapusta, która zawiera duże ilości błonnika. Swój smak zawdzięczająca fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. W naszym organizmie poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B. Kiedy myślimy o oczyszczeniu, skorzystajmy również kuracji sokiem z kiszonej kapusty. Warto wypijać szklankę napoju raz dziennie na czczo."
Bezpiecznym suplementem diety jest Colon C.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

RILU

Dodam jeszcze do Marii rad
- bez żadnych lekarstw - codziennie wypijać kubek maślanki na czczo
  lub wypijać szklankę soku śliwkowego  :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

anula680

23 Marzec 2013, 22:20:05 #3 Ostatnia edycja: 23 Marzec 2013, 22:23:47 by anula680
Ja bym dodała do diety warzywa i owoce surowe lub gotowane :)
pozdrawiam Ania!

Ups... nie doczytałam Marii wątku, przepraszam ;D

Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.


Bruno Ferrero

Maria

Z warzyw gotowanych to niedoceniane buraki.
Obowiązkowo - kasza, świetny jest krupnik z jaglanej kaszy.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

Gabriel

1SUSZONE OWOCE
Jednym z najbardziej znanych i najczęściej polecanych domowych sposobów na zaparcia jest spożywanie suszonych śliwek, moreli i fig. Zaleca się przed snem zjeść kilka owoców. Można je wcześniej wymoczyć w wodzie (niektórzy polecają picie tej właśnie wody, pozostałej po wymoczeniu owoców).
2MIÓD I WODA
Miód, który ma szerokie zastosowanie przy różnych dolegliwościach, sprawdza się również przy zaparciach.
Łyżkę miodu rozpuszczamy wieczorem w ciepłej, przegotowanej wodzie (niewrzącej!) i zostawiamy na noc. Rano wypijamy.

3DIETA BOGATA W BŁONNIK
Jeśli często zdarza nam się mieć zaparcia, powinniśmy wzbogacić dietę o większe ilości błonnika.
Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, reguluje pracę układu pokarmowego oraz pobudza ruch robaczkowy jelit zapobiegając zaparciom.
Błonnik zawarty jest w chlebie razowym, otrębach, marchwi, jabłkach, grochu, fasoli czerwonej i białej, soi a także w kapuście brukselce i cebuli.
4OWSIANKA KARINKI
Szklankę wody wlewamy do małego garnka z dodatkiem łyżki masła. Wsypujemy około 3 / 4 szklanki płatków owsianych (ewentualnie z dodatkiem płatków jęczmiennych lub orkiszowych). Wsypujemy 2 łyżki wyłuskanych nasion słonecznika, łyżkę pestek dyni, małą łyżeczkę siemienia lnianego, garść rodzynek, suszonych śliwek i moreli. Do tego dodajemy pół szklanki otrębów pszennych lub orkiszowych.
Garnek wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy doprowadzimy owsiankę do wrzenia, będzie ona gotowa do spożycia.
Jeśli nasza owsianka będzie zbyt wodnista, możemy dodać do niej więcej otrębów lub kaszę mannę.
Spożywamy z jogurtem lub z dżemem.
Owsianka według tego przepisu to sprawdzony sposób na zaparcia. Zawarte w owsiance produkty są bardzo bogate w błonnik.
5 LEKKA ZUPA
Do przygotowania zupy potrzebujemy marchewkę, pietruszkę, mały seler i 3 kartofle.
Warzywa szatkujemy lub miksujemy w mikserze i zalewamy pól litrem wody. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy 2 łyżki otrębów i 2 łyżki siemienia lnianego. Jemy codziennie na czczo.
6BURAK I KMINEK
Buraka trzemy na drobnej tarce i dodajemy do niego łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli. Całość mieszamy ze sobą i jemy na czczo 10 łyżek. Zaparcia powinny ustąpić po 3 dniach.
7MIESZANKA ZIOŁOWA
Mieszamy ze sobą po 50 gram suszu z kory wierzby, ziela drapacza, kłącza rzewienia, ziela dziurawca, korzenia kozłka, liścia melisy, korzenia arcydzięgla, korzenia omanu oraz kwiatu ślazu. Z tak przygotowanej mieszanki bierzemy łyżkę stołową ziół i zalewamy wrzątkiem. Parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy po obiedzie i po kolacji.
8NAPAR ZE ŚLIWEK
Śliwki prócz słodkiego smaku, mają właściwości odżywcze i lecznicze. Bogate są w kwasy organiczne, witaminy C, E, PP a także w beta karoten oraz w magnez, wapń żelazo, potas i błonnik, który poprawia pracę jelit.
Aby przygotować napar na zaparcia, 5 suszonych śliwek zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na noc. Rano wypijamy napar i zjadamy śliwki.
9RADY DLA CIERPIĄCYCH NA ZAPARCIA
•   w grafik naszego dnia należy wprowadzić spacer, jazdę na rowerze lub inną aktywność fizyczną. Ruch wpływa pozytywnie na cały organizm, w tym także na układ trawienny
•   kilka łyżeczek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych może pomóc
•   kefiry i jogurty zawierają żywe kultury bakterii, które usprawniają pracę jelit
•   sok gruszkowy i gruszki zawierają dużo błonnika i pobudzają trawienie
•   czekolada sprzyja zaparciom
•   należy pić przegotowaną wodę na pół godziny przed posiłkiem
•   należy jeść posiłki o stałych porach, bez pośpiechu i starannie przeżuwając jedzenie
•   codziennie rano należy spróbować się wypróżnić, przyzwyczajając tym samym organizm do regularności i stałej pory opróżniania się. Poranna pora jest najlepszym momentem do opróżnienia organizmu
•   dietę bogatą w błonnik należy wprowadzać stopniowo aby przyzwyczaić organizm
PANIE
podtrzymuj moje życie
gdy upadam
gdy siły brak
a lęk spowija moje serce

bogna


Kate

Serek dr Budwig z olejem lnianym tez pomaga :), z leków pomaga lactuloza - syrop, herbatka ziołowa na zaparcia z firmy Dar natury, regulaks - takie cukiereczki.

Anna 1961

Witam ponownie, znalazłam jeszcze takie rady:
Jeść płatki owsiane na wodzie z daktylami i rodzynkami,
Posiłki jeść dość rzadkie,
Niektóre bakterie w kapsułkach wychodzą taniej niż jogurty, ale powinny mieć co najmniej trzy szczepy bakterii.
Olej rycynowy można brać aż do skutku, w końcu na pewno podziała.
Dobrym środkiem jest korzeń rzewienia lecz ilość należy dostosować indywidualnie.

Gabriel

(...)  Karczoch to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego: w 100 gramach  znajduje się 5,4 g tego ważnego składnika, który chroni przed zaparciami, pobudza perystaltykę jelit, a także odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (zmniejsza stężenie cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie z kałem). Spożywanie produktów bogatych w błonnik zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.
Karczochy wykazują także działanie detoksykacyjne. Chronią wątrobę, a dzięki wysokiej zawartości potasu, mają właściwości moczopędne, pożądane problemach związanych z zatrzymywania wody w organizmie i obrzękami.
Świeży karczoch jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, który pełni ważną rolę w rozwoju komórek ustrojowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. - Zawiera witaminy antyoksydacyjne, w tym witaminę C, chroniącą organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz witaminy z grupy B, które są istotne do prawidłowego przebiegu reakcje metabolicznych - wylicza dietetyk.
W tym niezwykłym warzywie znajdziemy też inne składniki mineralne, m.in. miedź, niezbędną w procesie uruchomienia rezerw żelaza do syntezy hemoglobiny oraz wraz z żelazem wchodzącą w skład enzymów wpływających na dostarczanie tkankom tlenu.
Jak przygotować karczocha
Wiosenne karczochy powinny mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, które mają duże, ciasno przylegające płatki. Jadalną częścią warzywa są właśnie główki, ale za największy przysmak uchodzi samo dno, zwane też sercem.
Przygotowanie karczocha rozpoczynamy od opłukania bieżącą wodą i dokładnego poprzecinania - pozbywamy się łodygi, odkrajając u podstawy główki (można ją osobno ugotować i zjeść). Nożycami kuchennymi powinniśmy obciąć ostre końcówki płatków, a miejsca przecięcia posmarować cytryną, by się nie odbarwiły. 
Wspaniała przystawka
Tak przygotowane warzywo najprościej po prostu ugotować w lekko posolonym wrzątku (ok. 30-40 minut). Może być wspaniałą przystawką, podaną na ciepło - polaną stopionym masłem lub sosem holenderskim (na bazie żółtek, masła, wody i soku z cytryny) lub na zimno - z sosem winegret czy majonezem.
Karczochy świetnie smakują także  z sosem przygotowanym na bazie puree z upieczonego czosnku, miękkiego tofu, soku z cytryny oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Należy oderwać płatek z góry i zanurzyć jego koniec w sosie. W środku warzywa znajduje się serce, cenione za wspaniałą konsystencję i pyszny, orzechowy smak. Aby się do niego dostać, należy usunąć zewnętrzne płatki, oderwać serce i zdrapać z niego puszysty nalot.
Najlepiej smakują i zachowują największą wartości odżywczą, gdy są gotowane na parze. Warzywo świetnie komponuje się z fasolą, mięsem, jajkami, a także owocami morza.  :P

PANIE
podtrzymuj moje życie
gdy upadam
gdy siły brak
a lęk spowija moje serce

jsmolinska

Generalnie przy zaparciach poleca się żywność bogatą w błonnik. Po pierwsze jest dobrym pożywieniem dla zdrowych bakterii, ponadto reguluje trawienie. Czasami zaleca się także zastosowanie niektórych olejów roślinnych. Tradycyjnie stosowano przede wszystkim olej rycynowy, który wzmaga ruchy jelit. Zostawiam linka do artykułu na ten temat https://www.olej.edu.pl/olej-rycynowy-na-zaparcia/
Wszystko zależy jednak od objawów i przyczyny zatwardzenia. Często wystarczy zmienić dietę oraz zacząć więcej pić. Zatwardzenie pojawia się, gdy stolec jest zbyt długo w jelicie i nie ma wystarczającej ilości pływów. Często pomagają takie środki jak sok z kiszonej kapusty. W przypadku przewlekłych zaparć trzeba niestety iść do lekarza.