Znalezienie opieki - czy macie problemy?

Zaczęty przez Słońce, 02 Listopad 2014, 11:47:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Słońce

Nie wiem jak Wy ale my mamy problemy z utrzymaniem opiekunki albo ze znalezieniem kogos do opieki na dłużej z powodu umowy i ubezpieczenia:( .Strasznie drogie jest zatrudnienie legalne a zatrudniając na czarno opiekunki uciekają tam gdzie jest ubezpieczenie :(.

Jeśli borykacie się z tym samym to możemy razem napisać gdzieś np rząd, rzecznik praw pacjenta który mógłby się wstawić za Nami aby opiekę nad pacjentami niezdolnymi do samodzielnej egzystencji dofinansowalo nasze kochane Państwo w postaci choćby wzięcia na siebie kosztów ubezpieczenia opiekunki jak przy opiekunkach do dzieci do lat 3.

Z informacji jakie mam , 2 lata temu koszt miesięczny pacjenta na OIOM wynosił 25000zł (samo łózko na OIOM 5000zł). Przy pacjentach przebywajacych w domu nasze Państwo nie ponosi nawet w połowy tych kosztów.

Czekam na Wasze sugestie
Pzdr Słońce

majkaa

Jakoś nie wierzę w nasze Państwo i w jakąkolwiek pomoc ze strony rządu. Niestety zmuszeni jesteśmy zatrudniać te osoby na czarno i to najlepiej jak najtaniej, bo przecież liczy się każdy grosz. Praca przy takiej chorej osobie jest bardzo ciężka, zresztą co będę tu pisać, jak wszyscy doskonale wiemy jak to jest... Podobno te dziewczyny z hospicjum domowego za godzinę pracy mają płacone 5 zł, no ale są ubezpieczone... I co tu lepsze?

ASIA.G

A co z opieka z MOPS? ja mama panią na 4godziny dziennie za darmo bo mam niski dochód.                                                                                                         Wspaniała osoba odpoczywam przy niej psychicznie no a moja rodzinka ode mnie ;) 

Słońce

Niestety MOPS nie dla mnie akurat, stawkę jaka mi zaproponowali jest wyższa od stawki zatrudnienia opiekunki z ogłoszenia, poza tym ja potrzebuje pracować wiec minimum 3 x w tyg po 11h.  MOPS mi nie da na tyle godzin opieki bo powiedzieli "czy Pani sobie zdaje sprawe ile to pieniędzy"
Pzdr Słońce