Zgaga

Zaczęty przez karen528a, 12 Grudzień 2012, 16:20:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

karen528a

Czy ktoś z Szanownych Państwa zetknął się z problemem zgagi w przełyku-gorycz w ustach.ranigast ,herbatki,lekarstwa,zioła nic nie pomaga..Będę  bardzowdzięczna za każdą radę

Pawel

Dziwny problem... nie spotkalem go u siebie ani innych z SLA
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

karen528a

A jednak,mama ma uczucie goryczy w ustach i pokarm często dzwiga się do góry, do ust.nie wiemy co to jest.nic nie pomaga.

RILU

Hej ,Karen  :-*
Proszę odpowiedzieć na parę pytań
Czy Mama jest po tracheostomi ?
Czy jest żywiona przez PEG-a
Jeśli nie , to....
Czy mówi i normalnie połyka ?
Jakie pokarmy Mama spożywa  ?
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

Yo_ka

Karen,
spróbuj podawać mamie wodę mineralną - Wielka Pieniawa. Można ją dostać w niektórych aptekach lub w dużych supermarketach. Mojej córce, która ma problem ze zgagą, bardzo pomaga.

Słońce

Witaj, czy mama zazywa jakies leki?
moze sprobujcie zrobic wymaz bakterio i mykologiczny i poczekac co wyrosnie.
Pzdr Słońce

teresa

Cytat: karen528a w 12 Grudzień 2012, 16:20:00
Czy ktoś z Szanownych Państwa zetknął się z problemem zgagi w przełyku-gorycz w ustach.ranigast ,herbatki,lekarstwa,zioła nic nie pomaga..Będę  bardzowdzięczna za każdą radę
Karen, problem o którym napisałaś nie jest związany z SLA. Może być następstwem nadkwaśności żołądka, owrzodzenia lub nawet refluksu żołądkowego (zarzucanie treści). Często przyczyną tych dolegliwości jest bakteria helicobakter-pylori. Bakterię często się da wykryć za pomocą testu kupionego w aptece, a w przypadku wyniku pozytywnego poradzi sobie z nią lekarz pierwszego kontaktu. Stosuje się na nią antybiotyki i duże dawki leków osłonowych. Jeśli to nie bakteria trzeba szukać pomocy u gastrologa. Samo podawanie ranigastu czy innych leków osłonowych nie zawsze daje oczekiwany skutek.

karen528a

Dziękuję za wszystkie porady,proszę o więcej :)
Panie rilu,mama oddycha samodzielnie ,połyka małymi porciami,jak są większe to się krztusi,mówi niewyrażnie, nie ma jeszcze peg-u.może to kwestia diety czy jakiś efekt uboczny leków.spróbuję z Pieniawą,nie mam przekonania co do syntetyków.Dziękuję ,pozdrawiam!

RILU

Karen  :-*
my wszyscy jesteśmy na Ty
Mogę napisać tak :
"Mądrość i głupota nie posiada wieku"

Odnośnie trudności  spożywania przez Twoją Mamę
pokarmów ,radzę wstawienie PEG-a .
Mając go , nie musi na razie z niego korzystać ale łatwiej jej będzie znieść zabieg
Niebawem zajdzie potrzeba wstawienia PEG-a - będzie szybko spadać
na wadze co wiąże się z niedożywieniem a tym samym osłabieniem całego organizmu.
Ja to przeżyłem z żonką i dobrze wiem ile nas to kosztowało nerwów ,dlatego polecam
wstawienie gastrosondy w tym obecnym stanie Twojej Mamy.Później gdy nastąpi ślinienie
i ogólne osłabienie nie będzie tobie lekko na sercu.
Mama musi rozstrzygnąć tę kwestię  ale przy Twoim wsparciu .

michu097

faktycznie powinnaś spróbować z wodą mineralną

karen528a

Witam,
Po burzliwym dochodzeniu wpadłam na to czemu mama ma dlugo utrzymującą się zgagę,proszę przeczytać:
http://www.adamed.com.pl/pl/rx/dla-pacjentow/gastroenterologia/refluksowe-zapalenie-przelyku/
Ten problem jest jednak związany z sla!
Pozdrawiam!

RILU

przy SLA nie pracuje nagłośnia czyli ,chrząstka krtani .
Z tego powodu chorzy na SLA mają problemy z połykaniem ,krztuszeniem się itd
Przy tym mięśnie przełyku pracują nieprawidłowo a później w ogóle.