Ubieranie butów

Zaczęty przez bogna, 18 Maj 2013, 18:21:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogna

Witam,
podczas ubierania butów mam problem z podwijającymi się dużymi paluchami. Przy zakładaniu sandałów łatwo sobie z tym poradzić ale przy pełnych butach może być to już spory problem. W niektóre buty u dołu sznurowania ubierającemu udaje się wcisnąć swojego palca i poprawić palucha. Jednak nie zawsze jest to możliwe dlatego zastanawiam się jak Wy sobie z tym radzicie?

Pozdrawiam:)

Maria

Dobre buciki ortopedyczne rozwiązują problem palucha. U mnie sklep medyczny prowadził m.in. sprzedaż butów ort. szytych na miarę przez łódzką firmę. W katalogu był duży wybór fasonów. Moje buty były z bardzo miękkiej skóry, za kostkę, sznurowane z długim językiem i stopy wygodnie,bez wysiłku wkładałam. Parę lat temu sporo kosztowały ok. 1200zł, niewielką część pokrył NFZ.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

bogna

Cytat: Maria w 18 Maj 2013, 23:50:27
Dobre buciki ortopedyczne rozwiązują problem palucha.

W jaki sposób?

Maria

Bogna, w taki sposób, że sięgające  daleko w  kierunku  czubka  sznurowanie  umożliwia "otwarcie" cholewki  pozwalające  na swobodne ułożenie stopy w bucie.

Buty muszą być odpowiednie do naszego schorzenia, czyli
   niedowłady wiotkie i spastyczne
   niestabilność stawów skokowych
   niestabilność ze względu na zaburzenia układu nerwowego

bogna

Cytat: Maria w 19 Maj 2013, 11:57:57
Bogna, w taki sposób, że sięgające  daleko w  kierunku  czubka  sznurowanie  umożliwia "otwarcie" cholewki  pozwalające  na swobodne ułożenie stopy w bucie.

Buty muszą być odpowiednie do naszego schorzenia, czyli
   niedowłady wiotkie i spastyczne
   niestabilność stawów skokowych
   niestabilność ze względu na zaburzenia układu nerwowego

Tylko jest pytanie co zrobić gdy nie uda się kupić butów spełniających wszystkie te warunki i jak radzić sobie z tymi co mamy?

Maria

Jak poszukasz, to znajdziesz odpowiednie buty np.

Musisz zwrócić uwagę na:

- buty wykonane z miękkiej skóry,

- elementy cholewki  odpowiednio ścieniane w miejscach połączeń i łączone przy pomocy szycia tak, że we wnętrzu  nie występują zgrubienia mogące  ranić stopę,

- wszystkie  miejsca w których  stopa  może być  narażona  na obtarcie wymoszczone są miękką wyściółką tworzącą poduszki co zapobiega tworzeniu się ran,

- specjalna  poduszka  zabezpiecza ścięgno Achillesa,

- but ma elastyczną sprężystą podeszwę

Gdybym  radziła sobie z obuwiem zwykłym, to bym nie kupiła obuwia ortopedycznego.

bogna

Od kilku tygodni mam te sandały:

Są wygodne i dobrze trzymają kostkę, bo mają wzmocnienie z blachy(albo czegoś równie sztywnego).

Zamówiłam sobie te:

Również są usztywniane blachą, wysokie i tylko mam nadzieję, że będzie się je dobrze ubierać...ze względu na puchnięcie nóg i problemy z ubieraniem zamówiłam 2 numery większe niż sandały.

RILU

Hej Bogna  :-*

kupiłaś super buty  :D  :-*
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

bogna

Cytat: RILU w 20 Maj 2013, 14:23:21

Witaj Rilu :)
no mam nadzieje, że będą mi dobrze służyć przez pare lat :)
Pozdrowienia :)

Bożenka_

Bogna. Mam identyczne sandały i buty sznurowane. W tych sznurowanych szewc sznurówki wymienił mi na rzepy, wyciął też paski ze sprzączkami. Lepiej mi je wkładać.
Między paluchy wkładam "korki" jakie zakłada się aby zapobiec haluksom. Palce nie mają wtedy tendencji do podwijania. Jeszcze chodzę. Dzięki temu stopa utrzymuje trzy punkty podparcia.

bogna

Bardzo dziękuję za cenne rady :)

RILU

Cytat: bogna w 20 Maj 2013, 18:41:21
Cytat: RILU w 20 Maj 2013, 14:23:21

Witaj Rilu :)
no mam nadzieje, że będą mi dobrze służyć przez pare lat :)
Pozdrowienia :)
Ja też tak sądzę i pozdrawiam  :-* :-* :-* 8)
Namalowałaś już parę nowych obrazów ? Tak się pytam z ciekawości ... :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.