Żywienie pacjenta w warunkach domowych
Leczenie żywieniowe w warunkach domowych obejmuje pacjentów, którzy wymagają żywienia w sposób sztuczny, z wykorzystaniem odpowiedniego dostępu do przewodu pokarmowego albo żywienia pozajelitowego, a którzy nie wymagają hospitalizacji. Ten rodzaj żywienia jest refundowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia.
Personel medyczny dba także o kompleksowe przeszkolenie chorego i osób, które się nim opiekują. W domu pacjenta odbywają się także wizyty kontrolne lekarza i pielęgniarki.
Stosuje się metody żywieniowe:
Żywienie dożołądkowe za pomocą:
- zgłębnik nosowo-żołądkowy
- gastrostomii klasycznej
- PEG (Przezskórna Endoskopowa Gastrostomia)
Żywienie dojelitowe za pomocą:
- zgłębnik nosowo-jelitowy
- jejunostomii
- mikrojejunostomii
Żywienie pozajelitowe za pomocą:
- cewnik żylny (wkłucie centralne)
Do żywienia w domu kwalifikuje:
- Szpital (Szpital wydaje skierowanie do Poradni Żywieniowej)
- Poradnia Żywieniowa
UWAGA:
Założony sztuczny dostęp jest warunkiem włączenia pacjenta do żywienia w warunkach domowych
Jak znaleźć świadczeniodawcę?
- Wejdź na stronę https://aplikacje.nfz.gov.pl/umowy
- W wyszukiwarce wpisz oddział NFZ
- W polu rodzaj świadczenia: świadczenia kontraktowane odrębnie
- Wybierz nazwę produktu kontraktowego: żywienie dojelitowe w warunkach domowych
- Kliknij wyszukaj
- Wyświetlą się świadczeniodawcy, którzy mają podpisaną umowę z NFZ
Opracowanie: Piotr S. FOCH na SLA