Przeziębienie

Zaczęty przez anula680, 02 Listopad 2012, 18:47:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

anula680

Paweł złapał przeziębienie,bardzo ciężko przechodzi, robimy co możemy antybiotyk, sterydy itp.Help przysłał nam koncentrator tlenu
właśnie przyjechała doktorka bedziemy podłaczać i nebulizowac by lepiej mu się oddychało bo ma duszności i bez maski i respiratora ani rusz
:'(
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Anulo
to będziecie nebulizować czyli inhalować jak rozumiem.
Jaki lek ma być podany rozproszony w mgiełkię i wprowadzony do płuc ?
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

Dynusia15

Trzymam kciuki Paweł  musi być dobrze  ;)

anula680

tak, inhalacja nebulizatorem pierwszy lek to berodual 13 kropli,jutro rano pulmicort pół ampułki
wcześniej miał berotec w razie ataku duszności, oprócz tych leków ma jeszcze antybiotyk xorimax, sterydowy lek pabi-dexamentason  dostał go również w nocy gdy przyjechał lekarz  , osłonowe 2 rodzaje  i przeciw grzybiczne flumykon.Kncentlator tlenu w razie spadku saturacji .
Maski wcale nie chce ściągać, bo dostaje duszności,gorączka dzisiaj opanowana, ale doktorka powiedziała,gdyby wróciła wysoka to musi jechać do szpitala :'(
do .tego dochodzą leki które cały czas bierze;
beto zk 25
amitriptylinum
acc max witamina E200
koenzym
acart
controloc
tran norweski
wapń 500
i na spanie stilnox,
acha dostał jeszcze dożylnie na rozlużnienie hydrokortizon coś takiego
nie wiem  jak ja to wszystko opanuje ???
  Pawełek tylko że to koniec i cały czas się żegna z nami  :'( :'( :wierze ze z tego wyjdzie
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Lekarka nie odstawiła tej chemii na czas inhalacji inhalatorem ultradźwiękowym powodującym
nebulizowanie w inhalatorze tzw zamianę leku w mgiełkę.
Proponowałbym zostawienie tylko amitryptiliny a odstawić na jakiś czas pozostałe, ale to już Pani Doktor powinna przemyśleć.

anula680

chyba tak zrobię ,zostawię tylko amitri, a co z acc max ma 3 razy dziennie?

Bruno Ferrero

RILU

Cytat: anula680 w 02 Listopad 2012, 23:33:57
chyba tak zrobię ,zostawię tylko amitri, a co z acc max ma 3 razy dziennie?
acc proponuję zostawić  ale jeśli jest taka potrzeba , to raz lub dwa razy dziennie.
acc rozrzedza .Rozpoznasz po gęstości wydzieliny z płuc ale przy przeziębieniu raczej zostawić.

anula680

dziękuje!,
beto tylko przy wysokim ciśnieniu tętniczym.

Bruno Ferrero

Pawel

Anula nie odstawiaj lekow! Post na forum nie powinien byc traktowany jako jedyny powod odstawienia lekow! Zapytaj lekarza o opinie
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

RILU

Cytat: Pawel w 03 Listopad 2012, 13:47:27
Anula nie odstawiaj lekow! Post na forum nie powinien byc traktowany jako jedyny powod odstawienia lekow! Zapytaj lekarza o opinie
W Poprzednim poście napisałem :.
Lekarka nie odstawiła tej chemii na czas inhalacji inhalatorem ultradźwiękowym powodującym
nebulizowanie w inhalatorze tzw zamianę leku w mgiełkę ?
Proponowałbym zostawienie tylko amitryptiliny a odstawić na jakiś czas pozostałe, ale to już Pani Doktor powinna przemyśleć.

Przy przeziębieniu Jadwigi lekarz już dwa razy odstawił na czas leczenia leki wspomagające a z acc był
ostrożny .To była tylko propozycja . Zawsze trzeba poradzić się lekarza domowego który leczy Pawła.
Samowola w podaniu lub odstawieniu leku bez zgody lekarza jest niedopuszczalna chyba ,że są to
artkuły zaliczane do spożywczych np :. olej kokosowy,sok noni itp to możemy odstawiać i podawać.
Jestem takiego samego zdania co Ty Paweł.

anula680

doskonale zdaję sobie sprawę, sama bym tego nie zrobiła
będzie dzwonić wieczorem to dopiero się spytam ,na razie podaje.
CO do stanu męża nie jest gorzej ,ale lepiej tez nie jest
Jeżeli się nie poprawi to pojedzie do szpitala :'(

Bruno Ferrero

anula680

witam,mężowi się polepsza, ale to jeszcze długa droga.Jest bardzo osłabiony .
Pani doktor była osłuchać jest w porządku ,saturacja 90,91,parametry na respiratorze w normie
pojawił się kaszel i ślina ,ale radzimy sobie ssakiem ,inhalacja cztery razy w ciągu ,oklepywanie.
Lekarstwa zostały ,a niektóre tj.beto trzy razy dziennie
amitr... wywołała tachykardie i dlatego bierze ten lek.Jesteśmy dobrej myśli,
Pozdrawiam Ania !!!

Bruno Ferrero

szucia

Dużo sił,polepszenia stanu u męża,pozdrawiam,Kasia,oby było lepiej!!!!!!!!

anula680

a jednak nie poradziłam sobie z ssakiem i wydzieliną  :'(.
Dzisiaj po zwiększonej dawce acc max czyli 400 ponieważ przez dwa dni dusił go suchy kaszel, pojawiło się tyle, że nie mogłam jej odessać, saturacja spadła do 80,a tętno 155 strach kaszel wydzielina problem z wdechem i jeszcze pojawił się stan podgorączkowy :'(
musiałam wezwać pogotowie,i zawiozłyśmy moje kochanie do szpitala
Doktorka powiedziała ze nie ma tak żle ,płuca dość dobre ,zmienili mu antybiotyk,jutro dowiem się jak inne badania, ale nie kaszle .

żeby już wrócił doktor który zna bardzo dobrze ta bestie...... i nasza pielęgniarka z helpu
On tam sam bezradny nawet zawołać nie może,czy któraś z pielęgniarek ............................
TAK SIĘ BOJĘ ,ŻE MU TAM NIE WYGODNIE I ZIMNO
TO MOJA WINA :'( :'( :'(

Bruno Ferrero

Kasia87

Anula moja mamusia tydzien temu miala to samo  co sie okazlo ostra infekcja pluc  ledwo oddychala ciagle pod tlenem ale lekarze walczyli i matula wyszla z tego jestesmy juz w dokmu tydzien czasu szpital  i sama juz oddycha tlen tylko na noc .Siedzialam od 8 do 22 i mialam takie same mysli nie wstanie nie zawola sama jest bedzie dobrze Matula ma sie dobrze leki pomogly bedzie dobrze trzeba wierzyc i zadna twoja wina nie mamy na to wplywu ... trzymaj sie mama przesyla dla Pawla cieple pozdrowienia i pokazuje reka ze bedzie dobrze Pozdraiwamy

anula680

Witam, dowiedziałam się dzisiaj że nie ma stanu zapalnego w płucach,na prośbę lekarza   zawiozłam asystor.Martwią mnie  jeszcze wyniki badań gazometrycznych 50/50, cały czas podawany jest tlen przez respirator, antybiotyk dopiero od dzisiaj jest podawany więc musimy czekać na jego działanie.
Bardzo słaby... :(

Bruno Ferrero