Odmiana opuszkowa

Zaczęty przez marta_sz, 01 Wrzesień 2008, 18:09:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

artur

Witam mam na imię Artur mam tę straszną chorobę jak sądzę postać opuszkową mam delikatne zaburzenia oddychania co robić?

artur

Cytat: Pawel w 08 Wrzesień 2008, 11:38:40Witaj,

Przykro mi z powodu choroby Twojej babci.

Niestety odmiana opuszkowa faktycznie jest szybsza ale nadal nie wiadomo ile będzie ona trwała w konkretnym przypadku, SLA jest chorobą bardzo indywidualną. Mi dawano 8 miesięcy, a od tamtego czasu minęło 5 lat... Znałem chorego z opuszkową postacią (mieszkał w Nowym Targu czyli tam gdzie ja),  który żył 3-4 lata od diagnozy, a powinien znacznie krócej.

Jeśli macie pytania odnośnie opieki, a dokładniej jej organizacji to proszę piszcie śmiało.

Pozdrawiam,
Paweł

Cytat: Pawel w 12 Październik 2008, 17:24:48Witaj,

Nazwa odmiany opuszkowej nie pochodzi od opuszków palców. Nie chodzi też o zanik mięśni dłoni. Najlepiej zapytać neurologa, czy u Twojej mamy występuje odmiana opuszkowa, czy nie.

Tak jak Teresa napisała charakteryzuje się ona głównie zaburzeniami mowy (zwłaszcza nosowaniem), zaburzeniami połykania, nadmiernym ślinieniem. Szczególnie tej odmianie może towarzyszyć nasilony odruch niechcianego płaczu i śmiechu.

Jeśli język Twoja mama ma ok. bez zauważalnych zmian to wątpię, żeby to była odmiana opuszkowa. Mam postać kończynową, ale nawet na początku miałem zauważane zmiany w języku. Oczywiście mogę się mylić, dlatego, żebyś się nie denerwowała najlepiej zapytać lekarza.
Witaj Paweł proszę o kontakt tel o ile to możliwe to oddzwonię chciałem coś zapytać 515961307 Artur

banjanti

Tu nie powinno być wątpliwości, emg wykazuje zmiany, neurolog powinien to określić
Nie rozumiem więc trochę twojej wypowiedzi
Gdzie Cię diagnozuja?