Inhalacja płuc

Zaczęty przez RILU, 07 Grudzień 2011, 14:27:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pawel

Pisałaś Anulo ,że teraz po dodatkowym fltrze saturacja wynosi 97 % ale przecież zalecana saturacja to 98 ,99 %

Moim zdaniem troche przesadzasz z ta saturacja straszac niepotrzebnie siebie i innych. Saturacja jest wskaznikiem orientacyjnym z duzym marginesem bledu pomiaru. Jesli saturacja spada ponizej 90 mozna sie zaczac niepokoic. A 97? Zdrowi tyle maja :)
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

anula680

Pozdrawiam Cię Pawle! :)
Ja nikogo nie chce straszyc
, a dlatego pisalam  o saturacji bo jest prawidowla
i inne parametry rowniez :laugh
Dla doktorki nawet 95 prawidlowe,chociaz mowie ze powinien miec wieksza ???
klawiatora mi wysiada >:(
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Anulo i Pawle
wszystko jest oky .Ja napisałem o tym i powiedzymy straszyłem ale po co utrzymywać wartości dopuszczalne
jeśli można ustawić  normalne .
Sedecznie pozdrawiam
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

Pawel

Anula to byl post do Rilu :)

po co utrzymywać wartości dopuszczalne
jeśli można ustawić  normalne .

Saturacja np. 95-96 jest normalna
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

RILU

Ja mam inne normy dla chorych pod respiratorem
98% do 99% to norma
te co umieściłeś to dopuszczalne  :D

melassa

Rilu skąd Ty masz takie normy - "zalecana saturacja to 98 ,99 %" ? Zgadzam się z Pawłem, jeżeli spada poniżej 90 to jest to już powód do niepokoju. Tak nas uczyli anestezjolodzy w szpitalu i nasz lekarz od wentylacji. U mojego taty jest różnie i 99 i czasem 96. przecież u zdrowych ludzi saturacja niekiedy jest poniżej 99.
Zresztą pierwsza opiekunka taty zwykle miała niższą saturację od niego ;) i nadziwić się nie mogła.

Maria

"Wartość saturacji krwi tlenem u zdrowych ludzi zawiera się w zakresie SpO2 95% – 99%. U osób palących tytoń wartości te są nieco niższe. Saturacja poniżej 90% oznacza niedotlenienie, które może być spowodowane m.in. przez niedokrwistość (anemię). Niskie SpO2 wskazuje także na sinicę."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Saturacja_%28medycyna%29
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

melassa

Chciałam Was zapytać, jakie inhalatory pneumatyczne polecacie? Mam na myśli takie z końcówką do respiratora. Mój tata naoglądał się w internecie i chciałby spróbować ;)

RILU

Cytat: melassa w 20 Styczeń 2013, 19:38:58
Chciałam Was zapytać, jakie inhalatory pneumatyczne polecacie? Mam na myśli takie z końcówką do respiratora. Mój tata naoglądał się w internecie i chciałby spróbować ;)

Wysięgnik do tego inhalatora(Flexible Halterung mit Schwanenhals 83255
700 mm lang, mit Universalklemme für Rohre Durchmesser ca. 20 - 40 mm und/oder für Normschiene, mit Gerätehalter)

Flores Medical Multisonic InfraControl  takim inhaluję żonkę . Zasilanie prądem z zasilacza lub extra akumulatorem - do wyboru.
Do zamocowania jego służy specjalny wysięgnik ,który można zginać na wszystkie strony Tym wysięgnikiem ustawiamy prawidłową pozycję inhalatora
tak aby wężyk  był niżej niż rurka tracheo , bo woda znajdująca się w wężyku nasadkowym wleje się do płuc chorego a tego nie chcemy. Trzeba uważać aby nie podnosić wężyka do góry, wyżej niż tracheo . Również gdy nie robimy inhalacji,bo takim sposobem podduszamy chorego Najczęściej łapie na tym  :-* siostrzyczki ,które za to obrywają >:D
Wysięgnik ma specjany imak ,którym mocujemy jego do ramy łóżka .

http://www.menzl.com/download/Flores_Klinikausstattung_Bedienungsanleitung.pdf

melassa

dzięki Rilu, pooglądamy w necie z tatą :)

kasia73

Witam serdecznie kupiliśmy Mamie nebulizator i robimy inhalacje z soli fizjologicznej dwa razy dziennie (Mama oddycha samodzielnie) , czy te inhalacje robi się cały czas ,czy po jakimś okresie zrobić przerwę ?

RILU

Cytat: kasia73 w 24 Styczeń 2013, 15:29:24
Witam serdecznie kupiliśmy Mamie nebulizator i robimy inhalacje z soli fizjologicznej dwa razy dziennie (Mama oddycha samodzielnie) , czy te inhalacje robi się cały czas ,czy po jakimś okresie zrobić przerwę ?
Raz na tydzień wystarczy ale zależy to od gęstości wydzieliny z płuc .Można rzadziej np:. co 14 dnib  :)

melassa

Kasiu a możesz napisać jaki kupiłaś(firma itp.)? Też muszę wybrać jakiś dla taty. :)

kasia73

Rilu bardzo dziękuję za odpowiedź tak myślałam , że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić (za dużo rozrzedzonej śłiny) . Dziś już nie zrobimy niech Mama trochę odpocznie .Myślę , że odczekamy i tylko w razie zalegania wydzieliny będziemy robić . Człowiek całe życie się uczy ,dobrze że Wy zawsze pomożecie  :)

RILU

Cytat: kasia73 w 25 Styczeń 2013, 12:47:53
Rilu bardzo dziękuję za odpowiedź tak myślałam , że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić (za dużo rozrzedzonej śłiny) . Dziś już nie zrobimy niech Mama trochę odpocznie .Myślę , że odczekamy i tylko w razie zalegania wydzieliny będziemy robić . Człowiek całe życie się uczy ,dobrze że Wy zawsze pomożecie  :)
Cytuję :.że nie trzeba cały czas bo Mama trochę zaczęła się dławić
aż mi ciarki przeszły , rób inhalację ale w większych odstępach czasu np od 10 do 14 dni  
Kasiu przed robieniem czegoś upewnij się .Nie rób niczego na własną rękę .
Upewnij się tzn - przeprowadź rozmowę z lekarzem od wentylacji lub znającym się na inhalacji chorych z tracheostomią
Chorzy z  tracheo nieco inaczej są traktowani solą niż ci bez tracheo.
Najlepiej wykonywać inhalację 3 dni po wymianie rurki .
Dlaczego 3 dni ? Ponieważ wymiana rurki tracheo powoduje uszkodzenie brzegów rany i krwawienie ,które po
pewnym czasie ustaje . Nie polecam, ale można samemu spróbować przy przypadkowym nacięciu nożem palca
posypać to miejsce solą
. Ta sól przy inhalacji ma postać lotnej mgiełki i sól dociera wszędzie nawet do rany tracheo

kasia73

Dzięki za radę , inhalacje kazał robić lekarz rodzinny dwa razy dziennie i tak robiliśmy  :(   Mama nie ma tracheo , tylko miała problem z pozbyciem się gęstszej wydzieliny. Widzisz ja niczego nie robię na własną rękę , żeby nie zrobić krzywdy . Czytam Wasze porady albo próbuję się dowiedzieć w inny sposób , dlatego jestem wdzięczna za każdą poradę.

RILU

Cytat: kasia73 w 25 Styczeń 2013, 18:34:27
Dzięki za radę , inhalacje kazał robić lekarz rodzinny dwa razy dziennie i tak robiliśmy  :(   Mama nie ma tracheo , tylko miała problem z pozbyciem się gęstszej wydzieliny. Widzisz ja niczego nie robię na własną rękę , żeby nie zrobić krzywdy . Czytam Wasze porady albo próbuję się dowiedzieć w inny sposób , dlatego jestem wdzięczna za każdą poradę.
No to buziole  :-* :-* :-* :-* :-* :-*

kasia73

Dziś mamy pokaz używania ssaka  , trzymajcie kciuki bo trochę się boję  :o

RILU

Cytat: kasia73 w 26 Styczeń 2013, 15:29:26
Dziś mamy pokaz używania ssaka  , trzymajcie kciuki bo trochę się boję  :o
Kasiu dasz sobie radę wierzę w Ciebie .  :-*

kasia73

Bardzo dziękuję Rilu pewnie , że dam radę , muszę przecież to moja ukochana Mamusia i muszę zrobić wszystko żeby pomóc  :-*