Zamiennik Riluteku

Zaczęty przez Maria Magda, 24 Kwiecień 2013, 00:27:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maria Magda

Parę dni temu byłam na wizycie u neurologa męża- namawia nas na zamiennik riluteku-zolerilis 50 mg. Twierdzi, że substancja czynna jest ta sama i nie ma powodu aby płacić tak dużo za rilutek.Obawiam się jednak tej zmiany-mój mąż choruje od 4 lat a rilutek przyjmuje od 3. Cena ceną ale jeśli ten zamiennik miałby spowodować pogorszenie to nie zamierzam ryzykować. Napiszcie proszę co o tym myślicie....

Marek op

Witaj Mario Na poczatku roku stanalem przed wyborem rilutek czy riluzol ,po konsultacjach z kilkoma neurologami przeszedlem na riluzol . Mialem obawy ale jest ok wlasnie koncze brac riluzol i tez neurolog przepisal mi zolerilis Moja szwagierka jest pielegniarka i zna lekarzy jak trzeba zawsze sluzy mi pomoca ten zolerilis mowia ze to to samo tylko inny producent dlatego ze koncernowi ktory produkowal rilutek skonczyla sie wylacznosc. wiec inni producenci moga tez produkowac tzw. zamienniki ktore sa tansze od orginalow majacych takie samo dzialanie. Rowniez zolerilis mowia ci neurolodzy ze to jest to samo i nie widza przeciwskazan do stosowania tego leku. Mialem taki sam dylemat jak wy ale opinia kilku neurologow w tym jednego z profesorow nie wiedzac o tym ze pytalem o zdanie innych wyrazili pozytywna opinie ze nie widza przecwskazan co do stosowania zlerilisu. Zobaczymy co sie bedzie dzialo Jestem dobrej mysli i bedzie dobrze   Pozdrawiam was goraco Marek

JaninaT

Mareczku przykro mi, ale od 01 maja Zolerilis na ryczałt kosztuje 52,43 z. Pozostaje nam tylko Czeski Riluzol PMCS na ryczałt kosztuje 3,20
                 pozdrawiam JaninaT

Marek op

Witam  Nie wiem jak to jest mozliwe niedawno kupowalem zolerilis i mam na fakturze 3.20 czyli ryczalt jest. Mysle ze lekarz wypisal zle recepte albo apteka cos nie tak dziala,z tego co wiem zolerils jest refundowany od marca tego roku.Mysle ze to jest jakas pomylka.Nie wiem co o tym myslec sproboje sie dowiedziec w aptece moze cos sie zmenilo Pozdrawiam  Marek

ANNAcórkaDANUTY

Kochani mam prośbę. Obecnie żaden lekarz nie może wystawić nam recepty na Riluzol PMCS. czy ktoś z Wam mógłby przy okazji brania recepty u swojego lekarza poprosic o jedno lub dwa opakowania więcej? Będę wdzięczna. Na priv przeslę adres i oczywiście pokryje kwotę za lek i koszty przesyłki.
mamuniu, coraz bardziej boli i tęskno  :(

jamosia

Dostarczę Ci Riluzol PMCS.
Zostawię Wam przesyłkę u taty. ;D

ANNAcórkaDANUTY

mamuniu, coraz bardziej boli i tęskno  :(

ASIA.G

witam wszystkich!jestem tutaj nowa  :(ale chcę wypowiedzieć się na temat rilutka.obecnie biorę riluzolPMCS i mam wrażenie że jestem mniej zmęczona :)to dobrze prawda?ale nasuwa się pytanie czy spełni swoje główne zadanie ?

Marek op

Witaj Asiu                                                                                                                Bralem ten riluzol pmcs ale zanim go wzialem konultowalem go z kilkoma lekarzami jest to ta sama substancja co w riluteku nie widzieli przecwskazan do brania go jest tanszy i refundowany Moim skromnym zdaniem jest ok.   Teraz biore zolerils zaczalem juz trzecie opakowanie i jest ok nie narzekam Kazdy nowy lek ktory mi przepisuja konsultuje z kilkoma lekarzami i jest ok Pozdrawiam serdecznie Marek

basia123

czy jest ktos kogo uczulil rilutek

ASIA.G

Dzięki Marku :)ja sporadycznie chodzę do neurologa a mój lekarz rodzinny zapisałby mi wszystko co zechcę  :o

Marek op

Witam wszystkich Janino T mialas racje z tym zolerilisem wszystko sie zgadza .Zolerilis kupowalem jeszcze w kwietniu to byly ostatnie dni kwietnia dlatego tak to wyszlo z mojej strony. Przepraszam za moje uparcie zwracam honor Pozdrawiam goraco  Marek op

JAMI

DORADŹCIE PROSZĘ.

Od tegomiesiąca moja mamuśka przechodzi na zamiennik Rilutka i nie wiemy na który.
Doradzicie?

Riluzol(czeski)
Zolerilis(polski)
Sclefic(islandzki)

Dzięki
Jagoda

melassa

Riluzol jest ok  :) Tata nie czuje żadnej różnicy oprócz tej w portfelu  ;D

JAMI

Dzięki za odpowiedz.A,więc przerzucamy się na Riluzol.

TocSS

Mój tata przeszedł teraz na Zolerilis, który kosztuje też 3,20!

Maria Magda

Witajcie,
Nie wiem czy powinnam to pisać, ale....mój mąż przeszedł za namową neurologa na zolerilis i wynikł problem. Nie wiem czy to wina tego zamiennika czy cos innego ale po m-cu stosowania nie mógł zrobić kroku podczas chodzenia. Wróciliśmy do rilutku za namową lekarza rodzinnego i zaczął znów chodzić.... nie mam pojęcia o co chodzi...Jedno jest pewne,że w przypadku mojego męża jakiekolwiek zmiany ( leki czy nowe terapie)nie wychodzą mu na dobre. Tak było np z litem (zapisał mu prof. Kwieciński)-po tygodniu stosowania nastąpiło tak ogromne pogorszenie chodzenia, że nie mógł samodzielnie zejść ze schodów, co wczesniej robił bez problemu. Po odstawieniu już nie wrócił do wcześniejszego stanu- chodził już tylko przy pomocy i tak zostało. Prof. Kwieciński twierdził, że u niektórych chorych na SLA tak bywa.....