Ostatnie wiadomości

Ogólny / Odp: Czy to SLA ?
Ostatnia wiadomość przez GUN_1 - Wczoraj o 14:13:13
Skonsultuj wyniki z neurologiem (ja nie jestem lekarzem), natomiast tak na szybko:

Ostre odnerwienie (active denervation) oznacza trwający proces odnerwienia i może (ale nie musi) wskazywać na SLA.

Przewlekłe odnerwienie (chronic denervation) nie wskazuje na SLA - jest najczęściej wynikiem ucisku na nerw, dawnego urazu itp.

Uszkodzenie neurogenne bez cech ostrego odnerwienia moim zdaniem nie wskazuje na SLA. Inna sprawa, że 2 lata fascykulacji bez innych objawów też raczej wskazują że to nie SLA. 
Ogólny / Odp: Czy to SLA ?
Ostatnia wiadomość przez Ogaruus - Wczoraj o 12:01:43
nie szukać diagnozy w internecie tylko udać się do lekarza
Ogólny / Czy to SLA ?
Ostatnia wiadomość przez leon - Wczoraj o 10:35:28
Witam,

Ok. 2 lata temu zaczęły się u mnie fascykulacje, myślę, że po jakimś roku rozeszły się po całym ciele. Mam je dosłownie wszędzie (z czego jakieś 80% w nogach) co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund czasem rzadziej. Występuje również mrowienie i drętwienie dłoni podczas snu. Zaników mięśni oraz problemów z chodzeniem/podnoszeniem rzeczy nie zauważyłem. Ostatnio wykonałem badanie EMG pod kątem SLA - przewodzenie we włóknach ruchowych i czuciowych ok. Przewodnictwo w mięśniach czworogłowym pośrednim, międzykostnym, naramiennym w normie natomiast w piszczelowym wyszły "cechu uszkodzenia neurogennego, bez cech ostrego odnerwienia". Czy to może być początek choroby SLA ? udać się do neurologa z wynikami czy powtórzyć badanie za jakiś czas co poradzicie ? Będę wdzięczny za pododpowiedź.
Niestety nie ma takich łóżek, są za to materace przeciwodleżynowe rurowe, które są bardzo skuteczne przy profilaktyce i leczeniu odleżyn do III stopnia włącznie.
Rehabilitacja, sprzęt, środki pomocnicze / Odp: Kołnierz ortopedyczny
Ostatnia wiadomość przez MarianKanapka - 22 Marzec 2023, 12:21:13
Jakiej firmy polecacie kołnierze ortopedyczne? Najlepiej, aby była to firma z naszego kraju.
Rehabilitacja, sprzęt, środki pomocnicze / Odp: Czy ktoś z Was korzystał ...
Ostatnia wiadomość przez MarianKanapka - 22 Marzec 2023, 12:19:41
Produkty marki Vermeiren z reguły cechują się doskonała jakością.
Sprzedam, zamienię, wypożyczę, oddam / Odp: Łóżko rehabilitacyjne
Ostatnia wiadomość przez Paweł_SG - 11 Marzec 2023, 09:32:29
Dzień dobry, mam do oddania łóżko rehabilitacyjne sterowane elektrycznie ze Stowarzyszenia Dignitas Dolentium. Zainteresowanych zapraszam do konaktu 514-653-386. Paweł (woj. śląskie).
Nowe metody leczenia / Metody alternatywne
Ostatnia wiadomość przez zezok22 - 03 Marzec 2023, 19:05:00
eletro stymulacja metodą zenni pomaga...oraz inne w tej klinice metody..pomagają

https://www.holismedico.pl/medycyna-fizykalna-2/

wyleczyć choroby często uważane przez medycynę akademicką za nie uleczalne.
Moja historia / Odp: Nie wiem co dalej robić
Ostatnia wiadomość przez Aneś - 19 Luty 2023, 22:47:17
Witam ,czy jest na forum osoba u której zdiagnozowano SLA z dominującym uszkodzeniem gornego neuronu?
Moja historia / Odp: Nie wiem co dalej robić
Ostatnia wiadomość przez Salomea - 15 Luty 2023, 15:39:50
Luiza, jaka ja trafiłam na pierwszą w swoim życiu wizytę u neurologa to od razu usłyszałam, że mam albo chorobę neuronu ruchowego albo chorobę na tle demielinizacyjnych chorób, bo odruchy były złe już ROK TEMU, diagnoza w tym roku w styczniu - G12.2
Jak odruchy masz OK, neurolog NIE WIDZI zaników i osłabienia siły mięśniowej to znaczy, że tego NIE MA na 100%
ja nie widziałam swoich zaników dopiero neurolog mi nie pokazała palcem - tu, tu, tu, tu.. SZOK! Zaniki w SLA to nie chudnięcie - zaczyna się zazwyczaj od drobnych mięśni i wprawne oko neurologa tego nie przeoczy.
Zrób próbę tężyczkową, może to neuropatia? Bardzo dużo osób ma problemy właśnie neurologiczne po covid czy innych infekcjach. Uszy do góry, jak neurolog nie widzi SLA, EMG jest czyste - nie ma powodów do obaw.