Inhalacja płuc

Zaczęty przez RILU, 07 Grudzień 2011, 14:27:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RILU

Jak często wykonujecie inhalację płuc ?
Ja wykonuję inhalację 3 dni po wymianie rurki tracheo
podając 3 do 4 ml roztwór NaCl z apteki.
Następnego dnia (4-tego) powtarzam inhalację. :)
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

lek.spec.

częstość inhalacji należy dobrać indywidualnie tak aby maksymalnie rozrzedzać wydzielinę w drogach oddechowych i jednocześnie nie zalewać dróg oddechowych nadmiarem wody.

mab5

nam nikt do tej pory nie wspomniał, że przy rurce tracheo nalezy robić inhalacje z soli fizjologicznej.....  mam w domu inhalator ale raczej przeganiamy nim katar.....

RILU

Stosujemy specjalny inhalator przystosowany do respiratora i tylko ten może być
zastosowany.Chory w czasie inhalowania oddycha . :)

melassa

Dokładnie tak jak napisał lek.specj. każdy chory jest inny i ma inne potrzeby. Przede wszystkim trzeba obserwować. Mój tata od samego początku zaprzyjaźnił się z ambu bo konieczne jest rozluźnienie wydzieliny z solą fizj. codziennie, od pewnego czasu nawet musimy stosować leki typu ACC. Najważniejsze żeby wydzielina nie zalegała bo nie uśmiecha nam się wrócić do szpitala na bronchoskopie ;)

RILU

NaCl podana do płuc poprzez inhalację ,co robi ?
- rozpuszcza zaschniętą wydzielinę
- zabija bakterie
- płuca wyrzucają tę starą wydzielinę ,którą odciągamy ,ssiemy cewnikiem.

Ambu nie używam, stwarza niebezpieczeństwo uszkodzenia oskrzelików
Jeśli już to lekarz lub siostra .Ewentualnie ja, gdy trzeba będzie ratować
- jeśli respirator wysiądzie.

anula680

Witam. Paweł miał codziennie inhalacje z respiratorem, a mimo to wydzielina była dość gęsta i po tygodniu w rurce było już ciasno, obecnie ma założony drugi filtr zielony co zatrzymuje wilgoć, podłączony zaraz za przestrzenią. Wydzielina jest rzadka bardzo dobrze się ja odsysa tylko częściej. Ale widzę że mąż jest taki dziwny, śpiący bez energii saturacja jest 96-97, inne parametry w normie. Na noc kazał zdjąć i zobaczymy.
Pozdrawiam!
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Aniu  :-*, serdecznie Was pozdrawiam.
Proszę napisz, zdefiniuj ten wycinek zdania " podłączony zaraz za przestrzenią"
bo nie wiem o co chodzi.  :)

anula680

Witam. Przestrzeń o której piszę, to ta część która łączy rurkę tracheo z rurą od respiratora, martwa przestrzeń, próżnia różnie na nią mówią, w każdym razie, to krótka rurka łącząca. :)
Nigdy nie czekaj do jutra, by powiedzieć komuś, że go kochasz. Uczyń to dzisiaj. Nie myśl: "Moja mama, moje dzieci, moja żona lub mąż doskonale o tym wiedzą". Miłość to życie. Istnieje kraina umarłych i kraina żywych. Tym, co je różni, jest miłość.

Bruno Ferrero

RILU

Cytat: anula680 w 14 Styczeń 2013, 15:12:50
Witam. Przestrzeń o której piszę, to ta część która łączy rurkę tracheo z rurą od respiratora, martwa przestrzeń, próżnia różnie na nią mówią, w każdym razie, to krótka rurka łącząca. :)
Tu to nazywają - gęsia grdyka gulgająca lub bulgocząca grdyka
- Gänsegurgel  ;D

melassa

Anula zrób fotkę i wrzuć jak możesz bo mnie zainteresowało jak to wygląda "obecnie ma założony drugi filtr zielony", dwa filtry?

anula680

tak ma podłączoną, chodziło mi własnie o ten zielony filtr.
dzisiaj kazał zostawić, mniej mu przeszkadza :D

Bruno Ferrero

anula680

zielony zmieniam codziennie, a drugi raz na tydzień.

Bruno Ferrero

melassa

Anula, dzięki już widzę. My też tak mamy jeden filtr przy respiratorze, drugi przy gulgającej gęsi ;) jak to nazywa Rilu.
Proponuję Ci założyć cieńszy filtr ten zielony, spróbuj może Pawłowi będzie lepiej, bo mój tata na początku też miał takie jak u Was teraz i zmieniliśmy na cieńsze bo mu trudniej było oddychać. Pozdrawiam :)

RILU

ten filter przy rurce tracheo to przeciwbakteryjny a ten drugi piękny to łapie wodę ?

anula680

Rilu ten przy rurce tracheo zatrzymuje wilgoć,dzięki niemu wydzielina jest rzadka i łatwo się ją odsysa, a ten na końcu przeciw bakteryjny. ;)
Melasso chodzi oto żeby filtr przy respiratorze(biały) zmienić też na zielony,czy może są cienkie zielone, bo patrząc na filtr a nie na obudowę to te białe przeciw bakteryjne są cienkie,  :)

Bruno Ferrero

RILU

Anula  :-* to teraz wiem i dziękuję.Pozdrów Pawła  :)
Natomiast u nas filtr przeciwbakteryjny jest w respiratorze i wymienia się po 1000-cu  godzinach .
Respirator daje czadu i alarmuje gdy upłynęło tysiąc godzin.Zazwyczaj Panie  :-* nowe Siostrunie budzą mnie o 2.00
Mam pozytywkę zdalnie sterowaną i gdy przycisną przycisk budząc mnie to czuję się jak w urzędzie ślubów
Pozytywka odgrywa marsz Mendelsona  ;D
Skubany uparł się aby w nocy alarmować  >:D.
Maria pisała o białych i zielonych filtrach .Ja muszę stosować takie jakie otrzymam z tym ,że zielone wolniej
napełniają się wodą

melassa

Anula, ja mam takie same filtry  przy respiratorze i przy rurce u góry tzn. zielone. Od samego początku dostawaliśmy z zaopatrzenia ze szpitala dwa rodzaje zielonych albo grube albo cienkie. Od dwóch lat używamy cienkich bo dla taty są lepsze.
Każdy z Was pewnie ma różne w zależności od tego co kto dostanie w zaopatrzeniu z wentylacji domowej ;)

Maria

Cytat: RILU w 14 Styczeń 2013, 22:06:13
Natomiast u nas filtr przeciwbakteryjny jest w respiratorze i wymienia się po 1000-cu  godzinach

Każdy respirator posiada wewnętrzny filtr, wymienny okresowo.
"Życie to nałóg, który trudno jest rzucić.
Jeden oddech nigdy nie wystarcza.
Odkrywasz, że chcesz zaczerpnąć następny."

RILU

Wstawienie dodatkowego filtra już po ustawieniu parametrów respiratora  ma wpływ na zmniejszenie dopływu powietrza
do płuc.Pisałaś Anulo ,że teraz po dodatkowym fltrze saturacja wynosi 97 % ale przecież zalecana saturacja to 98 ,99 %

Sądzę ,że włączenie dodatkowego filtra wiąże  się z poprawieniem parametrów respiratora aby otrzymać u chorego
saturację conajmniej 98% ale nie 96 lub 97 ?
Przy inhalacji solą saturacja spada ,ponieważ płuca wypełniane są solną mgiełką .Czy podduszamy chorego gdy dołożyliśmy
dodatkowy filter do obiegu wentylacji bez zmiany wartości respiratora ?
Osiadająca sól działając rozpuszcza
pozostałości "kleiki"które zmieniają się w rzadką wydzielinę .Po parokrotnym odsysaniu płuc , płuca wracają do normy
Co mówią lekarze od wentylacji na ten temat ?