SLA a Alzheimer

Zaczęty przez pandziczek, 07 Sierpień 2016, 18:52:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pandziczek

Witajcie kochani!
Czy ktoś ma tutaj wiedzę na temat połączenia choroby SLA z Alzheimerem?
Poza tym, że obie to choroby neurodegeneracyjne bo tyle wiem?
Tata został zdiagnozowany na SLA 1,5 roku temu, ale podejrzewamy u niego co innego.
Objawy od ok.0,5 roku:
-zmiana nazewnictwa słów (np na łyżkę mówi nakładaczka, na kołdrę szmata, na kaczkę ostatnio powiedział ,,daj mi to... do moczu... ten pojemnik")
-brak zrozumienia podstawowych informacji (zła interpretacja)
-zapominanie tego, co się mówiło kilka dni temu (informacje sprzed lat pamięta, ale zapomina, co mówił 20 minut temu)
Dodam, że tata ma głęboką depresję. Na boreliozę badaliśmy, test elisa oczywiście negatywny, ale tata był nie raz ukąszony, więc pojechałam do kliniki św. Łukasza w Gdańsku (klinika od boreliozy), ale niestety tam też nie pomogli, więc poddaliśmy się.
Co myślicie?

banjanti

Sla powoduje degeneracje poznawczą w rzadkich przypadkach, także myślę że to jest to co się dzieje
Rzecz jasna dwie jednostki chorobowe mogą się nakładać, ale przy aktywnym sla nie ma to już niestety żadnego znaczenia. Sla będzie szybsze

pandziczek

Dziękuję Ci za odpowiedź. Nie łudzę się, że to inna diagnoza... robiłam wszystko co mogłam. Wiadomo, nadzieja zanika ostatnia, ale mam świadomość, że szukam czegoś, czego nie ma...
Ale zastanawia mnie to zachowanie taty. Czy są jakieś artykuły na ten temat?

wiesia_m

banjanti

Bardzo mi przykro z powodu diagnozy, nie jest jednak możliwe pomylenie tych dwóch jednostek, Alzheimer nie znajduje się z diagnostyce różnicowania

Powodzenia