Dziwny wygląd stopy

Zaczęty przez Niussia, 03 Styczeń 2014, 14:18:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niussia

Mam do Was pytanie. U mojego męża zmiany zaczęły się od prawej stopy, która zaczęła opadać, potem problemy zaczęły się wyżej (brak możliwości podniesienia kolana, zaniki mięśni). Teraz to samo powoli dzieje się z drugą nogą... zanik mięśni jest widoczny zarówno w części strzałkowej, jak i udowej. Wydawało mi się, że zanik mięśni czyli de facto węższa stopa powinien być tez widoczny jeśli chodzi o różnice między stopami... że ta pierwsza, słabsza będzie węższa. A jest inaczej.... prawa stopa jest dużo większa niż lewa, ma nienaturalny kolor (zaczerwieniona) i jest taka jakby nabrzmiała. I mówi, że go czasem po obu stronach boli. Czy to normalne przy SLA czy to oznaka, ze coś się tam dzieje? Wizytę u lekarki naszej mamy za miesiąc dopiero i nie wiem czy jest sens przyspieszać.

Maria

To wynika ze sztywności stopy - nie wykonuje swobodnych ruchów, stąd opuchlizna i zmiana koloru skóry.
Należy kilka razy dziennie ćwiczyć stopy tzn. wykonywać ruchy okrężne zgodnie i przeciwnie z ruchem wskazówek zegara i zginać palce stóp. Wskazany jest masaż limfatyczny, kąpiel wirowa.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

Niussia

Dziękuję bardzo za fachową odpowiedź :)