Krzywdzące zmiany MZ dla wentylowanych nieinwazyjnie od I.2014?!

Zaczęty przez bogna, 31 Styczeń 2014, 17:57:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogna

Otrzymałam informacje od lekarza, że NFZ wstrzymał finansowanie i wprowadza w życie zmiany, które chciało ministerstwo zdrowia http://mnd.pl/forum/index.php?topic=5774.0
Czy wiecie coś na ten temat?

Maria

Zmiany dot. chorych wentylowanych nieinwazyjnie. Chorzy wentylujący się 8h i mniej nie mają rehabilitacji, wizyta lek. i pielęgniarki 1x w m-cu.
Zabawne jest spisywanie stanu licznika respiratora 1x m-cu u wszystkich wentylowanych.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

Słońce

Dla mnie te zmiany są żałosne. Państwo tyle oszczędza na tym ze pacjenci wentylowani są w domu a nie w szpitalu a jeszcz tną co sie da. Otrzymalismy pismo z wentylacj ze przysluguje nam 2 h/tydzien i pisza ze opieraja sie na rozporzadzeniu. Jest to klamstwo bo dla wentylowanych inwazyjnie jest minimum 2 razy w tygodniu co potwierdzil mi krakowski NFZ.
Pzdr Słońce

izaksiazek

Niestety ciągle jest gorzej nie lepiej.Znieczulica,brak szacunku dla chorych i brak opieki.Musicie sami dać sobie radę.Boje się sama kolejnej operacji,bo wiem jak to wygląda.Trzeba mieć pieniądze i rodzinę,która będzie trzymała wartę przy łóżku.A jeszcze kilka lat temu nie było tak żle.