Menu

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Pokaż wiadomości Menu

Pokaż wątki - versus

#1
 Już od pierwszych dni czerwca, razem z prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), szefem Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudrick'a, a także wraz z dietetykami klinicznymi z całej Polski startujemy z nowym przedsięwzięciem, którego celem jest poprawa sytuacji pacjentów żywionych dojelitowo w warunkach domowych, oczekujących w kolejce na świadczenia refundowane przez NFZ.

Projekt skierowany jest do pacjentów zagrożonych niedożywieniem, bądź niedożywionych, u których aktualna forma żywienia jest niemożliwa bądź niewystarczająca, m.in. u chorych z chorobą nowotworową, po udarze, z dysfagią itp.

Obecna sytuacja w służbie zdrowia nie umożliwia wszystkim chorym swobodnego, szybkiego dostępu do leczenia żywieniowego. W niektórych województwach czas oczekiwania na tego typu wsparcie to nawet wiele tygodni. Bywa więc, że niektórzy pacjenci swojej kolejki nie doczekują...

Natomiast, ponieważ liczba zespołów lekarskich zajmujących się leczeniem żywieniowym w Polsce jest ograniczona, postanowiliśmy opracować projekt angażujący innych specjalistów służby zdrowia – dietetyków medycznych. Za granicą to właśnie oni konsultują chorych i dobierają tzw. worki żywieniowe (diety przemysłowe) przeznaczone do podaży przez zgłębnik lub PEG-a (endoskopowa przezskórna gastrostomia – dostęp sztuczny do żołądka).

Oczywistym jest, że dietetyk nie zadba o pielęgnację pacjenta, nie zaopiekuje dostępu tak jak robi to pielęgniarka. Może jednak wspomóc chorego do czasu gdy uzyska on świadczenia refundowane przez NFZ.

W najbliższym czasie zostanie stworzona strona na której chorzy odnajdą certyfikowanego przez nas dietetyka klinicznego ze swojego rejonu. Czas realizacji takich konsultacji będzie wynosił ok. 3 dni (do tego czasu hurtownia ma dostarczyć żywienie), a opieka specjalisty będzie dostępna przez większą część doby.

Po więcej informacji zapraszamy w kontakcie mailowym do Koordynatora projektu (Maria Brzegowy): homeenteralnutrition@gmail.com oraz pod numerem telefonu 724 741 366 (9.00-15.00, pon-pt).

STARTUJEMY!!! 💪💪💪
#2
Witam,

Czy ktoś próbował pomóc sobie w codziennych zmaganiach pracą z osteopatą? Pytam bo jestem po pierwszym posiedzeniu. Umówione jeszcze dwa i obserwować efekty będziemy.
#3
Moja historia / Sierpień 2017
29 Styczeń 2019, 22:49:38
Witam,

W sierpniu 2017 zacząłem mieć problemy z lewą nogą. Po 8 miesiącach, 4 rezonansach, dwóch EMG i wielu wizytach u wielu lekarzy, dostałem diagnozę. Potem kolejne badania, romans z medycyną i ziołami Dalekiego Wschodu, liczne upadki, obicia i złamania na szczęście tylko na twarzy, rehabilitacja, Riluzol. Tak mamy styczeń 2019. Jeszcze chodzę choć powoli bez pełnego kroku i o kijku. Lewą rękę mam tak na 30% sprawną. Jedynie poczucie humoru bez zmian choć wahania nastroju są zauważalne. Mam już prawie 39 lat, dwóch synów 12 i prawie 18 lat i niestety słabe perspektywy na przyszłość...