Profilaktyka p/zakrzepowa w SLA

Zaczęty przez lupus, 30 Grudzień 2012, 10:43:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lupus

Witam. Nurtuje mnie pytanie: z jakiego powodu nie zaleca się stosowania atykoagulantów u chorych na SLA? Pozostanę ogromnie wdzięczny za informację w tym temacie, pozdrawiam. 

Pawel

Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

izaksiazek

My  chronimy się przed zakrzepami  Clexane.Są to drogie ampułki ,ale bardzo skuteczne.Niestety ostatnio bardzo trudno znaleźć je w aptekach .Straciłam już 2 recepty,a zapas kończy się.

lupus

Moje pytanie wynika z informacji jaką uzyskałem z "Poradnika SLA" opracowanego przez B. Tomik i D.Adamka, w którym autorzy powołując się na Andersona i wsp. (2005) nie zalecają stosowania antykoagulantów. Jak rozumiem z powyższych postów brak wskazań jest przeciwwskazaniem, a u niektórych chorych wskazania takie istnieją. Myślałem, że nie zaleca się stosowania profilaktyki p/zakrzepowej z jakiejś konkretnej przyczyny.   

muszelka

Mam wrażenie że troszkę mylisz pojęcia. Profilaktyka p/zakrzepowa u chorych na SLA (Fraxiparina, Clexane w dawce profilaktycznej tj. 40 mg) są jak najbardziej wskazane u chorych na SLA, oczywiście jeśli są to chorzy leżący.
Natomiast doustne antykoagulanty, jak Acenokumarol, Warfaryna - stosuje się tylko u chorych ze ściśle określonymi wskazaniami (np. migotanie przedsionków). I rzeczywiście samo SLA nie jest tu wskazaniem do ich stosowania.
Może napisz na ktorej stronie poradnika znalazłeś tę informację.

Pawel

"W postępowaniu objawowym nie można zapomnieć o stosowaniu
profilaktyki przeciw-zakrzepowej u chorych jak: fizykoterapia, unoszenie
kończyn, częsta zmiana ich ułożenia, stosowanie pończoch uciskowych. Nie
zaleca się stosowania leczenia antykoagulantami (Andersen i wsp. 2005)."
str 63

Mysle, ze chodzi o to, ze SLA nie jest wskazaniem do stosowania lekow p. zakrzepowych tak samo jak antydepresyjnych z 'automatu'. W najnowszych zaleceniach EFNS jest to samo: brak wskazan do podawania tych lekow profilaktycznie. Gdy pojawia sie objawy zakrzepicy żył głębokich DVT np. puchniecie nog nalezy stosowac antykoagulanty.

Brak wskazan, nie jest przeciwskazaniem.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-1331.2011.03501.x/abstract
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

muszelka

Wszelkie "wytyczne" trzeba dopasować do warunków kraju w którym się żyje, bo jeśli jeden rehabilltant w polskim szpitalu przypada na 60 pacjentów to raczej marne są szanse na zapewnienie profilaktyki poprzez częstą zmianę ułożenia kończyn itd.  Po wypisaniu pacjenta ze szpitala na pewno dużym problemem jest wysoki koszt leczenia heparynami drobnocząsteczkowymi, jeśli jednak kogoś na to stać to polecam.

lupus

Witam. Dzięki ogromne za odpowiedzi. Reasumując, u podłoża stosowania antykoagulantów leży istotna przyczyna czyli musi wystąpić potencjalne zagrożenie wystąpienia  zakrzepicy lub zatoru do czego oczywiście predysponują np.: ograniczenia funkcji motorycznej chorego (unieruchomienie), obecność żylaków, migotanie przedsionków i uraz choćby pod postacią złamania kości. I jeszcze drobna uwaga do stwierdzenia iż brak wskazań nie jest przeciwwskazaniem. Moim zdaniem jest, gdyż każde przyjmowanie leków oprócz efektu pożądanego niesie za sobą wystąpienie tzw. efektu ubocznego, niekorzystnego dla organizmu. Decyzja o farmakoterapii jakimkolwiek lekiem jest powodowana faktem, że korzyści z niej wynikające w ogromnej mierze usprawiedliwiają tolerowanie skutków działania ubocznego. Pozdrawiam ZP