Orzeczenie lekarza ZUS

Zaczęty przez Yo_ka, 06 Marzec 2013, 08:10:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yo_ka

Witam

W ubiegłym tygodniu byłam na komisji lekarskiej w ZUS-sie. Dostałam świadczenie rehabilitacyjne na okres 1 roku. Jestem mocno zdziwiona, bo nawet neurolog, który mi wystawiał zaświadczenie do ZUS o stanie zdrowia napisał  - "rokowania złe".

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Przypuszczam, że chodzi tu o pieniądze, ale nie umiem tego wyliczyć. Ktoś może cos podpowiedzieć?

szucia

Moja mama dostała na 3 lata,również był wpis od lekarza rokowania złe....Nie mam pojecia od czego to zależy.Pozdrawiam

Pawel

A masz orzeczenie lekarskie odnosnie zdolnosci do pracy? Co napisali poza tym?

Okresowosc takich orzeczen jest normalna nawet w SLA, bo przeciez rozpoznanie moze okazac sie bledne. Poza tym chory na poczatku SLA moze byc zdolny do wykonywania pracy w zaleznosci od zawodu.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

Yo_ka

W orzeczeniu lekarza orzecznika ZUS napisane jest tak:
"W oparciu o obowiązujące przepisy ustalono:
-Jest Pani niezdolna do pracy.
-W związku z rokowaniem odzyskania zdolności do pracy istnieją okoliczności uzasadniające ustalenie uprawnień do świadczenia rehabilitacyjnego na okres 12 miesięcy"

Tak, jak wcześniej pisałam, lekarz neurolog napisał - "Rokowania złe".

Innego orzeczenia lekarskiego odnośnie zdolności do pracy nie mam.

anula680

Świadczenie rehabilitacyjne z ZUS jest przedłużeniem L4,nie mogą CI wystawić dłużej bo takie są przepisy maksymalnie 12 miesięcy,po tym okresie musisz starać się o rentę.
_182 dni chorobowe L4
_12 miesięcy świadczenie rehabilitacyjne z ZUS(mogą wysłać na rehabilitacje)
_RENTA.
Mąż dwa razy miał komisję w ZUS, dostawał na 6 miesięcy,potem dopiero staraliśmy się o rentę(2 miesiące przed końcem świadczenia)
Ja natomiast podczas chemioterapii dostałam maksymalnie jednorazowo 12m
Pozdrawiam ;)
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

Yo_ka

Dziękuję za wyjaśnienia :)

Pozdrawiam

Słońce

Wniosek do ZUS byl kierowany o rente czy o swiadczenie? bo jak o swiadczenie rehab to tak dali a jesli o rente to ja bym sie odwołała jesli na jakims wypisie szpitalnym albo w dokumentacji medycznej jest diagnoza z grupy chorób neuronu. Nie wiemy jakiej specjalizacji byl lekarz w komisji -może ginekolog?? Nie wiem w jakiej jestes kondycji fizycznej ale u mojego meza od razu orzeczono niezdolny do samodzielnej egzystencji jak jeszcze chodzil i mówil i renta na 2 lata (wnioskowalismy o rente wlasnie dlatego ze ponoc nie daja renty jak sie wnioskuje o swiadczenie rehabilitacyjne), po 2 latach kolejna renta nawet bez komisji ZUS -zaocznie na podstawie dokumentacji medycznej.
Pzdr Słońce

anula680

świadczenie rehabilitacyjne nie ma nic wspólnego z rentą .
Można starać się wcześniej rentę ,to zależy co się bardziej opłaca{finansowo).Może to być 1 miesiąc 2 3 .....12 wszystko zależy od choroby.

Pozdrawiam!
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

Yo_ka

Wniosek złożyłam o świadczenie rehabilitacyjne. Wygląda na to, że, tak jak piszesz Słońce, dają to, na co się składa dokumenty.

Co do opłacalności - świadczenie czy renta, to można to jakoś samemu policzyć?
Przyznam, że nie wiem, co mi się bardziej opłaca :)

anula680

Świadczenie zawsze jest wyższe niż renta i dłuższy staż pracy,jeżeli masz jakieś przywileje w zakładzie pracy to również się należą tak jak pracownikowi np.bony świąteczne itp...
Renta nigdy nie odzwierciedla tego co się zarabiało będąc pracownikiem ;D
Pozdrawiam! :)

Bruno Ferrero

Słońce

Na stronie zus sa zasady wyliczania, wcale swiadczenie nie musi byc wyzsze od renty zalezy od lat pracy i wymiaru etatu a co za tym idzie wysokosci placonych skladek, w naszym przypadku lepsza dla meza wyszla renta i stad decyzja o wniosku o rente mimo iz lekarz sugerowal swiadczenie "renty nie daja od razu" i co i dali bo wniosek byl o nią.
Pzdr Słońce

anula680

Tak, Słońce masz rację , trzeba przeliczyć. W moim i męża przypadku było na odwrót.            Ja nie pisałam że dają tylko można się starać o rentę ;)
Są wyjatki ;D

Bruno Ferrero

Słońce

nie wiem czy mozna juz po decyzji o swiadczenie zmienic o rente....chyba nie
Bedac na swiadczeniu pozostaje sie dalej pracownikiem firmy, otrzymujac rente stosunek pracy zostaje rozwiazany wiec kwestia co lepiej wychodzi:) , no i ta biurokracja przy rencie swiaectwa pracy, druki rp7.... masakra
Pzdr Słońce

Yo_ka

Dziękuję za ten informacje.

Ja właśnie dlatego składałam o świadczenie rehabilitacyjne, że na rentę stosy dokumentów trzeba było wypełnić.
Wszyscy znajomi mówili, że tak trzeba zrobić, a ZUS i tak mi świadczenia przy tej chorobie nie da, tylko od razu rentę. Ale wyszło inaczej.

Przeliczę sobie, jak to by wyglądało, gdybym dostała rentę. Mam 25 lat pracy na pełnym etacie.

jankar

Nie trzeba czekać , można wniosek o rentę złożyć wcześniej uzasadniając pogorszeniem
stanu zdrowia. Musicie też pamiętać o możliwości otrzymania dodatku pielęgnacyjnego
w przypadku I grupy inwalidzkiej. A to parę groszy więcej ;D
A papiery, no cóż, trzeba przez to raz przebrnąć i już będą w ZUS-ie "na zawsze".
Powodzenia.

Yo_ka

Jeszcze raz dziękuję za te wszystkie ważne informacje.

Jankar, pieski masz CUDNE!
Pozdrawiam serdecznie  :)

Słońce

te dodatki mi sie mylą z nazwy, jeden daje zus i jest on z automatu do I grupy renty a drugi daje osrodek pomocy spolecznej (trzeba wystapic o niego i trzeba miec orzeczoną niepelnosprawnosc)- nie mozna brac obu naraz.
Pzdr Słońce