Interfejs mózg-komputer (BCI) brain computer interfejs

Zaczęty przez maciek, 08 Lipiec 2013, 11:39:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciek

Witam,
czy ktoś miał kiedyś kontakt z INTERFEJSEM MÓZG-KOMPUTER?
Moja mama aktualnie nie rusza już żadną częścią ciała, nie ma mimiki twarzy, nie rusza powiekami ani gałkami ocznymi.
SYSTEM SENSOR sprawdzał się, dopóki była w stanie wykonywać minimalne ruchy, teraz jest bardzo ciężko. Nie możemy już w żaden sposób się porozumieć a wiemy często że mama coś chce, często płacze. Niekiedy udaje się jej ruszać minimalnie gałkami ocznymi, wykorzystujemy to wtedy i zadajemy jej pytania, na które odpowiada tymi to właśnie ruchami, ale i to już szybko zanika.
INTERFEJS MÓZGU (BCI) kosztuje kilkanaście tyś. złotych, czy warto, czy to działa?

mab5

mój tata jest w takim samym stanie o jakim piszesz.... nie mamy pomysłu jak to obejść....

Pawel

Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

maciek

ok, dzięki za odpowiedź.
Umówiłem się na wizytę z przedstawicielem w następnym tygodniu, będziemy sprawdzać czy zadziała na mamie. Mam nadzieję że się uda. Jest to chyba nasza ostatnia nadzieja na porozumienie się z mamą....  Jakby ktoś chciał sobie coś o tym poczytać, załączam link do strony  http://www.brainhome.pl/zastosowanie-dla-osob-niepelnosprawnych/