Rilutek za 3,20 zł

Zaczęty przez melassa, 13 Styczeń 2012, 20:01:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzanka

Wcześniej Rilutek nie był lekiem na ryczałt.

RILU

Do kogo wysyła szpital opis choroby do specjalisty czy lekarza domowego czyli pierwszego
kontaktu ?
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

melassa

Rilu, w naszym przypadku lekarz pierwszego kontaktu dostał opis (wypis ze szpitala z rozpoznaniem SLA) ode mnie, a lekarz anestezjolog z wentylacji domowej sam się o niego postarał. Pragnę dodać, że na ostateczny wypis z epikryzą czekaliśmy prawie 2-mce bo ordynator nie miał czasu :/

Zuzanko, oczywiście masz racje tylko wkurza mnie fakt, że po niecałych dwóch latach zaświadczenie neurologa, którym sie podpierał specjalista straciło ważność, a nowe które uzyskałam jest ważne rok.

RILU

U mnie jest tak ,że  lekarz domowy otrzymuje ze szpitala całkowity opis choroby
wypisuje recepty i on także wysyła na specjalistyczne badania .Wszystkie opisy kliniczne
i od specjalistów ma w komputerze i może to wydrukować .
Gdyby tutaj Ordynator nie miał czasu na podpisanie wszystkiego przy wyjściu chorego ze
szpitala ,pożegnałby się z pracą. Nie istnieje takie coś "nie miał czasu" ,natomiast
istnieje niewypełnienie obowiązku,natomiast opisy pisze lekarz kliniczny-prowadzący
chorego .Receptę może wypisać też specjalista jeśli akurat jesteśmy u niego.
Tutaj wypis z opisem choroby trafia do izby przyjęć i wypisów .Bez ostatecznego wypisu z epikryzą nie masz możliwości wyjścia ze szpitala.
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

jamosia

Cytat: Pawel w 14 Styczeń 2012, 19:42:01
Jamosiu czy z lekami ryczaltowymi tak bylo tez przed 1 stycznia?

Niestety tak...
Tylko wtedy nie było grożenia że ktoś będzie płacił za różnice w cenie.
Każdy lekarz robił to według własnego sumienia...
Np. jesli pacjent leczył się od roku na nowotwór to wiadomo było ze mozna mu morfinę wypisać na różowa, darmową receptę...

zuzanka

Cytat: jamosia w 15 Styczeń 2012, 22:20:52
Cytat: Pawel w 14 Styczeń 2012, 19:42:01
Jamosiu czy z lekami ryczaltowymi tak bylo tez przed 1 stycznia?

Niestety tak...
Tylko wtedy nie było grożenia że ktoś będzie płacił za różnice w cenie.
Każdy lekarz robił to według własnego sumienia...
Np. jesli pacjent leczył się od roku na nowotwór to wiadomo było ze mozna mu morfinę wypisać na różowa, darmową receptę...

Dokładnie TAK

magda83

a u mnie oczywiście  żadna z pań aptekarek nie chce skorzystać z Centrum Zaopatrzenia Detalicznego... byłam dziś w kilku atekach i sprawa jasna Riluteku nigdzie nie można zamówić.. jutro czeka mnie kolejna przeprawa...

Pawel

Dlaczego nie chca skorzystac?! Zawsze chetnie korzystaja nawet dziekujac.

Prosze poinformuj ich, jesli dalej nie beda chcieli zamowic, ze Stowarzyszenie zlozy na nich skarge za niewypelnie obowiazku Ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych:

Art. 43. 1. Apteka w celu realizacji świadczeń objętych umową na realizację recept ma obowiązek:
1) zapewnić świadczeniobiorcy dostępność leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, wyrobów medycznych, objętych wykazami o których mowa w art. 37 [w tym Riluteku];
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

magda83

Nee chcą i już. Kiedy zaczynam im mówićo tym Panie patrzą na mnie jakbym z kosmosu spadła i zawsze się to kończy jednym zdaniem: u nas sie tak nigdy nie robiło więc nie skorzystają. Dzięki Paweł za Art. na pewno sie powołam i postraszę tą skargą. Na szczęści udało mi się zamówić w jednej aptece Rilutek, ale teraz mam przeprawę z lekarzami o poprawne wypisanie recepty bo na tej którą zaniosłam jest pieczątka "Refundacja do decyzji NFZ" i jak mnie pani Aptekarka poinformowała takie recepty sa płatne 100 %. pozdrawiam

Pawel

Lekarze przybijaja pieczatke, bo boja sie kar za danie recepty z refundacja nieubezpieczonemu (przynajmniej teoretycznie).

Zatem moja rada:
- idz do lekarza z dowodem ubezpieczenia np. legitymacja rencisty;
- wydrukuj strone 138 zalacznika, by wpisal stopien refundacji na recepcie czyli dla Riluteku - ryczalt.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

jamosia

Proponowałam do tego wziąć też wypisze szpitala, w którym napisane jest rozpoznanie SLA.

magda83

Witajcie
tak też zrobiłam jak Paweł radził. wydrukowałam stosowną stronę z załącznika, nastepnie Pani Doktor łaskawie mi wypisała receptę i wczoraj odebrałam Rilutek za 3,20   ;D
pozdrawiam

jbt

witam :) jestem tu nowa, to mój pierwszy post, więc w razie jakiejś gafy proszę o wyrozumiałość ;)
moja mama bierze rilutek od roku, pierwszą receptę miała ze szpitala, następne wypisywał lekarz rodzinny; ostatnią, z początkiem stycznia receptę wypisano z pieczątką ,,do decyzji nfz,, - ale w aptece nie robili problemów - chociaż aptekarka powiedziała mi, że lekarze nie mają prawa tak zaznaczać -  i rzeczywiście zapłaciliśmy ok.3zł
u nas tylko w jednej aptece można zamówić rilutek, wygląda to tak, że dzwonię, mówię, że chcę zamówić rilutek przez pgf - magiczny skrót działa i panie zawsze się śmieją, że jestem zorientowana ;)po dniu, czasem dwóch dostaję telefon, że lek już jest i z receptą odbieram