Chora na SLA w rodzinie - dziedziczenie

Zaczęty przez dadzia_g, 26 Kwiecień 2011, 21:56:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

irena

Ta choroba dotknęła mojego męża w jego rodzinie siostra chorowała 18 lat na inną chorobę neurologiczną sklerodermię,jego brat choruje na strwardnienie rozsiane jednak lekarze nie widzą tu żadnego związku.Mój syn w obawie czy to może jego spotkać przeczytał wiele rozpraw naukowych medycznych na temat dziedziczenia i z nich dość jasno wynika ,że żeby zachorował musiałby być uszkodzony gen i u mnie i u ojca/czyli u obojga rodziców /żeby przekazać chorobę dziecku /najprościej ujmując/i tego się trzymajmy,

monia1976

Mój tato choruje od pół roku na SLA nikt wcześniej w jego rodzinie nie chorował na to paskudztwo nikt.

Pawel

Polecam te klinike, bo ma doswiadczenie w konsultacji w rodzinnym SLA:
Poradnia Chorób Mięśni
Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny
Przychodnia Specjalistyczna
Warszawa ul. Banacha 1 a 
tel. 22 599-10-50

Pomoga rozwiac watpliwosci.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

NatPie

Czy w sytuacji gdy tylko 1 osoba w rodzinie zachorowała na SLA, wcześniej nie stwierdzono innego przypadku w rodzinie (włącznie z rodzeństwem chorego, rodzicami, którzy dożyli sędziwego wieku) to czy można taki przypadek uznać za sporadyczne SLA?
I jeszcze jedno pytanie do p. Ireny odnośnie wspomnianych publikacji studiowanych przez syna. :) Czy wnioski dotyczą ogólnie dziedziczenia czy konkretnej choroby, mam na myśli "wadliwy gen" u obojga rodziców. U nas w rodzinie chorował dziadek, który miał 1 córkę i 2 wnuków w tym mnie.
Pozdrawiam serdecznie!

Pawel

"Czy w sytuacji gdy tylko 1 osoba w rodzinie zachorowała na SLA, wcześniej nie stwierdzono innego przypadku w rodzinie (włącznie z rodzeństwem chorego, rodzicami, którzy dożyli sędziwego wieku) to czy można taki przypadek uznać za sporadyczne SLA?"

Najprawdopodobniej tak, choc moze byc to 1 w rodzinie ujawniony przypadek rodzinnego SLA.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl