Gorąc ciała

Zaczęty przez kasiarewers, 14 Styczeń 2013, 23:08:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiarewers

czy ktoś się spotkał u chorego z gorącem ciała ,niema gorączki a chory jak się go dotknie to jest gorący jakby żelazka ktoś dotykał

RILU

Nie zawsze tak jest ale to o czym piszesz często się zdarza.
Dotykając czoła, czuję ,że jest gorące i mierząc temperaturę ciała
wynik wynosi 36.6°C  .Dotyczy to też innych części ciała
Dziwne ale prawdziwe ? Jak zmierzyć to gorąco ? Co to jest za temperatura
której nie jesteśmy w stanie zmierzyć ?  :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

kasiarewers

A jak pomóc choremu którego ciało parzy.Wstaje kilka krotnie w nocy.zaznaczam że wtedy muszę odkryć chorego i przewrócić

Kasia87

Matulka moja to ciagle jej bylo strasznie goraco .. kazali mamie dawac wiecej produktow ktore zawieraja magnez i tabletki ale  zeby nie przedobrzyc  i powiem ze poproawa jest o niebo lepsza .

Yo_ka

Ja mam takie uczucie "gorącego oddechu". Czuję, jakbym miała wciąż temperaturę, chociaż termometr pokazuje 36,6. Takie uczucie mam już od dłuższego czasu, jeszcze zanim zaczęły się objawy choroby. Mówiłam o tym lekarzom, ale żaden nie chciał "zgłębić tematu".

Tak myślę, czy to nie jest związane z bardzo wysokim u mnie mianem ANA (1:1000).

Jutro idę do neurologa. Zapytam, czy ta wewnętrzna wysoka temperatura może być związana z tym wysokim mianem ANA.

RILU

Ciekawy jestem jak ten ewenement odczuwanej temperatury zmierzyć ? Jakieś fale  elektromagnetyczne wysyłane przez mózg ?
Co to jest medycy ? Nikt nic nie wie ,czy "cóś" .
To nie jedna osoba twierdzi ,tylko wiele , takie powiedzmy "gorąco" istnieje ,to jest fakt !
Czy znowuż niewiedza górą ?
Czujesz ,że cię parzy  a termometr wskazuje 36,6°  ???   ;D

Alienista606

wydaje mi sie ze winny jest podkrecony metabolizm
a temperatura..... tutaj moze wystepowac zjawisko promineniowania cieplnego tzn....
kazdy z was pewno zna\ takie zjawisko ze jakis przedniot swieci swiatlem ktore powoduje wrazenie ciepla ale w rzeczy samej ma normalna pokojowa temperature, wiec... skoro metabolizm jest rozkrecony do maxa a nie ma zadnego stanu zapalnego to cialo moze oddawac cieplo w formie promieniowania.
obecnie mozna zrobic prosty test.... wsiasc do zimnego autka i zobaczyc jak szybko szyby zaparuja....
u nas moja strona to moment 1-2 min a zonki.... chyba wiecznosc.

kasiarewers

To gorąco utrzymuje się stale .Jak pisałam nie ma gorączki ma spękane wargi.LEKARKA wzrusza tylko ramionami i nic ani leków ani co zrobić by choremu ulżyć.Pozostaje tylko odkryć ciało i przewracać noc i dzień

Alienista606

a moze to wina jakichs leków? ja po AAKG tak mam

Pawel

Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

Słońce

maz mial takie okresy "gorąca" spanie przy otwartym oknie przy -10stopniach na zewnatrz, w pokoju bylook +14, lekarze nie zwracali na to uwagi, teraz we wrzesniu znalezlismy chyba sprawce nieprawidlowe wyniki TSH, T3 i kortyzolu
Pzdr Słońce

RILU

Cytat: Słońce w 27 Styczeń 2013, 17:34:05
maz mial takie okresy "gorąca" spanie przy otwartym oknie przy -10stopniach na zewnatrz, w pokoju bylook +14, lekarze nie zwracali na to uwagi, teraz we wrzesniu znalezlismy chyba sprawce nieprawidlowe wyniki TSH, T3 i kortyzolu
Co to jest TSH i T3 bardzo tajemniczo piszesz ?
Dla mnie skrot r-ku oznacza rachunku,kiedys wypisywalem kartke  ;D

Maria

Cytat: RILU w 27 Styczeń 2013, 17:50:20
Co to jest TSH i T3 bardzo tajemniczo piszesz ?
Dla mnie skrot r-ku oznacza rachunku,kiedys wypisywalem kartke  ;D

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hormon_tyreotropowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trijodotyronina
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

Słońce

Hormony tarczycy Rilu, poniewaz u męża jest borelioza prawdopodobnie to ona rozwalila gospodarke hormonalną, znam kilka takich przypadków i potwierdzil mi to lekarz ILADS.
Pzdr Słońce

Pawel

Mail dr Aleksandry Goleni do Joli Stopy:

"Szanowna Pani,

Pozwolę sobie odpisać na pytanie zadane Pani Profesor Słowik odnośnie objawu gorącej skóry jakie zgłaszają chorzy na SLA.

Niestety nie znalazłam żadnej pracy dotyczącej tego objawu w oparciu o wiarygodne źródło informacji. Natomiast na różnych stronach internetowych (w tym forach wspierających chorych na SLA) można było odnaleźć informację, że za taki objaw może odpowiadać przyjmowanie Riluteku, ale tylko u około 3% chorych. Znalazłam też opinię, że jego przyczyną jest zwiększony metabolizm jaki występuje w przebiegu SLA (pytanie tylko dlaczego taki objaw w zaawansowanym stadium i nie u wszystkich?) lub nieprawidłowa funkcja wątroby.

Dla mnie najbardziej przekonująca wydała się próba wytłumaczenia objawu gorącej skóry zapaleniem - jedną z proponowanych i badanych przyczyn choroby, zwłaszcza, że nie wiemy tak naprawdę do jakich zmian w organizmie dochodzi wraz z postępem choroby.
Nie bez znaczenia wydaje się również interakcja przyjmowanych przez chorych leków (zaawansowanym okresie choroby pacjenci przyjmują leki z różnych grup, np. neuroleptyki, beznodiazepiny, morfinę).

Natomiast wrażenie gorących stóp i rąk można wytłumaczyć współistniejącą polineuropatią. Wszystko to jednak są przypuszczenia, nie poparte fachową literaturą.

Serdecznie pozdrawiam,
Aleksandra Golenia"

Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

anula680

Ja również zwróciłam uwagę na gorąc ciała u Pawła
ciepłota  trwa już trzy miesiące  od  infekcji którą miał,a która skończyła się tracheostomią
przedtem było mu zawsze zimno dwie pary skarpet kalesony ciepłe spodnie grube swetry,
a bluzki zawsze z długim rękawem nawet latem, aha i koc obowiązkowo w nocy również musiał być ciepło ubrany.
Teraz tylko jedna bluzka, i bez skarpet( ubierane ma tylko jak sadzam wózek)w pokoju 18- 20 stopni
ja marznę , a  u niego  ręce  i nogi ciepłe już mu mówiłam że coś się zmieniło że tak mu ciepło, ale co ??? ;D na dobre. :)
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

wiesia_m

Witam.

U mojego męża Tadzika taki gorąc ciała pojawił się jesienią, myślałam że to jakaś infekcja. Czekaliśmy na rozwój żeby podać antybiotyk, jednak  nie było nic. Tylko ten gorąc ciała a najwięcej na twarzy, wręcz paliło męża. Wtedy również był puls nawet 140 i było duszno, oczywiście otwieranie okien, zimne okłady na czoło, czasami spadała saturacja. Trwało to około 30min. Czasami dalej mamy akcje z tym gorącem, jak np, dziś, jednak wystarczyło  otworzyć okno i  zimne okłady na czoło, puls i saturacja w normie. Jak jesienią było pogotowie to temperatura ciała 36 c a na czole 39.9 (laserowym termometrem mierzyli).
Po rozmowach z lekarzami nikt nie wie dlaczego tak się dzieje.

Czy taki gorąc ciała występuje tylko u osób przy respiratorze???

Pozdrawiam. Wiesia