Pampers czy cewnik?

Zaczęty przez Agata, 28 Luty 2011, 20:50:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Agata

Moi Drodzy :)
Doradzcie mi,bo znam wiele za i przeciw.
My od początku problemów z poruszaniem się u Babci stosujemy pampersy.Cięzko było ją do tego przekonać bo na początku wg niej było to uwłaczające..Ale nie było innego wyjścia.Przyzwyczaiła się i do tej pory było ok.teraz gdy Babcia ma założonego PEGa i w reszcie może przyjmować tyle płynów ile powinna-normalne jest że moczu jest bardzo dużo.Średnio co pół godziny woła o basen,czasami nie nadążam..wtedy ma wielki dyskomfort leżąc w nawet mokrym pampersie i ja to rozumiem,ale nie jestem w stanie z kolei tak często zmieniać pieluszki jak Ona by chciała..z różnych względów.Pielęgniarka zasugerowała nam cewnik.Ja jestem przeciw ale tylko dlatego że chcę jej oszczędzić dodatkowej rurki w ciele.Nie wiem, może źle myśle, może to dobre rozwiązanie?Podobno juz po 1 dniu w ogole się go nie czuje.czy to prawda?Chyba, że jest to wielka wygoda dla chorego, wtedy oczywiście to zrobimy ale jeśli nie to ja już wolę bawić się z pieluchami :)Doradźcie!
Dodam tylko że nie mamy problemów Póki co z pielęgnacja tzn nie ma żadnych odleżyn, skórka na pupie jest gładka itp A może cewnik zostawić na tak zwaną czarna godzinę?Gdy po dłuższym czasie pampersowania pojawią sie jakies problemy?help :)

Agata

A no i zapomniałam o najważniejszym:Podczas pobytu na iomie jeszcze 2 tyg temu Babcia miała tam założony cewnik.Mówiła że w ogole go nie czuje ale jak wyszło z rozmowy gdy dowiedziała się że nie będzie miała TEJ RURKI w domu to popłakała się ze szczęścia..dlatego własnie mam dylematy..

marek

Witaj
Cewnik na dłuższą metę spowoduje zapalenie dróg moczowych,opiekunki u nas w dzień sadzają mame na basen jak "woła" ;D,a na noc pampers.
pozdrawiam

RILU

Halo Agatko
Po trzech tygodniach odprowadzania moczu cewnikiem Twoja Babcia ma jak w banku
zapalenie pęcherza i czeka ją terapia antybiotykiem .
Siostry  :-* sobie usprawniają pracę bo nie można tego nazwać opieką.
Jeszcze raz apeluje do wykładowców i wszystkich lekarzy aby dokładnie zdefiniowali
NA CZYM POLEGA OPIEKA CHORYCH w każdych stadiach choroby.
Co z tego ,że ktoś popuścił mocz ? Nikt się tym nie interesuje ,dlaczego...ponieważ
Lekarz  :angel: lub Siostrzyczka  :-* po 4 godzinach też nie wytrzymaliby z pełnym pęcherzem
ale może przyjdzie "Kryska na Matyska"

RILU ;D
http://szkola.interklasa.pl/f023/legendy/matyska.htm
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

Agata

Marku, Babcia woła dosłownie co pół godziny.Opiekunka jest tylko do 16, potem ja z mamą na zmianę, tak jest dopiero od tygodnia i ok, zastanawiam się tylko czy na dłuższą metę tak dam radę z tym basenem.Babcia nie trzyma moczu tak w 100%, myślę że pół na pół także i tak musi być cały czas w pampersie.Ale jeśli mówicie o zapaleniu dróg moczowych czy cokolwiek innego to kategorycznie odmawiam cewnika!Właśnie chodziło mi o taką opinię.Dziękuję :D

Rilu, zasugerowała nam to Siostra :angel: która bywa u nas tylko raz w tygodniu i że tak brzydko powiem Wykorzystujemy ją do pomocy w innych czynnościach(np mycie głowy itp) także kwestia pieluszkowa jej nie dotyczy ;)Więc nie sądzę żeby mówiła ocewniku ze przez wzgląd na swoją wygodę itp Zastanawiam się tylko po co kładła mi do łba że to kompletnie nie inwazyjne, że pół roku mozna mieć jeden cewnik i że teraz są takie super rurki silikonowe że nic się z tym nie dzieje  ???
Nie mniej jednak z waszą opinią się liczę bardziej :)

RILU

Cytuję.....teraz są takie super rurki silikonowe że nic się z tym nie dzieje 

medecyna zrobiła krok do przodu z wszelaką techniką ale zapalenie od cewnikowania
pęcherza jest do tej pory nawet w modzie ....przecież oni mają antybiotyk .No i buźka dupka i
pies pogrzebany..... :P
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

anna01

heh... zapalenie pęcherza. To moja zmora odkąd pamiętam. Wszystko już brałam - zawsze nawraca :(
Oj ostrzegam przed tym cholerstwem - jak już raz się pojawi - trudno wytępić. Posiewy - czyste, a choroba powraca. Może to kwestia wrazliwości?

marek

Jak coś zaczyna się dziać z pęcherzem stosujemy Furaginum 50 mg,nieraz mama ma zatrzymanie moczu,używamy cewnika tylko do wypuszczenia moczu z pęcherza.Raczej nie zostawiamy go na stałe.Pampersów idzie masa  :P,te 60 szt.refundowanych to za mało,więc dokupuję.
http://mnd.pl/forum/index.php/topic,2725.0.html
i jakoś sie kręci ;)
http://mnd.pl/forum/index.php/topic,128.0.html
poczytaj jeszcze to

pozdrawiam
dacie radę