Diety ω-3 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i spożycie-ryzyko SLA

Zaczęty przez wiesia_m, 31 Lipiec 2014, 12:52:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wiesia_m

http://www.mdlinx.com/neurology/news.cfm - żródło

Dietary ω-3 polyunsaturated fatty acid intake and risk for amyotrophic lateral sclerosis
JAMA Neurology, 07/31/2014  Clinical Article
Fitzgerald KC, et al. – Amyotrophic lateral sclerosis (ALS) is a severe progressive disease that cannot be prevented or cured. Diet–derived long–chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) are incorporated in brain lipids and modulate oxidative and inflammatory processes and could thus affect ALS risk and progression. This study explored the association between ω–6 and ω–3 PUFA consumption and ALS risk. It found that consumption of foods high in ω–3 PUFAs may help prevent or delay the onset of ALS.

Methods

Longitudinal analyses based on 1,002,082 participants (479,114 women and 522,968 men) in 5 prospective cohorts: the National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study, the Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort, the Health Professionals Follow–up Study, the Multiethnic Cohort Study, and the Nurses' Health Study.
Diet was assessed via food frequency questionnaire developed or modified for each cohort.
Participants were categorized into cohort–specific quintiles of intake of energy–adjusted dietary variables.
The main outcomes and measures were cohort–specific multivariable–adjusted risk ratios (RRs) of ALS incidence or death, estimated by Cox proportional hazards regression and pooled using random–effects methods.
Results

A total of 995 ALS cases were documented during the follow–up.
A greater ω–3 PUFA intake was associated with a reduced risk for ALS.
The pooled, multivariable–adjusted RR for the highest to the lowest quintile was 0.66 (95% CI, 0.53–0.81; P<0.001 for trend).
Consumption of both α–linolenic acid (RR, 0.73; 95% CI, 0.59–0.89; P=0.003 for trend) and marine ω–3 PUFAs (RR, 0.84; 95% CI, 0.65–1.08; P=0.03 for trend) contributed to this inverse association.
Intakes of ω–6 PUFA were not associated with ALS risk.


tłumaczenie google

Diety ω-3 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i spożycie ryzyko stwardnienie zanikowe boczne
JAMA Neurologii 31.07.2014  Klinicznej art
Fitzgerald KC i in. - Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) jest ciężką chorobą postępującą, których nie można zapobiec lub leczyć. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z odżywianiem (PUFA) są włączone w lipidy mózgowe i modulują utleniające i procesów zapalnych, a zatem może wpływać na ryzyko i progresji ALS. Badanie to zbadać związek między ω-6 i ω-3 PUFA spożycia i ryzyka ALS. Stwierdzono, że spożycie żywności bogatej w ω-3 PUFA może zapobiec lub opóźnić wystąpienie ALS.

Metody

Podłużne analizy oparte na 1.002.082 uczestników (479.114 kobiet i 522.968 mężczyzn) w 5 prospektywnych kohort: The National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, w Cancer Prevention Study II Nutrition grupie wykazano, że pracownicy służby zdrowia badania obserwacyjnego, wieloetnicznej kohorty nauce i zdrowie nauka pielęgniarek.
Dieta oceniano poprzez jedzenie opracowanego kwestionariusza częstotliwości lub zmodyfikowanego do każdej grupy.
Uczestników podzielono na specyficzne kwintyle kohorty spożycia energii o skorygowanych zmiennych żywieniowych.
Główne efekty kohortowe i środki były specyficzne wskaźniki skorygowane wielu zmiennych ryzyka (RR) z częstością występowania ALS lub śmierci, szacowane przez regresji proporcjonalnego ryzyka Coxa i połączono za pomocą metod efektów losowych.
Wyniki

Ogółem 995 przypadków ALS zostały udokumentowane w trakcie obserwacji.
Większa ω-3 PUFA wlot był związany z obniżonym ryzykiem dla ALS.
Połączono, skorygowane wielowymiarowy RR dla najwyższego do najniższego kwintylu był 0,66 (95% CI, 0.53-0.81, P <0,001 dla trendu).
Zużycie zarówno kwasu α-linolenowego (RR 0,73, 95% CI, 0.59-0.89; P = 0,003 dla trendu) i morskich ω-3 PUFA (RR 0,84, 95% CI, 0.65-1.08; P = 0,03 dla trendu ) przyczyniły się do tego stowarzyszenia odwrotnego.
Spożycie ω-6 PUFA nie były związane z ryzykiem ALS.