Inhalacja płuc

Zaczęty przez RILU, 07 Grudzień 2011, 14:27:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RILU

Jak często wykonujecie inhalację płuc ?
Ja wykonuję inhalację 3 dni po wymianie rurki tracheo
podając 3 do 4 ml roztwór NaCl z apteki.
Następnego dnia (4-tego) powtarzam inhalację. :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

lek.spec.

częstość inhalacji należy dobrać indywidualnie tak aby maksymalnie rozrzedzać wydzielinę w drogach oddechowych i jednocześnie nie zalewać dróg oddechowych nadmiarem wody.

mab5

nam nikt do tej pory nie wspomniał, że przy rurce tracheo nalezy robić inhalacje z soli fizjologicznej.....  mam w domu inhalator ale raczej przeganiamy nim katar.....

RILU

Stosujemy specjalny inhalator przystosowany do respiratora i tylko ten może być
zastosowany.Chory w czasie inhalowania oddycha . :)

melassa

Dokładnie tak jak napisał lek.specj. każdy chory jest inny i ma inne potrzeby. Przede wszystkim trzeba obserwować. Mój tata od samego początku zaprzyjaźnił się z ambu bo konieczne jest rozluźnienie wydzieliny z solą fizj. codziennie, od pewnego czasu nawet musimy stosować leki typu ACC. Najważniejsze żeby wydzielina nie zalegała bo nie uśmiecha nam się wrócić do szpitala na bronchoskopie ;)

RILU

NaCl podana do płuc poprzez inhalację ,co robi ?
- rozpuszcza zaschniętą wydzielinę
- zabija bakterie
- płuca wyrzucają tę starą wydzielinę ,którą odciągamy ,ssiemy cewnikiem.

Ambu nie używam, stwarza niebezpieczeństwo uszkodzenia oskrzelików
Jeśli już to lekarz lub siostra .Ewentualnie ja, gdy trzeba będzie ratować
- jeśli respirator wysiądzie.

anula680

Witam. Paweł miał codziennie inhalacje z respiratorem, a mimo to wydzielina była dość gęsta i po tygodniu w rurce było już ciasno, obecnie ma założony drugi filtr zielony co zatrzymuje wilgoć, podłączony zaraz za przestrzenią. Wydzielina jest rzadka bardzo dobrze się ja odsysa tylko częściej. Ale widzę że mąż jest taki dziwny, śpiący bez energii saturacja jest 96-97, inne parametry w normie. Na noc kazał zdjąć i zobaczymy.
Pozdrawiam!
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Aniu  :-*, serdecznie Was pozdrawiam.
Proszę napisz, zdefiniuj ten wycinek zdania " podłączony zaraz za przestrzenią"
bo nie wiem o co chodzi.  :)

anula680

Witam. Przestrzeń o której piszę, to ta część która łączy rurkę tracheo z rurą od respiratora, martwa przestrzeń, próżnia różnie na nią mówią, w każdym razie, to krótka rurka łącząca. :)
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Cytat: anula680 w 14 Styczeń 2013, 15:12:50
Witam. Przestrzeń o której piszę, to ta część która łączy rurkę tracheo z rurą od respiratora, martwa przestrzeń, próżnia różnie na nią mówią, w każdym razie, to krótka rurka łącząca. :)
Tu to nazywają - gęsia grdyka gulgająca lub bulgocząca grdyka
- Gänsegurgel  ;D

melassa

Anula zrób fotkę i wrzuć jak możesz bo mnie zainteresowało jak to wygląda "obecnie ma założony drugi filtr zielony", dwa filtry?

anula680

tak ma podłączoną, chodziło mi własnie o ten zielony filtr.
dzisiaj kazał zostawić, mniej mu przeszkadza :D

Bruno Ferrero

anula680

zielony zmieniam codziennie, a drugi raz na tydzień.

Bruno Ferrero

melassa

Anula, dzięki już widzę. My też tak mamy jeden filtr przy respiratorze, drugi przy gulgającej gęsi ;) jak to nazywa Rilu.
Proponuję Ci założyć cieńszy filtr ten zielony, spróbuj może Pawłowi będzie lepiej, bo mój tata na początku też miał takie jak u Was teraz i zmieniliśmy na cieńsze bo mu trudniej było oddychać. Pozdrawiam :)

RILU

ten filter przy rurce tracheo to przeciwbakteryjny a ten drugi piękny to łapie wodę ?

anula680

Rilu ten przy rurce tracheo zatrzymuje wilgoć,dzięki niemu wydzielina jest rzadka i łatwo się ją odsysa, a ten na końcu przeciw bakteryjny. ;)
Melasso chodzi oto żeby filtr przy respiratorze(biały) zmienić też na zielony,czy może są cienkie zielone, bo patrząc na filtr a nie na obudowę to te białe przeciw bakteryjne są cienkie,  :)

Bruno Ferrero

RILU

Anula  :-* to teraz wiem i dziękuję.Pozdrów Pawła  :)
Natomiast u nas filtr przeciwbakteryjny jest w respiratorze i wymienia się po 1000-cu  godzinach .
Respirator daje czadu i alarmuje gdy upłynęło tysiąc godzin.Zazwyczaj Panie  :-* nowe Siostrunie budzą mnie o 2.00
Mam pozytywkę zdalnie sterowaną i gdy przycisną przycisk budząc mnie to czuję się jak w urzędzie ślubów
Pozytywka odgrywa marsz Mendelsona  ;D
Skubany uparł się aby w nocy alarmować  >:D.
Maria pisała o białych i zielonych filtrach .Ja muszę stosować takie jakie otrzymam z tym ,że zielone wolniej
napełniają się wodą

melassa

Anula, ja mam takie same filtry  przy respiratorze i przy rurce u góry tzn. zielone. Od samego początku dostawaliśmy z zaopatrzenia ze szpitala dwa rodzaje zielonych albo grube albo cienkie. Od dwóch lat używamy cienkich bo dla taty są lepsze.
Każdy z Was pewnie ma różne w zależności od tego co kto dostanie w zaopatrzeniu z wentylacji domowej ;)

Maria

Cytat: RILU w 14 Styczeń 2013, 22:06:13
Natomiast u nas filtr przeciwbakteryjny jest w respiratorze i wymienia się po 1000-cu  godzinach

Każdy respirator posiada wewnętrzny filtr, wymienny okresowo.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

RILU

Wstawienie dodatkowego filtra już po ustawieniu parametrów respiratora  ma wpływ na zmniejszenie dopływu powietrza
do płuc.Pisałaś Anulo ,że teraz po dodatkowym fltrze saturacja wynosi 97 % ale przecież zalecana saturacja to 98 ,99 %

Sądzę ,że włączenie dodatkowego filtra wiąże  się z poprawieniem parametrów respiratora aby otrzymać u chorego
saturację conajmniej 98% ale nie 96 lub 97 ?
Przy inhalacji solą saturacja spada ,ponieważ płuca wypełniane są solną mgiełką .Czy podduszamy chorego gdy dołożyliśmy
dodatkowy filter do obiegu wentylacji bez zmiany wartości respiratora ?
Osiadająca sól działając rozpuszcza
pozostałości "kleiki"które zmieniają się w rzadką wydzielinę .Po parokrotnym odsysaniu płuc , płuca wracają do normy
Co mówią lekarze od wentylacji na ten temat ?

Pawel

Pisałaś Anulo ,że teraz po dodatkowym fltrze saturacja wynosi 97 % ale przecież zalecana saturacja to 98 ,99 %

Moim zdaniem troche przesadzasz z ta saturacja straszac niepotrzebnie siebie i innych. Saturacja jest wskaznikiem orientacyjnym z duzym marginesem bledu pomiaru. Jesli saturacja spada ponizej 90 mozna sie zaczac niepokoic. A 97? Zdrowi tyle maja :)
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

anula680

Pozdrawiam Cię Pawle! :)
Ja nikogo nie chce straszyc
, a dlatego pisalam  o saturacji bo jest prawidowla
i inne parametry rowniez :laugh
Dla doktorki nawet 95 prawidlowe,chociaz mowie ze powinien miec wieksza ???
klawiatora mi wysiada >:(

Bruno Ferrero

RILU

Anulo i Pawle
wszystko jest oky .Ja napisałem o tym i powiedzymy straszyłem ale po co utrzymywać wartości dopuszczalne
jeśli można ustawić  normalne .
Sedecznie pozdrawiam

Pawel

Anula to byl post do Rilu :)

po co utrzymywać wartości dopuszczalne
jeśli można ustawić  normalne .

Saturacja np. 95-96 jest normalna
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

RILU

Ja mam inne normy dla chorych pod respiratorem
98% do 99% to norma
te co umieściłeś to dopuszczalne  :D

melassa

Rilu skąd Ty masz takie normy - "zalecana saturacja to 98 ,99 %" ? Zgadzam się z Pawłem, jeżeli spada poniżej 90 to jest to już powód do niepokoju. Tak nas uczyli anestezjolodzy w szpitalu i nasz lekarz od wentylacji. U mojego taty jest różnie i 99 i czasem 96. przecież u zdrowych ludzi saturacja niekiedy jest poniżej 99.
Zresztą pierwsza opiekunka taty zwykle miała niższą saturację od niego ;) i nadziwić się nie mogła.

Maria

"Wartość saturacji krwi tlenem u zdrowych ludzi zawiera się w zakresie SpO2 95% – 99%. U osób palących tytoń wartości te są nieco niższe. Saturacja poniżej 90% oznacza niedotlenienie, które może być spowodowane m.in. przez niedokrwistość (anemię). Niskie SpO2 wskazuje także na sinicę."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Saturacja_%28medycyna%29
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

melassa

Chciałam Was zapytać, jakie inhalatory pneumatyczne polecacie? Mam na myśli takie z końcówką do respiratora. Mój tata naoglądał się w internecie i chciałby spróbować ;)

RILU

Cytat: melassa w 20 Styczeń 2013, 19:38:58
Chciałam Was zapytać, jakie inhalatory pneumatyczne polecacie? Mam na myśli takie z końcówką do respiratora. Mój tata naoglądał się w internecie i chciałby spróbować ;)

Wysięgnik do tego inhalatora(Flexible Halterung mit Schwanenhals 83255
700 mm lang, mit Universalklemme für Rohre Durchmesser ca. 20 - 40 mm und/oder für Normschiene, mit Gerätehalter)

Flores Medical Multisonic InfraControl  takim inhaluję żonkę . Zasilanie prądem z zasilacza lub extra akumulatorem - do wyboru.
Do zamocowania jego służy specjalny wysięgnik ,który można zginać na wszystkie strony Tym wysięgnikiem ustawiamy prawidłową pozycję inhalatora
tak aby wężyk  był niżej niż rurka tracheo , bo woda znajdująca się w wężyku nasadkowym wleje się do płuc chorego a tego nie chcemy. Trzeba uważać aby nie podnosić wężyka do góry, wyżej niż tracheo . Również gdy nie robimy inhalacji,bo takim sposobem podduszamy chorego Najczęściej łapie na tym  :-* siostrzyczki ,które za to obrywają >:D
Wysięgnik ma specjany imak ,którym mocujemy jego do ramy łóżka .

http://www.menzl.com/download/Flores_Klinikausstattung_Bedienungsanleitung.pdf

melassa

dzięki Rilu, pooglądamy w necie z tatą :)

kasia73

Witam serdecznie kupiliśmy Mamie nebulizator i robimy inhalacje z soli fizjologicznej dwa razy dziennie (Mama oddycha samodzielnie) , czy te inhalacje robi się cały czas ,czy po jakimś okresie zrobić przerwę ?

RILU

Cytat: kasia73 w 24 Styczeń 2013, 15:29:24
Witam serdecznie kupiliśmy Mamie nebulizator i robimy inhalacje z soli fizjologicznej dwa razy dziennie (Mama oddycha samodzielnie) , czy te inhalacje robi się cały czas ,czy po jakimś okresie zrobić przerwę ?
Raz na tydzień wystarczy ale zależy to od gęstości wydzieliny z płuc .Można rzadziej np:. co 14 dnib  :)

melassa

Kasiu a możesz napisać jaki kupiłaś(firma itp.)? Też muszę wybrać jakiś dla taty. :)

kasia73

Rilu bardzo dziękuję za odpowiedź tak myślałam , że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić (za dużo rozrzedzonej śłiny) . Dziś już nie zrobimy niech Mama trochę odpocznie .Myślę , że odczekamy i tylko w razie zalegania wydzieliny będziemy robić . Człowiek całe życie się uczy ,dobrze że Wy zawsze pomożecie  :)

RILU

Cytat: kasia73 w 25 Styczeń 2013, 12:47:53
Rilu bardzo dziękuję za odpowiedź tak myślałam , że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić (za dużo rozrzedzonej śłiny) . Dziś już nie zrobimy niech Mama trochę odpocznie .Myślę , że odczekamy i tylko w razie zalegania wydzieliny będziemy robić . Człowiek całe życie się uczy ,dobrze że Wy zawsze pomożecie  :)
Cytuję :.że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić
aż mi ciarki przeszły , rób inhalację ale w większych odstępach czasu np od 10 do 14 dni  
Kasiu przed robieniem czegoś upewnij się .Nie rób niczego na własną rękę .
Upewnij się tzn - przeprowadź rozmowę z lekarzem od wentylacji lub znającym się na inhalacji chorych z tracheostomią
Chorzy z  tracheo nieco inaczej są traktowani solą niż ci bez tracheo.
Najlepiej wykonywać inhalację 3 dni po wymianie rurki .
Dlaczego 3 dni ? Ponieważ wymiana rurki tracheo powoduje uszkodzenie brzegów rany i krwawienie ,które po
pewnym czasie ustaje . Nie polecam, ale można samemu spróbować przy przypadkowym nacięciu nożem palca
posypać to miejsce solą
. Ta sól przy inhalacji ma postać lotnej mgiełki i sól dociera wszędzie nawet do rany tracheo

kasia73

Dzięki za radę , inhalacje kazał robić lekarz rodzinny dwa razy dziennie i tak robiliśmy  :(   Mama nie ma tracheo , tylko miała problem z pozbyciem się gęstszej wydzieliny. Widzisz ja niczego nie robię na własną rękę , żeby nie zrobić krzywdy . Czytam Wasze porady albo próbuję się dowiedzieć w inny sposób , dlatego jestem wdzięczna za każdą poradę.

RILU

Cytat: kasia73 w 25 Styczeń 2013, 18:34:27
Dzięki za radę , inhalacje kazał robić lekarz rodzinny dwa razy dziennie i tak robiliśmy  :(   Mama nie ma tracheo , tylko miała problem z pozbyciem się gęstszej wydzieliny. Widzisz ja niczego nie robię na własną rękę , żeby nie zrobić krzywdy . Czytam Wasze porady albo próbuję się dowiedzieć w inny sposób , dlatego jestem wdzięczna za każdą poradę.
No to buziole  :-* :-* :-* :-* :-* :-*

kasia73

Dziś mamy pokaz używania ssaka  , trzymajcie kciuki bo trochę się boję  :o

RILU

Cytat: kasia73 w 26 Styczeń 2013, 15:29:26
Dziś mamy pokaz używania ssaka  , trzymajcie kciuki bo trochę się boję  :o
Kasiu dasz sobie radę wierzę w Ciebie .  :-*

kasia73

Bardzo dziękuję Rilu pewnie , że dam radę , muszę przecież to moja ukochana Mamusia i muszę zrobić wszystko żeby pomóc  :-*

marek

Obsługa ssaka i odessanie chorego tylko na początku wydaje się trudne,kiedyś powiesz "to bułka z masłem",uwierz mi  ;D,miło się czyta takie posty. :) :)
trzymam kciuki i pozdrawiam

kasia73

Dzięki za miłe słowa jutro napiszę jak sobie poradziłam  :-*

anula680

Ja bałam się nawet dotykać rurki tracheo, nie mówiąc już od odsysaniu ;D
dzięki słowom z forum dasz radę :), to łatwe :) dodały mi odwagi.
Marek i Rilu zawsze wspierają i dodają odwagi ;D chwała im za to :-*
Dasz radę Kasiu, jak ja sobie dałam to Ty również ;D
Pozdrawiam i trzyma kciuki ;D

Bruno Ferrero

melassa

Ze mną było podobnie ;) Pamiętam jak pielęgniarki z intensywnej pokazywały mi na sucho do jakiej głębokości włożyć cewnik ;) Później to już Ci będzie bez różnicy, czy w nocy w półśnie, czy jedną ręką w drugiej trzymając telefon :)

Słońce

Masz racje melassa, tez sie balam odsysania i respiratora ODSYSANIE TO BULKA Z MASLEM , rach ciach i zrobione przez sen, bez snu, pomiedzy gotowaniem a sprzataniem :))
Po prostu boimy sie nowego a jak sie oswoimy to jest to dlanas chleb powszedni.
Pzdr Słońce

RILU

Zauważyłem ,że od paru dni wartości na dysplay respiratora spadły o 50 ml.
Wezwałem lekarza .
Zastosował inhalację płuc lekarstwami MUCOSOLVAN i SALBUTAMOL

28.06 zacząłem inhalację płuc - mianowicie :
o godz 9.00 MUCOSOLVAN 2,5 ml ..o godz 11.00 SALBUTAMOL 2,5 ml ..
o godz 13.00 MUCOSOLVAN 2,5ml ..o godz 15.00 SALBUTAMOL 2,5 ml..
o godz  18.00 MUCOSOLVAN 2,5 ml..o godz 21.00 SALBUTAMOL 2,5 ml
To samo powtórzyłem 29.06.2013
Dzisiaj 30.06 inhaluję tylko  MUCOSOLVAN-em o godz 11.00..14.00 i 17.00 po 2,5ml
i dzisiaj kończę tę inhalację.

Normalne wartości u żonki przyjmowania powietrza przez płuca wynosiły zawsze od 460 do 520 ml  Natomiast po spadku wartości wynosiły 380 do 470 ml wdmuchiwanego powietrza do
płuc - które odczytujemy na dysplay-ju respiratora.

Już w pierwszym dniu po paru inhalacjach wartości podskoczyły i wynosiły od 490 do 590 ml
Potem trochę opadają i trzymają się w granicach od 470 do 520 Wartości zależą od kąta
podniesionego oparcia łóżka czyli ułożenia chorego .
Saturacja przed wezwaniem lekarza i po inhalacji była w normie .Podniósł się PULS ,który utrzymywał się w dolnej granicy -wynosił 51 do 56 po inhalacji 68 do 75 .

Naprawdę wszystko się ustabilizowało  i jestem zadowolony .Zobaczymy za parę dni czy wartości będą nadal utrzymywać się w normie .Sądzę ,że warto raz w tygodniu inhalować profilaktycznie Salbutamol --em 2,5 ml

Serdecznie pozdrawiam
RILU  :-* :-* :-*

anula680

Cześć Rilu!
Odkąd Paweł ma tracheo codziennie (z początku było 2 dziennie była inhalacja Berodualem z solą fiz),a teraz raz dziennie do południa codziennie tylko że na zmianę  Mucosolvan 20 kropli i i z 3 kropelki soli albo Berodual 10 kropli z 3ml soli żeby za bardzo się nie uzależnił ;D

Pozdrawiam Was!
Ania :)

Bruno Ferrero

Kasia87

ja mamie jeszcze robiłam Pulmicort rano i wieczorem 0.25 zawsze było troszke lepiej ..

anula680

Pulmicort używaliśmy tylko przy infekcji oskrzeli przed tracheo.
Niewolno zapomnieć o oklepywaniu codziennie, codziennie.....
Tak właśnie jest u nas ;D

Bruno Ferrero

Kasia87

oj tak oklepywanie to było co chwila ale dzieki temu mogłam dobrze mamie pomoc ..

mselene

RILU, czy możesz napisać jaki to jest inhalator przystosowany do respiratora (marka, model) ?
Albo może ktoś inny się orientuje...
Chciałabym kupić mamie (chora na SLA) taki, który byłby zarówno do stosowania samodzielnie jak i z respiratorem - na przyszłość, bo na razie oddycha samodzielnie, aczkolwiek wszystko wskazuje na to, że ten stan nie potrwa już długo...:-(
Z opisów inhalatorów, jakie znalazłam na necie nie wynika, czy mogą być stosowane z respiratorami czy nie. Nawet pisałam z zapytaniem do sklepu ze specjalistycznym sprzętem medycznym, ale dostałam odpowiedź cytuję:
"Nie spotkałem się z inhalatorem podłączanym do respiratora."
Będę bardzo wdzięczna za poradę!

RILU

inhalator nazywa się
Multisonic ..(Typ - MN 81100)

wysięgnik do inhalatora

Do zamocowania jego służy specjalny wysięgnik ,który można zginać na wszystkie strony Tym wysięgnikiem ustawiamy prawidłową pozycję inhalatora
tak aby wężyk  był niżej niż rurka tracheo , bo woda znajdująca się w wężyku nasadkowym wleje się do płuc chorego a tego nie chcemy. Trzeba uważać aby nie podnosić wężyka do góry, wyżej niż tracheo . Również gdy nie robimy inhalacji,bo takim sposobem podduszamy chorego Najczęściej łapie na tym   siostrzyczki ,które za to obrywają
Wysięgnik ma specjany imak ,którym mocujemy jego do ramy łóżka .

Najlepiej bezpośrednio kupić - pójść do sklepu ,ponieważ górna część ,nasadka lub głowica może być inna i trzeba zamówić inhalator z głowicą dostosowaną do respiratorowych węży
jak na w/w rysunku.

RILU

Cytat: anula680 w 30 Czerwiec 2013, 13:30:08
Cześć Rilu!
Odkąd Paweł ma tracheo codziennie (z początku było 2 dziennie była inhalacja Berodualem z solą fiz),a teraz raz dziennie do południa codziennie tylko że na zmianę  Mucosolvan 20 kropli i i z 3 kropelki soli albo Berodual 10 kropli z 3ml soli żeby za bardzo się nie uzależnił ;D

Pozdrawiam Was!
Ania :)

Wystarczy inhalować raz w tygodniu ,codziennie to za dużo .Chyba ,że Paweł ma zapalenie oskrzeli wtedy ,trzeba ostro - ale podawać Sabutamol  
np :. stosujemy Mucosolvan a po 3 godzinach Sabutamol - wężyki od tracheo oznaczamy ,ten od Sabutamolu a ten od Mucosolvanu i zależnie od leku stosujemy odpowiednie do inhalacji . Po soli należy wymienić wężyk tracheo  i filter na nowy,przy innych W/W nie potrzeba.

Jeśli nie możesz dobrze odsysać płuc i słyszysz rzężenie,gwizdy itp (Stan przed zapaleniem oskrzelików).

Jest jeszcze jedna opcja  : podanie ACC 600 rano po jedzeniu do PEG-a ,przez 3 dni a potem przez dwa dni po jedzeniu ACC 200  .1- raz dziennie ! Terapia ACC
może być wykonana po zakończeniu trzydniowej inhalacji Salbutamolem !!!
Nigdy nie wykonywać  równocześnie podawania sabutamolu i acc  - terapię kilkudniową ACC rozpoczynamy następnego dnia po inhalacji !

RILU

Ostatnio od 3 miesięcy stosuję tylko salbutamol i pomaga .
W dniu inhalowania Salbutamolem trzeba dobrze odsysać wydzielinę z płuc .
Niekiedy nie słychać gulgotania itp dźwięków ..
Najlepiej położyć dłoń na górną część korpusu i w ten sposób wyczujemy czy zebrała się w płucach wydzielina .