Menu

Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Pokaż wiadomości Menu

Pokaż wątki - Grzybek

#1
Ogólny / Grzyb przyczyną Sla
08 Wrzesień 2021, 13:10:50
 Mieszkańcy Sabaudii w południowo-wschodniej części Francji przez ostatnie dekady zajadali się popularnymi grzybami łudząco podobnymi do jadalnych smardzów, przez co w tym regionie doszło do 20-krotnego wzrostu zachorowań na stwardnienie zanikowe boczne (SLA).

Jak odróżnić jadalne smardze od łudząco podobnych trujących gatunków – zwłaszcza piestrzenicy olbrzymiej (Gyromitra gigas)? Niestety nie jest to łatwe, a pomyłka może być bardzo niebezpieczna. Przekonali się o tym Francuzi z rejonu Sabaudii, w którym zatrucie toksycznym gatunkiem uznawanym za jadalny grzyb spowodowało 20-krotny wzrost przypadków stwardnienia zanikowego bocznego (SLA).

Francusko-amerykańskiemu zespołowi naukowców udało się właśnie rozwiązać skomplikowaną medyczną zagadkę, która wyjaśniła, z jakiego powodu mieszkańcy kilku wiosek we francuskich Alpach (tuż przy granicy ze Szwajcarią i Włochami) wielokrotnie częściej cierpią na chorobę neurodegeneracyjną prowadzącą do stopniowego zaniku mięśni i niedowładu kończyn.
Myśleli, że jedzą smardze. Toksyczne grzyby wywołały lawinowy wzrost stwardnienia zanikowego bocznego (SLA)

Na łamach prestiżowego czasopisma medycznego ,,Journal of Neurological Sciences" udowodniono, że przyczyną tego problemu była piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas). Okazuje się, że zawarte w niej toksyny mogą prowadzić do długofalowych uszkodzeń DNA i stopniowej degeneracji neuronów ruchowych.  Tego trującego grzyba powszechnie mylono z jadalnymi smardzami

Nawet doświadczonym grzybiarzom bez mikroskopu i dokładnych badań mykologicznych wcale nie jest łatwo odróżnić jadalne i niezwykle aromatyczne smardze od łudząco do nich podobnych grzybów, które są toksyczne.

Pewnie nigdy nie udałoby się ustalić, że przez lata dokonywano poważnego błędu w tej kwestii, gdyby wśród mieszkańców Sabaudii nie doszło do wyraźnego wzrostu zachorowań na stwardnienie zanikowe boczne, czyli SLA lub ALS zwane także chorobą Charcota (od nazwiska naukowca, który ją opisał jako pierwszy) lub chorobą Lou Gehriga (od nazwiska amerykańskiego bejsbolisty, który cierpiał na SLA) – wiele osób kojarzy tę przypadłość także z postacią genialnego fizyka Stephena Hawkinga, który zmarł w 2018 roku.

W latach 1990-2018 zanotowano w sumie 14 przypadków SLA u mieszkańców niewielkiego, górzystego rejonu w południowo-wschodniej części Francji, co wzbudziło szczególne zainteresowanie naukowców – zwłaszcza że wszyscy pacjenci wcześniej byli zupełnie zdrowi. Wykluczono też u nich zatrucie m.in. ołowiem lub radonem, różnymi zanieczyszczeniami obecnymi w glebie lub wodzie pitnej.

Tego trującego grzyba powszechnie mylono z jadalnymi smardzami

Nawet doświadczonym grzybiarzom bez mikroskopu i dokładnych badań mykologicznych wcale nie jest łatwo odróżnić jadalne i niezwykle aromatyczne smardze od łudząco do nich podobnych grzybów, które są toksyczne.

Pewnie nigdy nie udałoby się ustalić, że przez lata dokonywano poważnego błędu w tej kwestii, gdyby wśród mieszkańców Sabaudii nie doszło do wyraźnego wzrostu zachorowań na stwardnienie zanikowe boczne, czyli SLA lub ALS zwane także chorobą Charcota (od nazwiska naukowca, który ją opisał jako pierwszy) lub chorobą Lou Gehriga (od nazwiska amerykańskiego bejsbolisty, który cierpiał na SLA) – wiele osób kojarzy tę przypadłość także z postacią genialnego fizyka Stephena Hawkinga, który zmarł w 2018 roku.

W latach 1990-2018 zanotowano w sumie 14 przypadków SLA u mieszkańców niewielkiego, górzystego rejonu w południowo-wschodniej części Francji, co wzbudziło szczególne zainteresowanie naukowców – zwłaszcza że wszyscy pacjenci wcześniej byli zupełnie zdrowi. Wykluczono też u nich zatrucie m.in. ołowiem lub radonem, różnymi zanieczyszczeniami obecnymi w glebie lub wodzie pitnej.

Teraz naukowcy muszą wyizolować substancje która odpowiada za zachorowania, sprawdzić gdzie jeszcze występuje i ostrzec ludzi przed pokarmami ją zawierającymi !
Zobaczyć gdzie się odkłada, jak można pozbyć się jej pozostałości.
 No i spróbować znaleźć antidotum i rozwiązanie na skutki czyli chorobę sla !