Uczucie guli w gardle, coś w gardle u chorego

Zaczęty przez ewciaa2385, 28 Styczeń 2013, 21:15:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ewciaa2385

Witajcie moja mamusia jest obecnie w szpitalu na oddziale rehabilitacyjnym.Już prawie 2 tydzień.Wczoraj o mało co nie zadławiła się tabletką RILUTEK staneła jej w gardle.Potem dowiedziałam się że od jakiegoś czasu nawet z jedzeniem ma problem.Nic nie mówiła,że raz na jakiś czas ma problem z przełykaniem.Mamusia ma postać kończynową zaczęło się od ręki i atakuje druga.druga tez słabnie.Mama ma suchy kaszel i uczucie że coś jej w gardle przeszkadza czy to to najgorsze już o czym myślę.czyzby to zanikające mięśnie???
"Mamuniu dzieli nas tylko czas..."

monia1976

HEJ

Obawiam się ,że tak mój tato też skarży się ciągle na gule w gardle przeszkadza mu to okropnie,ciągle chrząka.Wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy ,że ma odmianę opuszkową SLA.

szucia

U mojej mamy też tak było,ale póżno..podejrzewam,że kłopoty z jedzeniem i przełykaniem się u Twojej Mamy zaczęły..raczej nie ustąpią,skoro Mama Twoja ma diagnozę,powinniście wraz z lekarzem porozmawiać o wariantach,,peg itd.Lepiej ustalić szybciej....Kasia

lukasz_1985

ewciaa2385, czy twoja mama ma już potwierdzone sla w badaniu emg? bo jeśli nie to może to jest sm?

ewciaa2385

Tak mamusia ma postawine rozpoznan ie ze to SLA.tak się martwie
mama jeszcze zamierzasz normalnie  chodzi  i jakoś sobie radzi a tu juz takie
Cos.ile czasu minie zanim trzeba będzie użyć respirator?z kim
rozmawiać moja mama nie jest jakoś szczególnie pod opieką specjalisty typowo
od tej choroby.
"Mamuniu dzieli nas tylko czas..."

szucia

Z lekarzem,który postawił diagnozę....Respirator zakłada się gdy już chory nie może oddychać,za jego zgodą zaklada się,tak samo jest z pegiem,z dożywianiem dojelitowym,,,a kiedy to nastąpi trudno stwierdzić,każdy chory zmierza swoim torem....Przede wszystkim udajcie do neurologa z wynikami,poza tym należy mamę uświadomić co to za choroba....i z czym się wiąże...

tulipan

mój pacjent od 6 m-cy ma uczucie guli w gardle,ostatnio pojawiły się problemy z mową i połykaniem,też rozważamy pega,na razie je zmiksowane pokarmy i powoli je połyka.Karmienie zajmuje dużo czasu,ale póki daje radę to odsuwa się założenie pega.

Mamcośwgardle

Witam ja mam 14 lat i posiadam także problem z tak zwaną "gulą w gardle" co ja mam robić? To jest strasznie irytujące ;<<<

retina

Zawsze pierwszym najbardziej racjonalnym rozwiązaniem jest udanie się do lekarza po poradę. Forum to nie miejsce na takie rzeczy :) (choć oczywiście zdarzają się wyjątki)