Nadciśnienie w SLA

Zaczęty przez ryba71, 22 Luty 2009, 14:26:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ryba71

mój tato stale przyjmował leki na nadciśnienie jeszcze przed zdiagnozowaniem choroby SLA, po stwierdzeniu przebytego wylewu zmieniono mu je na mocniejsze. Niestety ostatnio wysokość cisnienia wciąż przekracza 160/100, a wczoraj miał nawet 200/110 !!! To bardzo niebezpieczne, zwłaszcza w jego stanie - jest strasznie słaby, a to ciśnienie jest nie do opanowania! Po zażyciu tabletek nieznacznie spada, ale nie do normalnego stanu. Niestety tato nadal pali - jest to u niego nie do pokonania! Dla niego nie ma argumentu na rzucenie nałogu - twierdzi, że pozostała mu w życiu TYLKO TA przyjemność, nawet kosztem skrócenia sobie życia.
Ciekawi mnie czy jest związek tak wysokiego ciśnienia i SLA, czy to przypadek indywidualny?

MM

W późnym stadium SLA zawsze chory ma zwiększone ciśnienie tętnicze.
Z doświadczenia wiem, że leki działają tylko doraźne a ten stan ciągle powraca.
Pozdrawiam.

Kate

Moja mama miała zwykle b. niskie ciśnienie - od ponad 1  m-ca mamy problem z nagle pojawiającym się wysokim ciśnienie i zwiększonym pulsem - ok: 165 / 105 / 115 puls. Stosujemy lek działającym doraźnie 0,5 tabletki CAPTOPRIL- zwykle taki stan występuje 2 razy na dzień.  Zastanawiamy się czy potrzebne jest włączenie na stale leków na nadciśnienie - nasza Pani doktor twierdzi, że te nagłe skoki ciśnienia są wynikiem stałej pozycji ciała i ucisku na naczynia.
Czy macie podobne spostrzeżenia ?
Będę wdzięczna jak zwykle za info.
Pozdrawiam
Małgośka

lek.spec.

czynność serca jest za szybka to może osłabiać wydolność ogólną , proponuje zaprosić lekarza do domu , lekarz po wykluczeniu p/wsk powinien zlecić przyjmowanie leku .