Dotyczy: Wydania karty parkingowej dla osoby z niepełnosprawnością przez pełnom

Zaczęty przez Salomea, 06 Marzec 2025, 20:20:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Salomea

oto pismo, które możecie złożyć JAKO PEŁNOMOCNIK OzN do MOPS. Kochani, ja jestem UCZULONA na wykorzystywanie kart parkingowych przez osoby NIEUPOWAŻNIONE do korzystania z nich. Daję Wam to tutaj tylko, żeby POMÓC CHORYM.
SAMA wielokrotnie zgłaszałam na policję samochody, bez karty, stające na niebieskich kopertach - zdjęcie z nr rejestracyjnym i wysyłka na komisariat policji.
NIE KORZYSTAJ Z KARTY jeżeli nie jesteś OzN do tego uprawnionym. CHYBA, że odbierzesz moją niepełnosprawność na chwilę - chętnie oddam.
Wzór pisma do MOPS w sprawie odbioru karty parkingowej przez pełnomocnika
[Twoje imię i nazwisko]
[Twój adres]
[Twój e-mail]
[Twój numer telefonu]
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
[Adres MOPS]
📅 Data: [data składania pisma]
📌 Dotyczy: Wydania karty parkingowej dla osoby z niepełnosprawnością przez pełnomocnika
Szanowni Państwo,
Na  podstawie art. 95 i 96 Kodeksu cywilnego, art. 33 Kodeksu postępowania  administracyjnego, a także ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej  oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, zwracam się z wnioskiem o  wydanie karty parkingowej dla:
📌 [Imię i nazwisko osoby, której dotyczy karta]
📌 PESEL: [PESEL osoby uprawnionej]
Osoba  ta upoważniła mnie do odbioru karty, udzielając mi pełnomocnictwa  notarialnego, które załączam w kopii do niniejszego pisma.
Zgodnie  z obowiązującymi przepisami pełnomocnictwo notarialne jest dokumentem  prawnym, który musi być honorowany przez organy administracji  publicznej. Nie istnieją żadne przepisy prawa, które nakładałyby  obowiązek osobistego odbioru karty przez osobę niepełnosprawną.
W  związku z powyższym, oczekuję wydania karty parkingowej bez zbędnej  zwłoki. Ewentualna odmowa jej wydania na podstawie błędnych  interpretacji wewnętrznych regulaminów będzie działaniem bezprawnym i  narazi placówkę na odpowiedzialność administracyjną oraz możliwość  wniesienia skargi do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.
📎 Załączniki:
✅ Kopia pełnomocnictwa notarialnego
✅ Kopia decyzji o przyznaniu karty parkingowej
Proszę o pisemne potwierdzenie wydania karty lub – w przypadku odmowy – o wskazanie konkretnej podstawy prawnej takiej decyzji.
Z poważaniem,
✍️ [Twoje imię i nazwisko]
diagnoza G12.2 styczeń 2023