Ostatnie wiadomości

Artykuły / Fundacja Wielkich Możliwości –...
Ostatnia wiadomość przez Ogaruus - 29 Marzec 2025, 12:28:26
Szanowni Państwo,

Jeśli zastanawiają się Państwo nad zakupem potrzebnego sprzętu rehabilitacyjnego, zachęcamy do skorzystania z pomocy Fundacji
Wielkich Możliwości. Będzie to dla Państwa ogromne odciążenie w wyborze odpowiedniego sprzętu oraz złożeniu wniosku o odpowiednie dofinansowanie, a pomoc Fundacji jest zupełnie bezpłatna.

FUNDACJA WIELKICH MOŻLIWOŚCI
,,Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest; nie przez to co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi".– św. Jan Paweł II

Fundacja Wielkich Możliwości jest kontynuacją powstałej w 12-10-2020 w Koninie z inicjatywy Mariusza Andrzejczaka oraz Dawida Antkowiaka Fundacji Pomoc Opiekunom.
Zarząd Fundacji tworzą:
Renata Andrzejczak – Prezes Fundacji
Kamila Antkowiak – V-ce Prezes Fundacji
Dawid Antkowiak – V-ce Prezes Fundacji
Fundator ŚP. Mariusz Andrzejczak

Działania Fundacji:
Fundacja Wielkich Możliwości realizuje ogólnopolskie projekty ukierunkowane na wsparcie osób w trudnej sytuacji życiowej poprzez dostarczanie sprzętu dla osób niepełnosprawnych z dofinansowaniem z NFZ i PFRON ale także przez pomoc materialną lub finansową celowaną do konkretnych rodzin.

Ambasadorzy naszej Fundacji, osoby z pasją do pomagania docierają każdego dnia do setek osób potrzebujących wsparcia w całym kraju, dając im nadzieję na lepsze życie i lepsze jutro..

Nasi specjaliści pomagają w całej procedurze uzupełniania dokumentacji, rozliczeń z NFZ i PFRON oraz dobierają indywidualnie najlepszy możliwy sprzęt dla osoby potrzebującej.

Zawsze dobieramy sprzęt indywidualnie do potrzeb klienta, wypełniając formalności oraz dostarczając do klienta wymagany sprzęt.

Sprzęty dla osób chorych i z niepełnosprawnością
Możemy uzyskać niemal każdy potrzebny sprzęt medyczno-ortopedyczny oraz rehabilitacyjny, którego potrzebuje nasz pacjent.

Sprzęty refundowane przez NFZ z dofinansowaniem do 100% (w zależności od potrzeb pacjenta i wybranego modelu może obowiązywać dopłata)
1) Wózki inwalidzkie manualne stalowe oraz ze stopów lekkich
2) Wózki inwalidzkie specjalne:
– aktywne dla dorosłych i dzieci
– jednostronne
– stabilizujące
– spacerowe bierne dla dorosłych i dzieci
– multipozycyjne dla dzieci
3) Wózki elektryczne dla dorosłych i dzieci
4) Pionizatory
5) Urządzenia multifunkcyjne dla dzieci
6) Siedziska ortopedyczne dla dzieci
Sprzęty refundowane z NFZ w 70% lub 90%
1) Ortezy
2) Materace przeciwodleżynowe
3) Poduszki przeciwodleżynowe
4) Balkoniki, podpórki
5) Kule
6) Aparaty do leczenia obturacyjnego bezdechu sennego CPAP

Do wszystkich sprzętów refundowanych z NFZ droższych niż limit refundacyjny, można się starać o dofinansowanie z PFRON w wartości do 150% kwoty refundacji.

Sprzęty najczęściej dofinansowywane z PFRON w zależności od zadania (likwidacja barier technicznych, dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego) kwota dofinansowania to maksymalnie i nie więcej niż do 95% lub do 80% jednakże każdy PCPR lub MOPS gospodarujący środkami PFRON może ustalić samodzielnie kwoty dofinansowania do danego sprzętu również w oparciu o indywidualną sytuacje wnioskodawcy.
1) Łóżko elektryczne,
2) Podnośnik transportowo-kąpielowy
3) Podnośnik wannowy
4) Schodołaz
5) Rampy/szyny najazdowe
6) Sprzęt rehabilitacyjny np. rowerki stacjonarne, bieżnie, orbitreki, rotory, rowery trójkołowe

Do powyższych sprzętów nie obowiązuje limit wieku. Do dofinasowań z PFRON potrzebny jest minimum umiarkowany stopień niepełnosprawności lub orzeczenia równoważne.

AKTYWNY SAMORZĄD
Z tego programu możemy starać się o dofinansowanie do:
1) Wózków elektrycznych do 100% wartości posiadając dodatkowo zlecenie z NFZ
2) Przystawek elektrycznych do wózków manualnych do 90% kwota max 8250 zł
3) Skuterów elektrycznych do 90% kwota max 8250 zł
Obowiązuje limit wiekowy – okres aktywności zawodowej, standardowo do 60 roku życia kobiety i 65 roku życia mężczyźni, chyba, że pracują nadal po osiągnięciu wieku emerytalnego.

Potrzebujesz naszej pomocy? Napisz albo zadzwoń!
Monika Janc
Ambasador Fundacji Wielkich Możliwości
Kom: 695 278 607
E- mail: m_janc@o2.pl
Adres fundacji: 62-510 Konin ul. Powstańców Styczniowych 3/43
Fundacja jest zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Poznań – Nowe Miasto i Wilda
w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego.
KRS 0000864061
REGON: 387259459,
NIP: 6653033953
Hyde Park / Odp: Jak pielęgnować skórę gło...
Ostatnia wiadomość przez vetas - 28 Marzec 2025, 17:39:41
Mi się swego czasu stan skóry głowy bardzo pogorszył i włosy leciały jak szalone. Stosowałam na wieczór płyn Psorisel, z tej samej serii z której tutaj polecasz szampon. Wypróbuj, zostawiasz na noc, rano myjesz szamponem.
Hyde Park / Odp: Jak pielęgnować skórę gło...
Ostatnia wiadomość przez jami55 - 28 Marzec 2025, 10:11:13
Ja polecam olejowanie olejem konopny i włosy i skórę głowy a na włosy to nawilżający szampon od Psorisel: https://www.superpharm.pl/verdelove-psorisel-szampon-na-luszczyce-skory-glowy-176197 😉 a jak sobie radzicie z tym że włosy są rzadsze? Wcierki?
Hyde Park / Jak pielęgnować skórę głowy z ...
Ostatnia wiadomość przez Willara - 28 Marzec 2025, 06:54:48
Czy ktoś z was zmaga się z łuszczyca a równocześnie dba o włosy?
Nakładam płyn który jest w 70% z spirytusu i strasznie mi to wysusza włosy u nasady w miejscach gdzie to używam, jak sobie z tym poradzić?
Hyde Park / Dlaczego warto zamawiać druk o...
Ostatnia wiadomość przez alexalisa11 - 25 Marzec 2025, 21:20:51
Długo szukałam wygodnego sposobu na zamówienie produktów drukowanych bez konieczności wizyty w drukarni. W końcu natknąłem się na stronę internetową online i postanowiłem spróbować. Proces zamówienia okazał się prosty: wybierz format, pobierz układ i od razu sprawdź koszt. Było to wygodne, ponieważ można było obliczyć budżet z wyprzedzeniem, bez zbędnych rozmów i wyjaśnień. Musiałem wydrukować ulotki i broszury dotyczące wydarzenia i martwiłem się terminem. Usługa jednak zadziałała szybko – kierownik szybko doprecyzował szczegóły i po uzgodnieniu układu jeszcze tego samego dnia rozpoczął się druk. Dostawa również nie zawiodła i w ciągu kilku dni otrzymałem gotowy produkt. Papier jest gruby, kolory są bogate, a obrazy wyraźne. Four Zeros spełniły moje oczekiwania i teraz mogę śmiało polecić je swoim współpracownikom.
Moja historia / Odp: I po co mi to SLA ? To ju...
Ostatnia wiadomość przez oscar - 22 Marzec 2025, 16:46:58
Poniżej informacja z profilu Facebooka Fundacji Hospicyjnej Mój Dom

Poniżej przesyłamy informację jak zdobyć płytę z utworem Andrzej Zaremba:

🔴 Obecnie W RAMACH PROMOCJI można zakupić za dowolną CEGIEŁKĘ!❤️

👉 napisz do nas na messenger FB
 Fundacja Hospicyjna MÓJ DOM
👉 lub na mail:  fundacja@mojdom.org.pl
👉 podaj swój adres
👉 wpłać na konto Fundacji dowolną kwotę w formie cegiełki
👉 z tytułem wpłaty "Audiobook- cegiełka"
👉 konto Fundacji: 35 1140 2004 0000 3302 7933 7470

ŻYCZYMY WAM OWOCNEGO WSŁUCHANIA W TEMATY ISTOTNE, okraszone niezastąpionym poczuciem humoru Andrzeja Zaremby 👋🤗🌳 oraz ciepłym tembrem głosu wspaniałego lektora, artysty muzyka - Marcina Stycznia
Ogólny / Audiobook o SLA - Życie bez ne...
Ostatnia wiadomość przez oscar - 22 Marzec 2025, 16:43:23
Poniżej informacja z profilu Facebooka Fundacji Hospicyjnej Mój Dom

Poniżej przesyłamy informację jak zdobyć płytę z utworem Andrzej Zaremba:

🔴 Obecnie W RAMACH PROMOCJI można zakupić za dowolną CEGIEŁKĘ!❤️

👉 napisz do nas na messenger FB
 Fundacja Hospicyjna MÓJ DOM
👉 lub na mail:  fundacja@mojdom.org.pl
👉 podaj swój adres
👉 wpłać na konto Fundacji dowolną kwotę w formie cegiełki
👉 z tytułem wpłaty "Audiobook- cegiełka"
👉 konto Fundacji: 35 1140 2004 0000 3302 7933 7470

ŻYCZYMY WAM OWOCNEGO WSŁUCHANIA W TEMATY ISTOTNE, okraszone niezastąpionym poczuciem humoru Andrzeja Zaremby 👋🤗🌳 oraz ciepłym tembrem głosu wspaniałego lektora, artysty muzyka - Marcina Stycznia
Nowe metody leczenia / Badania Kliniczne Neuromed
Ostatnia wiadomość przez Ogaruus - 22 Marzec 2025, 13:01:14
Szanowni Państwo,

Informujemy, że Centrum Medyczne Neuromed z Bydgoszczy prowadzi aktualnie rekrutację osób z diagnozą SLA do badań klinicznych ASTRALS.

Osoby zainteresowane udziałem w badaniu zapraszamy do zapoznania się załączoną informacją oraz do kontaktu bezpośredniego z CM Neuromed.

http://neuromed.com.pl/2019/12/24/1120/
Artykuły / Badania Kliniczne Neuromed
Ostatnia wiadomość przez Ogaruus - 22 Marzec 2025, 12:59:54
Szanowni Państwo,

Informujemy, że Centrum Medyczne Neuromed z Bydgoszczy prowadzi aktualnie rekrutację osób z diagnozą SLA do badań klinicznych ASTRALS.

Osoby zainteresowane udziałem w badaniu zapraszamy do zapoznania się załączoną informacją oraz do kontaktu bezpośredniego z CM Neuromed.

http://neuromed.com.pl/2019/12/24/1120/
Moja historia / Odp: I po co mi to SLA ? To ju...
Ostatnia wiadomość przez oscar - 21 Marzec 2025, 18:18:40
Zapraszam wszystkich na spotkanie promocyjne audiobooka ,,Życie bez nerwów"
Wydarzenie Biblioteka Raczyńskich i Fundacja Hospicyjna MÓJ DOM
Plac Wolności 19, 61-739 Poznan, Poland
Czas trwania: 2 godz.  ,  04.04.2025 ,  godz. 18.00
Publiczne  · Każdy na Facebooku i poza nim
"ŻYCIE BEZ NERWÓW" to audiobook, którego wydanie przynaglił heroizm Andrzeja Zaremby zawarty w jego książce, ale też samym życiu .
,,Wielkim zaszczytem jest móc polecić pracę kogoś, kto inspiruje innych, kto potrafi wzbić się mocą swego intelektu ponad ograniczenia ciała, kto udowadnia: człowiek jest niezłomny, dopóki duch jest niezłomny" - mówi Ewa Gnatkowska prezes Fundacji Hospicyjnej MÓJ DOM z Warszawy
Andrzej Zaremba choruje na stwardnienie zanikowe boczne – SLA. Jest to choroba śmiertelna. Zaremba mógł się załamać, psychicznie poddać, popaść w całkowitą intelektualną i emocjonalną inercję. Ale on zachował pogodę ducha, dowcip i życzliwość wobec świata oraz napisał książkę. Jak tego dokonał? W znacznej jej części pisał samym wzrokiem przesuwając odpowiednio dostosowany do tego celu kursor komputera. Nie zwlekał, nie rozwodził się na temat ,,prokrastynacji", wziął się do heroicznej – fizycznej i psychicznej – pracy.
"Napisał znakomitą książkę pt. ,,Życie bez nerwów", którą z czystym sercem oraz głębokim przekonaniem i podziwem mogę polecić – nie wyłącznie chorym na SLA i ich rodzinom i przyjaciołom, ale po prostu wszystkim." - fragment recenzji
Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie wokół książki.
Specjaliści z zakresu medycyny, psychologii, opieki i duchowości będą rozmawiać o treściach zawartych w "Życiu bez nerwów". To różnorodne spojrzenie może być cenne dla wszystkich. Może być także drogowskazem ku pełni Życia, nawet jeśli trzeba się zmierzyć z takim gromem jakim jest rzadka choroba.
Gośćmi spotkania będą:
Dr n. med. Halina Bogusz - Katedra i Zakład Historii i Filozofii Nauk Medycznych UM w Poznaniu
Dr hab. med. Szczepan Cofta – Naczelny Lekarz Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Poznaniu
Hanna Skoryna – psycholog Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej dla dzieci i młodzieży, trenerka rodziców
Katarzyna Adamczyk – wpółprowadząca forum FOCH NA SLA, pracownik VitalAire Polska wspierającej pacjentów z chorobami przewlekłym
Ewa Gnatkowska – założycielka i prezes Fundacji Hospicyjnej MÓJ DOM z Warszawy
W spotkaniu kilka swoich refleksji dołączy Marcin Styczeń - pieśniarz, kompozytor, dziennikarz i lektor.
Częścią wydarzenia będzie także koncert młodego akordeonisty Tadeusza Bogusza.

Spotkanie stacjonarne odbędzie się w sali 1, historyczny gmach Biblioteki Raczyńskich.
Transmisja hybrydowa na FB rozpocznie się o godz. 18.00
Patronat Honorowy – Rektor prof. dr hab. Zbigniew Krasiński – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu