Manipulator do komputera

Zaczęty przez Rafał z wbrewSLA, 07 Lipiec 2014, 10:29:25

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał z wbrewSLA

poniżej wiadomość od mojego znajonego

Tak się złożyło, że brat mojego kolegi też choruje na SLA, obecnie niestety jest w stanie tylko poruszać głową, zwrócili się do mnie z prośbą o zrobienie manipulatora zastępującego mysz komputerową sterowanego ruchami głowy, bo podobno te dostępne na rynku kosztują od 10000 PLN. Prototyp urządzenia mam w zasadzie gotowy, w tym lub przyszłym tygodniu będzie testowany, jego koszt będzie wynosił na pewno poniżej 1000 PLN, jeśli znasz osoby albo organizacje, które mogą być zainteresowane wsparciem takiego projektu to prosiłbym o informacje.

Zasada działania jest prosta, urządzenie ma postać pudełka dołączanego do komputera przez USB, które jakimś sposobem trzeba przymocować do głowy (być może paski, albo czapka), przechylając głowę w przód, tył, lewo i prawo porusza się kursorem (bardziej naturalne byłoby przesuwalnie kursora w kierunkach lowe-prawo kręcąc głową, ale jest to dość trudne, można o tym pomyśleć w przyszłości). Urządzenie będzie miało kalibrację, czyli zakładasz je, po ustawieniu głowy w położeniu neutralnym klikasz guzik, pozycja jest zapamiętywana jako ta, w której kursor ma się nie ruszać (prawdopodobnie nie trzeba będzie go naciskać przy każdym użyciu, będzie to zależeć od tego o ile pozycja urządzenia względem głowy będzie się zmieniać przy kolejnych użyciach). Dodatkowo będzie regulacja minimalnego przechyłu który ma być zamieniany na ruch kursora i regulacja czułości (czyli szybkości poruszania się kursora), regulacje będą osobne dla obu osi.Jest kilka pomysłów na rozwiązanie klikania, z Jackiem (chorym na SLA) ustalone jest, że będzie miał w zębach małe pudełeczko ze switchem, zaciśnięcie zębów będzie odbierane przez komputer jako kliknięcie (krótsze naciśnięcie - pojedynczy klik, dłuższe - podwójny), i to jest najprostsze rozwiązanie, prawdopodobnie skuteczne. Mam kilka innych pomysłów:- czujnik dmuchnięcia (rurka w ustach, dmuchnięcie to pojedynczy klik, wciągnięcie powietrza - podwójny), - czujnik zgięcia, czyli taki elastyczny pasek (http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=198861), trzebaby go przymocować do palca albo jakimiś paskami albo na rękawiczce, niewielkie ugięcie palca mogłoby być interpretowane jako kliknięcieJeśli masz chwilę, to napisz co o tym myślisz.Prototyp jest w takiej obudowie: http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=180082, czyli 62mm wide x 112mm deph x 35mm, docelowo można to zmniejszyć do wymiarów ok. 20 x 20 x 10 mm.

w chwili obecnej sterowanie kursorem ruchami głowy odpowiada Jackowi, trochę gorzej z klikaniem, na teraz zaimplementowałem dwie metody: przycisk na kabelku ściskany zębami i rurka w którą się dmucha, tu są dwie opcje:- dmuchnięcie to klik, dłuższe dmuchnięcie to podwójny klik- dmuchnięcie to klik, zassanie to podwójny kilkponieważ obie obecne metody zajmują paszczę, więc nie może jednocześnie mówić i to jest główny problem. W zasadzie jestem zdecydowany udostępniać oprogramowanie za darmo, mogę w to włożyć jeszcze trochę pracy, ale pod warunkiem, że będę miał pewność że ktoś z tego będzie korzystał, jeśli możesz w tym pomóc będę wdzięczny.

Jacek.zbysinski@btc.pl