Generalnie przy zaparciach poleca się żywność bogatą w błonnik. Po pierwsze jest dobrym pożywieniem dla zdrowych bakterii, ponadto reguluje trawienie. Czasami zaleca się także zastosowanie niektórych olejów roślinnych. Tradycyjnie stosowano przede wszystkim olej rycynowy, który wzmaga ruchy jelit. Zostawiam linka do artykułu na ten temat https://www.olej.edu.pl/olej-rycynowy-na-zaparcia/
Wszystko zależy jednak od objawów i przyczyny zatwardzenia. Często wystarczy zmienić dietę oraz zacząć więcej pić. Zatwardzenie pojawia się, gdy stolec jest zbyt długo w jelicie i nie ma wystarczającej ilości pływów. Często pomagają takie środki jak sok z kiszonej kapusty. W przypadku przewlekłych zaparć trzeba niestety iść do lekarza.
Wszystko zależy jednak od objawów i przyczyny zatwardzenia. Często wystarczy zmienić dietę oraz zacząć więcej pić. Zatwardzenie pojawia się, gdy stolec jest zbyt długo w jelicie i nie ma wystarczającej ilości pływów. Często pomagają takie środki jak sok z kiszonej kapusty. W przypadku przewlekłych zaparć trzeba niestety iść do lekarza.