Może pomożemy odkryć lek, Olej Lorenza odkryli amatorzy!

Zaczęty przez RILU, 05 Sierpień 2011, 18:55:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RILU

Witam
Dzisiaj wybrałem się do biblioteki uniwersyteckiej.
Mam spotkanie z profesjonalistą biologiem ,nie wymieniam tytułów bo potrzebne mi
są jego wiadomości a nie tytuły.
20 lat szukać przyczyny choroby SLA i nic nie odkryć to wielkie nieporozumienie.

Miliony Euro i Dolarów wyrzucane jest w błoto bo brakuje ludzi odkrywców ?.
Przyczyny są poniekąd znane i mówi się o tym po cichu ale nikt nie chce ,bo nie
może bo solidnie oberwie ?
Zaczynam jako amator studiować od podstaw ,będę brał pod uwagę wszystkie
naukowe konkrety dotyczące SLA.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_Lorenza
RILU :D

Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

izaksiazek

Witam i popieram.Zadaję sobie te same pytania.Mnie brakuje ciągle czasu.Moja córka chora nie chce się tym zajmować,bo nie chce myśleć o swojej chorobie. Czytałam to co piszą o sobie chorzy i wiem,że większość miała jakieś dramatyczne sytuacje życiowe .Dlaczego ta ślina robi się taka gęsta?

helaqaz

Witam. A może dlatego nikt nic nie wynalazł albo nie ogłasza wynalazku, ponieważ okrucieństwo bestii przekracza granice logicznego myślenia. Chorego paraliżuje strach, który niszczy wszystko po kolei. Walka z chorobą męża całkowicie mnie odmóżdża. Dzisiaj kolejna porażka - niewydolność oddechowa i krążenia. Gdyby pogotowie spóźniło się chociaż 5 mninut mężą nie byloby wśród żywych.

RILU

Motoneurony o budowie piramidowej odpowiedzialne są za sterowanie ruchem kończyn górnych i dolnych,tutaj mamy do czynienia z synapsami.
Jakie komórki nerwowe są odpowiedzialne za sterowanie przeponą -głównym mięśniem
wywołującym ściskanie płuc czyli oddychanie ?Czy występuje jakieś połączenie z jednym z trzech
motoneuronów?
Został jeszcze przełyk i mowa ?

RILU

Dzisiaj dopisuję do tego postu parę stwierdzeń
Otóż każda roślina i istota żywa posiada rdzeń genetyczny
i tu zapisany jest czyli zaprogramowany cały rozwój (rozkwit)
Program ,układ genów u człowieka znajduje się w rdzeniu genetycznym plemnika i jaju
Oczywiście dotyczy to też układu nerwowego -sądzę ,że po zapłodnieniu w jaju matki rozwija się
rdzeń genetyczny mający cechy matki i ojca .
Na spacerze spotykając matkę z dzieckiem mówimy : "ale ono jest do ciebie podobne lub ojej
wykapana Babcia itp" co za tym idzie cechy genetyczne pokoleniowe są przekazywane
z pokolenia na pokolenie.
Jak to się ma do systemu nerwowego ,przecież cechy genetyczne zostały przekazane.
Jeśli wyraz twarzy jest podobny więc układ nerwowy ,organy i budowa muszą być podobne.
Mówimy o FALS wrodzonej i PALS o nabytej chorobie z nieznanych przyczyn ale jednak
ostatnio istnieją hipotezy o genetycznym defekcie genu 9-tego i w tym kierunku zmierzają
badania .Jak stwierdza + dr.Kwieciński ,że SLA  jest jednogenną chorobą.

RILU

Czy ktoś wie co się dzieje ze zniszczoną czyli zdegenerowną komórką nerwową
w motoneuronie ?
Zostaje pochłonięta przez system immunologiczny np przez przeciwciała i wydalona lub
pozostaje gdzieś w nas ? :D

lek.spec.

martwe tkanki w tym uszkodzone motoneurony są usuwane przez makrofagii.

Zośka

witam jestem tu nowa opiekuje sie mezem z tom okrutna choroba czesto śledze forum jesteście tacy dzielni  .czy ktoś  był leczony komórkami macierzystymi lub co o tym sądzicie

RILU

Cytat: lek.spec. w 19 Listopad 2011, 21:21:24
martwe tkanki w tym uszkodzone motoneurony są usuwane przez makrofagii.

Tak ale u zdrowego fajnego makrofagi ciężko pracują ale jak donosi prasa naukowa
u chorego na SLA jest słaby lub całkowity zanik recyclingu obumarłych komórek
nerwowych i mamy we krwi tę wściekło-nieżyczliwą proteinę niszczącą zdrowe kom.
Czy tak to wygląda po nowym odkryciu ?

lek.spec.

obecnie badania z wykorzystaniem  makrofagów robią w Izraelu , izolują makrofagi pobrane z wykonanej rany na przedramieniu  , hodują , a następnie podają do miejsca uszkodzenia w rdzeniu , podobno oczyszczony z uszkodzonych komórek rdzeń jest w stanie się regenerować , na razie pracę prowadzą z chorymi z pourazowymi uszkodzeniami rdzenia , do wyników nie dotarłem , w Polsce jest jedna osoba która otrzymała w Izraelu makrofagi.

RILU

Jest jakaś możliwość "dotarcia" do tej osoby ?
Na co choruje i jak długo ? Czy  zdrowieje ? :)

http://www.bryk.pl/s%C5%82owniki/s%C5%82ownik_biologiczny/86497-makrofagi.html

lek.spec.

ta osoba /chłopak/ jest po poprzecznym uszkodzeniu rdzenia w wypadku komunikacyjnym , do Izraela leciał z nim młody neurochirurg z Śląskiego Uniwersytetu Medycznego , postaram się go namierzyć.Cały wylot do Izraela nagrała siostra tego chłopaka.