Jaki wózek elektryczny?

Zaczęty przez jolla, 19 Maj 2014, 20:54:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jolla

Bardzo proszę o pomoc w wyborze wózka elektrycznego (firmy). Mam zamiar starać się o dofinansowanie z PCPR, ale muszę sprecyzować jakie wyposażenie dodatkowe powinien mieć mój pojazd. Jeszcze trochę się poruszam (chodzik, pomocne ramię), pracuję w biurze i staram się być aktywna. Wózek musi być w miarę uniwersalny do pomieszczeń i na zewnątrz, no i trochę przyszłościowy,  bo  sla ściga się ze mną.

ASIA.G

Ja akurat nie wiem o E-wózku chciałam zwykły wózek z podpórką na głowę to mi powiedzieli w oddziale NFZ Słupsk że od tego roku taki wózek jest tylko dla chorych z porażeniami i mi się nie należy.Na razie trzymam głowę ale to jest na 5 lat więc będzie kiepsko.Będzie pewno lepiej jak dowiesz się na co w ogóle możesz liczyć. ::)

jolla

Dziękuję Asiu, ja mam problem, bo liczę na wózek z dodatkowym wyposażeniem i chciałabym dokładnie wiedzieć jak się nazywają te dodatkowe elementy wyposażenia, które powinnam mieć na przyszłość albo przynajmniej możliwość ich dokupienia i zamontowania w wybranym wózku. Mam nadzieję, że ktoś napisze nazwy tych "urządzeń" i ułatwi mi trochę życie. Dofinansowanie chcę zdobyć z PCPR  z programu "samorząd".

wiesia_m

Witam
Mój mąż ma firmy Vermeiren SQUOD
http://www.ceneo.pl/17779663 taki jak zdjęciu

Napewno musi to być wózek terenowo-pokojowy, zwróć uwagę na wyprofilowanie pod plecami, zagłówek również wyprofilowany (później przyda się), regulowane podłokietniki, pasy bezpieczeństwa, podnóżki regulowane ( żeby można było wyprostować nogi), jeśli chcesz jeździć nocą to oświetlenie.
Proponuję popytać w sklepie rehabilitacyjnym oni mają swoich przedstawicieli i przyjeżdżają na pokaz z wybranym modelem, może zaproponują nowocześniejsze modele, sklep  Akson takich ma.

Maria

Dodam - kosz/ półka na respirator
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

wiesia_m

Mario, masz rację, my sami zamontowaliśmy coś takiego jak na zdjęciu.

Jeszcze dodam przełącznik z elektrycznego na ręczny, w tym modelu jest z tyłu i gdy braknie baterii ( jest wskaźnik kontroli baterii ) to osoba która nie wstanie, sama nie przełączy.

jankar

Faajny :)
Ale dla mnie nieosiągalny, a szkoda......
Ręce coraz słabsze.....
A czy można liczyć na jakieś dofinanswanie z NFZ ?

wiesia_m

Jankar,
Ja nic nie płaciłam, załatwił to przedstawiciel z Aksona przez Państwowy Fundusz Rehabilitacyjny Osób Niepełnosprawnych. Trwało to cały rok, ale warto było. Nam przyznali 10500zł, wózek wtety kosztowal około 13tys, jednak my zrezygnowaliśmy z oświetlenia i zmieściliśmy się w cenie. Jedynie musiało być dopłacone 1 zł - takie były zasady.
Proponuję popytać w najbliższym sklepie Aksona

jankar

Wiesia.
Bardzo, bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. Pewnie, że popytam :)