Nic nie wiemy SLA czy coś innego

Zaczęty przez Raptusik, 21 Sierpień 2020, 22:32:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Raptusik

Witam wszystkich, moja żona 15 lat temu miała wypadnięty dysk L4 L5. Wszystko zoperowane i było ok. Po 15 latach zaczęła utykac na prawą nogę, i okazało się że ma stenoze kanału kręgowego i leczenie operacyjne wykonane w zakopanem.przed operacja miała ogromne skurze nóg, przeważnie łydekek i uczucie zimna, czyli dreszcze nawet jak było ciepło.Po operacji ustały skurcze, ale przyplątało się osłabnięcie ręki prawej i później lewej, ogólnie też ma słabą prawa nogę. Ma też z tego co zauważyłem zanik mięśni w kłębie kciuka prawej i lewej dłoni a także łydek w obydwu nogach. Oczywiście w rezonansie wyszło w szyjnym ucisk na nerwy w c6 c7 modelowanie worka i rdzenia kręgowego. W lędźwiowym blizna modelująca nerwy. Żona ma słabe nogi plus spastyczność i niedowład rąk. Pierwsze Emg wyszło podejrzenie choroby neuronu ruchowego, ale było niepełne, teraz czekamy na drugi wynik,i z tąd moje pytanie, czy to może być cos innego niż to j....e SLA? Dodam że są fascykulacje na rękach, barkach, zaburzenia czucia w stopach, łydkach, i zaburzenia zwieraczy czyli żona może niekiedy nie dążyć do toalety ale to są sporadyczne przypadki. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

the_kure

zaburzenia pracy zwieraczy nie wystepuja w sla i zaburzenia czucia rowniez. moze to jakas poliradikulopatia ? lub MMN ?  nueroinfekcje wykluczyc .  ja bym tobie radzil jechac do wawy : emg dr torunska.  i tam jeszcze dr drac jest specjalistka od SLA.   3maj sie !

Ogaruus

Od 19.12.2015 respirator nieinwazyjny
Lepsze jutro było wczoraj!

Raptusik

Witam, jako tako w szpitalu żona nieleżała, byliśmy na Ochojcu ale nie została przyjęta ponieważ pani neurolog po przeczytaniu kilku rezonansów stwierdziła że to nie jest pilne i mamy przyjechać z wynikami Emg, to może na grudzień się zalapiemy. Mówiłem jej że żona traci siły w rękach, ale to nic nie dało. Czekamy na wynik Emg, robił go neurolog Sebastian Mucha, byliśmy także u polecanego na forum dr Tempki ale nic nieździałał, przepisał sterydy i koniec tematu, po sterydach żadnej poprawy, nie jest specjalista w tych sprawach.

Ogaruus

może spróbujcie od razu po odebraniu wyniku EMG poszukać dr Muchę i ustalić jak najszybszy termin wizyty?
Od 19.12.2015 respirator nieinwazyjny
Lepsze jutro było wczoraj!

Raptusik

Tak zrobimy, dziwi mnie jeszcze to u mojej żony to że jest bardzo wrażliwa na dźwięki, nie na wszystkie tylko takie nagłe np ja zadzwoni telefon to potrafi go wyrzucić z ręki.