Ostatnie wiadomości

Ogólny / Odp: Riluzol a podejrzenie SLA...
Ostatnia wiadomość przez Marcin30 - Dzisiaj o 09:57:52
Wydaje mi się że wypisać może każdy, ale czy dostaniesz refundację zależy od tego czy masz diagnozę. Ale mogę się mylić.
Hyde Park / Odp: Obrzęk naczynioruchowy co...
Ostatnia wiadomość przez Willara - Dzisiaj o 08:36:42
Życie z dziedzicznym obrzękiem naczynioruchowym bywa różne, sporo zależy od indywidualnych objawów.
Hyde Park / Odp: Laserowa operacja wzroku ...
Ostatnia wiadomość przez Willara - Dzisiaj o 07:45:55
Hej,
W Tarnowie jak najbardziej masz opcję laserowych zabiegów okulistycznych. W gabinecie Oftalvision na Narutowicza 25 zajmują się między innymi terapiami laserowymi.
Hyde Park / Obrzęk naczynioruchowy codzien...
Ostatnia wiadomość przez jami55 - Wczoraj o 15:27:49
Cześć wszystkim, mam pytanie. Czy ktoś tutaj żyje na co dzień z dziedzicznym obrzękiem naczynioruchowym? Jak wygląda Wasza codzienność, czy da się normalnie funkcjonować? Trochę mnie to przeraża, a chciałbym usłyszeć, jak to wygląda z perspektywy kogoś, kto faktycznie się z tym mierzy.
Hyde Park / Laserowa operacja wzroku w Tar...
Ostatnia wiadomość przez jami55 - Wczoraj o 14:37:34
Cześć,
Zastanawiam się nad laserową korekcją wzroku, ale nie chcę jechać do Krakowa czy Warszawy. Czy ktoś wie, czy w Tarnowie robią takie zabiegi i czy warto się na to zdecydować?
Hyde Park / Odp: Ogrzewanie domu
Ostatnia wiadomość przez vetas - Wczoraj o 12:24:02
Nie da się określić bo to zależy od tego co chcecie zrobić ;)

No i oczywiśćie w jakim standardzie remont Was interesuje.
Hyde Park / Ogrzewanie domu
Ostatnia wiadomość przez Willara - Wczoraj o 10:48:49
Co byście polecili do starego remontowanego domu?

Hyde Park / Odp: USG węzłów chłonnych w Kr...
Ostatnia wiadomość przez Willara - Wczoraj o 08:44:50
Możesz spokojnie sprawdzić dermed. Robią tam USG różnych części ciała, w tym właśnie węzłów chłonnych. Mają naprawdę fajne podejście do pacjentów, wszystko tłumaczą na spokojnie, więc człowiek wie, co i jak. Sprzęt mają nowoczesny i obraz wychodzi wyraźny, bez żadnych niedomówień.
Hyde Park / USG węzłów chłonnych w Krakowi...
Ostatnia wiadomość przez jami55 - Wczoraj o 07:27:51
Hej, lekarz mi zalecił zrobić USG węzłów chłonnych i teraz muszę szybko znaleźć jakąś fajną placówkę w Krakowie. Może ktoś podpowie, gdzie warto się zapisać?
Ogólny / Riluzol a podejrzenie SLA
Ostatnia wiadomość przez Chmurcia - 27 Kwiecień 2025, 01:20:35

Pomóżcie proszę, bo jestem zrozpaczona i dopiero raczkuje w tym temacie...
Czy lek Riluzol przepisywany jest jedynie w klinicznie pewnym rozpoznaniu SLA, czy również w przypadku jego podejrzenia?
Przede mną kilkumiesięczny czas oczekiwania na wyniki badań genetycznych, natomiast szpital odmówił mi wypisania leku, gdyż jak stwierdzili lekarze, przepisuje się go jedynie pacjentom którzy mają już diagnozę SLA.

Czy receptę na ten lek może wypisać każdy inny neurolog, który stwierdzi, że są ku temu podstawy?
A może istnieje także możliwość przepisania leku przez lekarza pierwszego kontaktu?